Είσαι συγγραφέας ή ένθερμος αναγνώστης; Δεν περιορίζεσαι στις ευπώλητες επιλογές που βλέπεις να πολυδιαφημίζονται στα βιβλιοπωλεία και στα site; Τότε καιρός να ανακαλύψεις το Urnovl.

UrnovlΓνώρισα τον Τάσο Τσιπίδη μέσω διαδικτύου και το μεράκι του για το Urnovl με έκανε να θέλω και εγώ να το χρησιμοποιήσω. Μας παραχωρεί μια αναλυτικότατη συνέντευξη για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Urnovl ως προέκταση της συγγραφικής ή αναγνωστικής τους δραστηριότητας. Ακολουθεί και η προσωπική μου άποψη ως χρήστης της πλατφόρμας εδώ και αρκετούς μήνες.

Εάν αγαπάτε και εσείς το γράψιμο ή το διάβασμα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει φτιαχτεί για εσάς. Επίσης είναι κάτι πολύ καινούριο στην Ελλάδα και στον χώρο της συγγραφής και της ανάγνωσης γενικότερα.

  1. Τι είναι το Urnovl και πάνω σε ποιες βάσεις δημιουργήθηκε;

Το Urnovl (εκ του «your novel») είναι μια πλατφόρμα και κοινωνικό δίκτυο υψηλής τεχνολογίας, με στόχο την αναβάθμιση του χώρου των εκδόσεων. Απευθύνεται σε συγγραφείς, αναγνώστες αλλά και επιχειρήσεις γύρω από τον χώρο του βιβλίου, για παράδειγμα εκδότες.

Δημιουργήθηκε βάσει του οράματος να ικανοποιήσουμε τα κενά που υπάρχουν στον χώρο του βιβλίου. Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε ένα προϊόν μέσω του οποίου θα παράγεται αδιάλειπτος πολιτισμός – νουβέλες, ποίηση, θεατρικά, σενάρια κλπ.

Urnovl

  1. Υπήρξε κάποια έμπνευση από αντίστοιχα site του εξωτερικού;

Καμία απολύτως. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε σχέσεις με την συγγραφή παλαιότερα και ως εκ τούτου δεν είχαμε εκτελέσει καμία έρευνα ή απλή χρήση παραπλήσιας πλατφόρμας.

Πρώτα, λοιπόν, μας ήρθε στο μυαλό η αρχική ιδέα και το πρόβλημα που θέλαμε να λύσουμε και στην συνέχεια ακολούθησε η ανάλυση της αγοράς και του ανταγωνισμού. Αφού αντιληφθήκαμε τα κενά που υπήρχαν (και συνεχίζουν να υπάρχουν), αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση της πλατφόρμας.

  1. Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από το Urnovl;

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία πίσω από το Urnovl, οι οποίοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς αρκετές υποχρεώσεις σε διάφορους τομείς για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Διακεκριμένοι γραφίστες, προγραμματιστές αλλά και επαγγελματίες του μάρκετινγκ έχουν συνδράμει στην ανάπτυξη του προϊόντος αλλά και της ιδέας γενικότερα.

Οι βασικοί δημιουργοί και ιδρυτές είμαστε ο Τάσος Τσιπίδης και ο Δημήτρης Μουρατίδης.

Urnovl

Οι δημιουργοί του Urnovl, Τάσος Τσιπίδης & Δημήτρης Μουρατίδης

Ο Τάσος, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη γενική διεύθυνση του Urnovl, με πτυχίο στα μαθηματικά και χρηματοοικονομικά, αλλά και εργασιακή εμπειρία στην διεύθυνση και ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού.

Ο Δημήτρης, ο τεχνικός της πλατφόρμας, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και συντήρηση του λογισμικού, με πολυετή εργασιακή εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικών προϊόντων και στις γλώσσες προγραμματισμού web.

  1. Πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία στησίματος ενός site στην Ελλάδα;

Η διαδικασία στησίματος μιας πλατφόρμας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Στον τομέα της ανάπτυξης του λογισμικού δεν διαφέρει αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, δεδομένου πως έχεις τους κατάλληλους προγραμματιστές στο δυναμικό της ομάδας σου.

Απ’ την άλλη, στον τομέα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ μικρή και δύσκολη αγορά σε σχέση με άλλες χώρες. Το παραπάνω μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε συγγραφέας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αυτό ήταν μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην ανάπτυξη του Urnovl, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε στην τελική φάση του δοκιμαστικού σταδίου της πλατφόρμας (Beta testing).

Συνεπώς, το στήσιμο μιας τέτοιας πλατφόρμας είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Urnovl

  1. Ποια εμπόδια συναντήσατε από άποψη νομοθεσίας και πόρων;

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την νομοθεσία. Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσουμε όσο περισσότερο μπορούμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι συγγραφείς μπορούν να επιλέξουν τα δικαιώματα κάτω από τα οποία αναρτούν τις ιστορίες τους και ο καθένας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε αναρτάται από το προφίλ του.

Όσον αφορά τους πόρους, δεν έχει υπάρξει εξωτερική χρηματοδότηση ούτε κάποια κρατική βοήθεια. Οτιδήποτε απαιτείται για την ανάπτυξη και προώθηση του λογισμικού καλύπτεται εξ ολοκλήρου από εμάς τους ίδιους.

 

  1. Γιατί να χρησιμοποιήσει ένας συγγραφέας το Urnovl;

UrnovlH αλήθεια είναι πως είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θέλει κάποιος να ανεβάσει το έργο του στο Urnovl.

Αρχικά, θα είναι μέρος μιας νέας ζωντανής ελληνικής πλατφόρμας και μιας παρέας που συνεχώς αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα, είτε αυτό έχει να κάνει με συγγραφείς είτε με αναγνώστες.

Θα βρίσκεται στη θέση να ανακαλύψει και να διαμορφώσει πρακτικά με την άποψη του τον πυρήνα των λειτουργιών του Urnovl, ιδιαίτερα τώρα σε αυτό το αρχικό στάδιο.

Μέσα από το Urnovl έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το κοινό του, να προσεγγίσει εκδοτικούς οίκους, να λάβει σχόλια για τις ιστορίες του και να βαθμολογηθούν τα έργα του απευθείας από τους αναγνώστες.

Τέλος, ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος που θέλει κάποιος να ανεβάσει το έργο του, είναι πως πλέον μπορεί να έχει έσοδα ως δημιουργός από την πλατφόρμα μέσω της διαδικασίας των πληρωμών. Τα έσοδα αυτά μπορούν να προέλθουν είτε από απευθείας πωλήσεις των ιστοριών του ή από δωρεές από τους αναγνώστες προς το προφίλ του.

  1. Ποιο είναι το όραμα γύρω από την ιδέα του Urnovl;

Το όραμα μας είναι να γίνει το Urnovl το απόλυτο σημείο τομής και αλληλεπίδρασης συγγραφέων, αναγνωστών και όλων των ενδιαφερομένων στον εκδοτικό χώρο.

 

  1. Ο ανταγωνισμός από αντίστοιχα site στην Ελλάδα είναι υπαρκτός; Αν ναι σε τι βαθμό και αν όχι πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί ο ανταγωνισμός τα επόμενα χρόνια;

Το Urnovl είναι καθαρά μια πλατφόρμα τεχνολογίας που αφορά το βιβλίο, την συγγραφή και την ανάγνωση. Δεν είμαστε και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε εκδότες, ομάδα συγγραφής, διαδικτυακό περιοδικό ή εργαστήρι δημιουργικής συγγραφής. Αντιθέτως, θέλουμε να γίνουμε το εργαλείο που θα δημιουργήσει και θα διευκολύνει τις συνέργειες ανάμεσά τους.

Urnovl

Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τελικό προϊόν δεν υπάρχει εξ’ ολοκλήρου το ίδιο σε κάποιον ανταγωνιστή (ή τουλάχιστον δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα).

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί μελλοντικά στον κλάδο. Το μόνο σίγουρο είναι πως προς το παρόν στοχεύουμε στην καινοτομία και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας και πως είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα μονοπάτια στον κλάδο και να κολυμπήσουμε άφοβα σε πολύ βαθιά νερά.

Προσωπικη αποψη για το Urnovl

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τη νεοφυή εφαρμογή ανεβάζοντας σύντομες ιστορίες στο λογοτεχνικό project 121 Words που φιλοξενείται στην πλατφόρμα του Urnovl. Οι ιστορίες μου έχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 500 προβολές, κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά και ειλικρινά δεν περίμενα. Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε 500 αναγνώστες που ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν τις ιστορίες μου αν κυκλοφορούσαν σε έντυπη μορφή.

Φυσικά δε ξεχνάω ότι η εφαρμογή βρίσκεται πάνω στην ανάπτυξή της με πολλά ακόμα χαρακτηριστικά έτοιμα να προστεθούν σε αυτή, που θα την κάνουν ακόμα πιο εύχρηστη, για παράδειγμα το feature του search, ώστε οι χρήστες να βρίσκουν άμεσα τις ιστορίες και τους δημιουργούς που τους ενδιαφέρουν. Γενικότερα είναι μια πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά και αναμένουμε η λογοτεχνική και αναγνωστική παρέα του Urnovl να μεγαλώσει μέσα από αυτό το άρθρο.

**Ευχαριστώ από καρδιάς τον Τάσο για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Σχόλια