To πρώτο TEDxKomotini ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μόνο θετικές εντυπώσεις μπορούσε να μας αφήσει!

Λίγα λόγια για αρχή…

Η ημέρα ξεκίνησε με τον υπεύθυνο να ανεβαίνει επι σκηνής για να εξηγήσει τι είναι το TED, το TEDx , καθώς και συγκεκριμένα το TEDxKomotini.

Το TED είναι αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δημοσιεύει ομιλίες στο ίντερνετ σχετικές με πολλά επιστημονικά, πολιτιστικά και ακαδημαϊκά θέματα δίνοντας τη δυνατότητα να διαμοιραστούν ελεύθερα, υπό το σλόγκαν “ideas worth spreading”.

Η εκδήλωση TEDx αποτελεί μια συγκέντρωση που έχει αυτόνομο χαρακτήρα και οργανώνεται από τις τοπικες κοινωνίες, όπου το Χ δηλώνει την γεωγραφική θέση της κάθε εκδήλωσης.

Το TEDxKomotini λοιπόν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να διοργανωθεί κάτι ανάλογο στην Κομοτηνή. Το θέμα του ήταν η Επανάσταση της λογικής, η οποία σύμφωνα με τον εισηγητή αφορά τη λογική που θα μας βγάλει απο παλαιότερες καταστροφικές επιλογές μέσα από καθημερινές μικρές επαναστάσεις.

Τι έγινε όμως στο event;

H ατζέντα του event χωρίζοντας σε 3 session, κάθε ένα από τα οποία περιελάμβανε 3 ομιλητές.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Κωσταντίνος Γάτσιος, που μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε στην Ελλάδα της κρίσης και τόνισε την αξία της παραγωγικής εργασίας, παραφράζοντας το δημοφιλές σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος” σε “παραγωγή ή θάνατος“.

Η δεύτερη ομιλητρια Νεφέλη Γεωργαλά μίλησε για την προσωπική της επανάσταση να ακολουθήσει το παρεξηγημένο στην Ελλάδα επάγγελμα της blogger, δείχνοντας ότι το πάθος της για αυτό που κάνει την οδήγησε στην επιτυχία.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μιχάλαρος, ο οποίος μίλησε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα έθιξε το θέμα της δημιουργικής οικονομίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το καλλιτεχνικό μυαλό όντας καινοτόμο είναι φτιαγμένο για το επιχειρείν.

Η ατζέντα συνεχίστηκε και ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μητακίδης, ο οποίος μίλησε για τις νέες τεχνολογίες, τη νέα σχέση μεταξύ ανθρώπου-μηχανής και τη μεγάλη αξία των δεξιοτήτων (soft skills).

Έπειτα εμφανίστηκε στη σκηνή ο Ηλίας Βροχίδης, ο οποίος μέσα σε 20 λεπτά κατάφερε να μας ταξιδέψει σε 2 άλλες ηπείρους-την Ασία και την Αφρική. Όπως είπε επί σκηνής επαναστάτησε διαγράφοντας κάθε σταθερότητα, εστίασε στο χρόνο αντί για το χρήμα κι αποφάσισε να…ταξιδέψει πάνω σε μία μηχανή!

Τελευταίος ομιλητής του 2ου session ήταν ο Μηνάς Κοσμίδης, ο οποίος μίλησε για την επανάσταση που θέλησε να φέρει στη μικρή κοινωνία της Κομοτηνής στο interior design και πως μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε τελικά να την φέρει.

Πρώτος ομιλητής του τελευταίου session ήταν ο Αναστάσιος Τζήκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εστίασης στην τεχνολογία, αφού επηρεάζει όλους τους υπόλοιπους τομείς. Μίλησε λοιπόν για αυτό το κάτι διαφορετικό στην τεχνολογία σε συνδυασμό με την διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

Έπειτα επί σκηνής βρέθηκαν  δύο διεθνείς δικηγόροι και συνιδρυτές του Brain Gain, Ορέστης Ομράν & Νίκος Θεοδωράκης. Αυτοί μας μίλησαν για τη λογική της συναίνεσης και την αξία της και τόνισαν ότι συναίνεση δε σημαίνει ουδετερότητα.

Ως  παράδειγμα εφάρμοσαν τη λογική της συναίνεσης  σε 5 ενδεικτικούς πυλώνες (παιδεία, αξιοκρατία, καταπολέμηση διαφθοράς, επενδύσεις κι ανάπτυξη, νέοι).

Τελυταία ομιλήτρια ήταν η  Αγάθη Δαρλάση, η οποία μίλησε για…ιστορίες! Κάθε ιστορία λοιπόν έχει ένα μοτίβο, όπως μας είπε, και πέρα από τον πρωταγωνιστή σε αυτό το μοτίβο υπάρχει ένας μέντορας, που δεν παίρνει δόξα.

Ορέστης Ομράν: ένας από τους πιο ανερχόμενους δικηγόρους διεθνώς

Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι και η ζωή μας. Εμείς όμως συχνά ξεχνάμε τον μέντορα της ίδιας μας της ζωής!

Στα διαλείμματα το φαγητό και η μουσική από τους Mice The Swing Band ήταν εξαιρετικά, ενώ όλοι οι ομιλητές ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί με τους παρευρισκόμενους και να λύσουν κάθε τους απορία.

     

Συνοψίζοντας…

Το TEDxKomotini ήταν ένα εξαιρετικό event, τόσο από άποψη οργάνωσης, όσο και από άποψη ποιότητας. Όλες οι ομιλίες προσθέσαν κάτι διαφορετικό στην ημέρα, ενώ παράλληλα έδωσαν πολλή τροφή για σκέψη και -ενίοτε- συζήτηση.

Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά ότι η Επανάσταση της Λογικής ξεκινησε σίγουρα με το TEDxKomotini με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Σχόλια