Λίγα λόγια για τον Ορέστη Ομράν…

Ο Ορέστης Ομράν είναι δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έπειτα συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σήμερα εργάζεται σε διεθνή δικηγορική εταιρεία στις Βρυξέλλες και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Παράλληλα έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος δύο πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών, του Consensus και του Brain Gain, ενώ θα παρευρίσκεται στο TedXKomotini για να φέρει τη… δική του Επανάσταση στη Λογική.

Λίγο πριν την εμφάνιση του στο TedXKomotini εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη χώρα, τον εκσυγχρονισμό της και τους νέους της…

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

1) Απο μικρη ηλικια αποφασισατε να σπουδασετε στο εξωτερικο. Τι ηταν αυτο που σας ωθησε σε αυτη την αποφαση;

Από μικρός είχα μια αγάπη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Είχα πει, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή θα ζούσα και θα σπούδαζα τουλάχιστον εκεί. Τα κατάφερα και είμαι χαρούμενος γι’αυτό.

2) Αν και φυγατε απο πολυ νωρις εκτος συνορων για να αναζητησετε ενα καλυτερο επαγγελματικο μελλον, τι σας εκανε να ασχοληθειτε τοσο εντονα με την ανοικοδομηση της χωρας;

Όπως και πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, έτσι κι εγώ, παρ’ ότι βρισκόμουν εκτός συνόρων, δεν σταμάτησα να σκέφτομαι τη χώρα μας, να προβληματίζομαι με τα κακώς κείμενα και να θέλω να συνεισφέρω στην βελτίωση κάποιων άσχημων καταστάσεων.

Είχα, επιπρόσθετα, την τύχη να συναντηθώ με νέους ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και αποφασίσαμε να αναλάβουμε κοινή δράση.

Εξάλλου, οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται συνήθως συλλογικά- με κοινή προσπάθεια!

3) Η βασικη θεση του TedX ειναι “ideas worth spreading”. Ποια ειναι η κυρια ιδεα που θα θελατε να διαδωσετε μεσα απο την ομιλια σας στο TedXKomotini;

Η βασική ιδέα της ομιλίας μας στο φετινό TEDx στην Κομοτηνή είναι η λογική της συναίνεσης ως μέθοδος εξάλειψης της κρίσης στη χώρα.

Το «πάντρεμα» αυτό της λογικής με τη συναίνεση ως καταστάσεων, οι οποίες στην Ελλάδα βλέπουμε να ελλείπουν στο δημόσιο διάλογο είναι μια ιδέα που, νομίζουμε, πως αξίζει να διαδοθεί και να αναλυθεί περισσότερο.

4) Ειστε ιδρυτικο μελος των πρωτοβουλιων Consensus & Brain Gain. Τι ειναι για εσας αυτες οι πρωτοβουλιες;

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι με δύο λόγια, η ενσωμάτωση των κοινών μας προσπαθειών για μια καλύτερη Ελλάδα σε πραγματικές κινήσεις πολιτών.

Τόσο το Consensus όσο και το Brain Gain μπήκαν δυναμικά στο δημόσιο διάλογο, προσθέτοντας μια ριζοσπαστικά δημιουργική πτυχή σε αυτόν και κινητοποίησαν νέους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να βοηθήσουν στην ανόρθωση της χώρας.

5) Ορισμενες κεντρικες πολιτικες θεσεις του Consensus εχουν δημοσιευτει και ψηφιστει. Θα θελατε να μας πειτε περισσοτερα για αυτο;

To Consensus εισήγαγε εξαρχής μια μετριοπαθή ατζέντα στον πολιτικό διάλογο, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αρχές της συναίνεσης, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.

Πρόκεται για έννοιες παραξηγημένες ως ένα βαθμό, οι οποίες όμως έλαβαν άλλες διαστάσεις όταν ένα κίνημα νέων ανθρώπων, όπως το Consensus, τόλμησε να τις θέσει εκ νέου εξειδικεύοντάς τες σε περίοδο κρίσης.

Ειδικότερα, είδαμε θέσεις μας όπως η ανάγκη θέσπισης δυνατότητας των Ελλήνων το εξωτερικού να ψηφίζουν από τους τόπους κατοικίας τους στις εθνικές εκλογές, σε εκτέλεση της αντίστοιχης συνταγματικής πρόβλεψης – την οποία θέσαμε ήδη από το 2012- να συζητούνται αργότερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ευρύτερη κεντρική πολιτική σκηνή.

6) Πολυ συχνα εχουμε δει να αναφερεστε στον εκσυγχρονισμο της χωρας. Πως οριζετε τη λεξη “εκσυγχρονισμος” στη συγχρονη Ελλαδα;

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της κοινωνίας, ως πολιτική κατεύθυνη και διεκδίκηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να εξαντληθεί σε έναν απλό ορισμό.

Αποτελεί, αντιθέτως, ο εκσυγχρονισμός ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικών προτάσεων, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, επίκαιρων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι οποίες φιλοδοξούν στην εναρμόνιση της χώρας με τους ρυθμούς του διεθνούς και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Εντός αυτού επιδιώκεται η ανάπτυξή της και η καταπολέμηση των συντηρητικών προτύπων, που προκαλούν την οπισθοδρόμηση των κοινωνιών.

Στις μέρες μας, η έννοια του εκσυγχρονισμού καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ όχι μόνο λόγω των μαζικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του διεθνούς οικονομικού προγράμματος της χώρας, αλλά και εξαιτίας της επικράτησης ακραίων, λαϊκιστικών και παλαιοσυντηρητικών φωνών σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

7) Η δευτερη πρωτοβουλια σας ονομαζεται Brain Gain. Ποιος ειναι ο κυριος στοχος αυτης της πρωτοβουλιας και τι θα θελατε να κερδισει η χωρα απο αυτην;

Στόχος του Brain Gain είναι η ενίσχυση των συνθηκών για την αξιοποίηση και επιστροφή του σημαντικού επαγγελματικού και επιστημονικού δυναμικού που εγκατέλειψε τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για μένα η συμμετοχή στα πράγματα στην Ελλάδα αυτών των ανθρώπων δια της πρωτοβουλίας είναι ήδη μια μεγάλη νίκη για εμάς και τη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη νίκη θα είναι η επιστροφή κάποιων εξ αυτών για να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

“Η έλλειψη αξιοκρατίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που κρατάει τους νέους έξω από την Ελλάδα.”

8)Τι θα συμβουλευατε καποιον νεο που σκεφτεται να φυγει εξω: να φυγει η να μεινει και υπο ποιες προυποθεσεις να επιλεξει τη φυγη;

Όπως έχω πει πολλές φορές σε αντίστοιχες ερωτήσεις, η δική μου συμβουλή προς τους νέους ανθρώπους είναι να ταξιδέψουν, να φύγουν στο εξωτερικό, να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλες χώρες, να  συγκεντρώσουν επαγγελματικές και κοινωνικές εμπειρίες.

Παρ’όλα αυτά να μην ξεχνούν τη χώρα μας και να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής.

9) Τελος, ποια θα ηταν η αλλαγη που θα σας εφερνε πισω στην Ελλαδα;

Ένα σύγχρονο Κράτος δικαίου και μια προοδευτική κοινωνία που θα αρνείται την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Αυτά νομίζω, ότι θα δημιουργούσαν τις συνθήκες επιστροφής και της δικής μου, καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων του εξωτερικού.

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Ομράν για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε και εύχομαι ολοψύχως να φέρει την αλλαγή που οραματίστηκε για την χώρα μας!

Σχόλια