To ελληνικό ροκ ζει και βασιλεύει μέσα από τους Manifesto.

Οι Manifesto είναι ένα Rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Άρτα τον Απρίλιο του 2012. Μέσα από πρόβες και πειραματισμούς και με αφορμή την ανάγκη των μελών της για μουσική έκφραση και δημιουργία, η μπάντα προχώρησε στη σύνθεση των δικών της μουσικών κομματιών.

Μοντέρνος ήχος, με rock χαρακτήρα και progressive στοιχεία, ενσωματωμένο με ελληνόφωνο στίχο ενορχηστρώνουν το μουσικό μοτίβο των Manifesto.

Το καλοκαίρι του 2013 οι Manifesto πραγματοποίησαν Live εμφανίσεις παρέα με τους Χρήστο Θηβαίο, Active Member, Koza Mostra, The Burning Sticks, 9MM και παρουσίασαν το υλικό τους σε μεγάλα festival.

Σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η εμφάνισή τους στο 35ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς.

Το Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο Full length album τους με τίτλο “Στιγμή”. Αποτελείται από 8 κομμάτια με το ομώνυμο τραγούδι να συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή Pure Rock 7 από τον Atlantis Radio.

Παρουσιάσεις του album έχουν φιλοξενηθεί σε δημοφιλή sites (Rock Overdose, Rockap κ.α.) και έχουν αποσπάσει θετική κριτική.

To 2015 και έπειτα από μία παύση live εμφανίσεων το 2014 για προσωπικούς λόγους μελών της μπάντας, oι Manifesto επανήλθαν δυναμικά με μια σειρά από live στη Θεσσαλονίκη. Στις 19 Απριλίου στη “Μαύρη Τρύπα” μαζί με τα Γουρούνια στο Διάστημα και την Πρωτομαγιά βρέθηκαν στην Κέρκυρα παρέα με τους Nightstalker στη μουσική σκηνή “7 Τεχνών Τόπος”.

Το 2016 οι Manifesto ,παράλληλα με τις ηχογραφήσεις, πραγματοποίησαν ένα δυνατό live μαζί με τον Παύλο Παυλίδη & B movies, στο Zero Festival δίπλα από τη μαγευτική λίμνη Ζηρού.

Μετά από την εισαγωγή νέου ντράμερ στο σχήμα, το 2017 κυκλοφόρησε το demo του 2ου άλμπουμ. Το νέο υλικό παρουσιάστηκε στο Remedy Live club παρέα με τα Υπόγεια Ρεύματα και το κομμάτι με τίτλο “Eτών 3” συμπεριλήφθηκε με πολύ καλή κριτική στη στήλη “Ροκ Ιστορίες” της Μηχανής του χρόνου.

Μετά από τη δημιουργική περίοδο της σύνθεσης των νέων κομματιών, το συγκρότημα πραγματοποιεί Live εμφανίσεις με την πίστη ότι η Ελληνική Rock σκηνή έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.

Το LINE UP των Manifesto: Τσίρκας Μάριος-Φωνητικά (+μας παραχώρησε την συνέντευξη), Χρηστάκης Σπύρος-Κιθάρα, Βλαχοπάνος Χρήστος-Πλήκτρα, Τσιρώνης Λεωνίδας-Μπάσο και Ψαλίδας Ηλίας-Τύμπανα.

“Όλοι μας είμαστε διαφορετικά άτομα μεταξύ μας και αυτό κάνει την δημιουργία μας πάνω στη μουσική πιο ιδιαίτερη. Ο καθένας βάζει το δικό του στοιχείο. Θεωρώ ότι είμαστε μια δεμένη μπάντα τόσο στο μουσικό όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι… Η παρέα και η συνεννόηση πιστεύω ότι είναι το συστατικό της επιτυχίας.

-Ποιες είναι οι επιρροές σας στη μουσική που γράφετε;

-Οι επιρροές μας ποικίλουν ιδιαίτερα, καθώς ο καθένας από εμάς  έχει τα δικά του μουσικά ερεθίσματα. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι σε συναισθηματικό επίπεδο με το ελληνόφωνο rock της δεκαετίας του 90, χωρίς όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίξανε και οι πιο σύγχρονες παραγωγές του εξωτερικού στη rock και τη metal. Περισσότερο, όμως επηρεαστήκαμε μουσικά από την progressive rock και metal σκηνή του εξωτερικού, κάτι που θεωρώ πως βγαίνει περισσότερο προς τα έξω, παρά τον ελληνικό στίχο.

-Πες μας μια άποψη για την Ελληνική ροκ σκηνή σήμερα.  Τι γίνεται ακριβώς; Υπάρχουν δουλειές; Έχει κοινό στην Ελλάδα; 

-Το ελληνικό ροκ υπήρχε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει πάντα. Εμείς μεγαλώσαμε με το Ελληνικό ροκ και ήταν μεγάλη μας χαρά η συνύπαρξή στην σκηνή με τα Υπόγεια Ρεύματα.

Υπάρχει μια γενική πτώση, όμως στη δισκογραφία και αυτό είναι απόρροια της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης της μουσικής.

Από τη μια, μέσω μέσων δικτύωσης μπορεί μια μπάντα να παρουσιάσει τη δουλειά της πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Από την άλλη, αυτό τελικά μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στερώντας τα έσοδα, που θα προέκυπταν από τις πωλήσεις ενός δίσκου.

Έτσι, δημιουργούνται οικονομικές δυσκολίες στις μπάντες, αφού η ηχογράφηση και η παραγωγή ενός άλμπουμ κοστίζει αρκετά.

Πέραν όμως της σύνθεσης και παραγωγής των κομματιών, η παρουσίασή τους στο κοινό είναι επίσης μια δύσκολη υπόθεση. Ειδικά για μπάντες που δεν ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το κόστος πολλές φορές υπερβαίνει την ικανότητα, ή διάθεση του μαγαζιού για πληρωμή. Ίσως είναι και θέμα νοοτροπίας.

“Προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι νέες μπάντες προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στο κομμάτι αυτό.”

Γενικότερα, όμως υπάρχουν πολλές αξιόλογες ελληνικές ροκ μπάντες και με μεγάλο υποστηρικτικό κοινό. Ως Manifesto δεν το βλέπουμε σαν δουλειά. Πρέπει να το αγαπάς. Κάνουμε αυτό που γουστάρουμε. Είναι μεγάλη ευλογία να μοιράζεσαι τη μουσική και τους στίχους σου με τον κόσμο.

Προφανώς στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για Live. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην επαρχία δεν συμβαίνει το ίδιο. Αντιθέτως υπάρχουν μουσικές σκηνές που υποστηρίζουν το ελληνικό ροκ.

Η σκηνή στην Άρτα για παράδειγμα, κατά ένα παράδοξο τρόπο, έχει έντονο rock χαρακτήρα. Βρίθει συγκροτημάτων με πολύ αξιόλογες δουλειές σχεδόν σε όλο το φάσμα της rock.

Δε θα μπορούσε να μας χαροποιεί περισσότερο το γεγονός ότι ακόμα και τα νέα παιδιά στην πόλη μας διψάνε για μουσική γνώση, σχηματίζουν μουσικά σύνολα και μας εκπλήσσουν πολλές φορές με τις ικανότητες τους!

-Θα πηγαίνατε σε κάποιο talent show για επιπλέον αναγνώριση; (και μια άποψη για αυτά)

Το ροκ και η τηλεόραση δεν πάνε και τόσο πολύ μαζί. Θεωρούμε ότι καλό είναι να χρησιμοποιεί κάποιος τα θεμιτά μέσα που υπάρχουν προκειμένου να δημοσιοποιεί την τέχνη του. H κριτική, όμως με τη μορφή που έχει πάρει στα talent shows δεν συνάδει με το χαρακτήρα της μπάντας μας.

Υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση και αφορά το μπέρδεμα της υποκειμενικής άποψης του κριτή με την αντικειμενικότητα της γνώσης του τι είναι καλό ή κακό. Δυστυχώς, πολλές φορές οι κριτές που καλούνται να καταθέσουν την άποψή τους δεν είναι σε θέση να κρίνουν το τεχνικό κομμάτι των νέων που συμμετέχουν. Επίσης υπάρχει έλλειψη ευγένειας προς τους συμμετέχοντες και είναι έκδηλη μια ανάγκη αυτό-ικανοποίησης του “εγώ” των κριτών.

Τέτοιου είδους talent show καλό είναι να αποφεύγονται. Η επιτυχία δεν είναι αποτέλεσμα κρίσης 4-5 ατόμων αλλά αποτέλεσμα της αγάπης του κόσμου προς την μουσική που δημιουργείται.

Θα χρησιμοποιούσαμε τα μέσα δικτύωσης, όμως δεν θα στεκόμασταν ποτέ μπροστά από κριτική επιτροπή. Παίζουμε μουσική και περνάμε καλά, παρέα με αυτούς που μας γουστάρουνε. Είναι σίγουρο ότι δεν θα αρέσουμε σε όλους, άλλα σημασία έχει να δημιουργούμε.

-Και για το τέλος, μιλήστε μας για τη προσωπική σας δουλειά με τίτλο «Στιγμή».

“Στιγμή” είναι ένα album που το δουλέψαμε πάνω από ένα χρόνο. Το όλο σκεπτικό του δίσκου ήταν να καταφέρουμε να παντρέψουμε τον ελληνικό στίχο με μουσική, που να έχει έντονο rock προσανατολισμό και progressive χαρακτηριστικά.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε προσωπικό μας χώρο με δικά μας μέσα και η παραγωγή από τον Σπύρο (Κιθάρα). Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους είναι το αποτέλεσμα, μιας και επιμεληθήκαμε εμείς οι ίδιοι τον δίσκο σε όλα τα επίπεδα, πετυχαίνοντας ακριβώς τον ήχο, που επιθυμούσαμε! Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική από τον κόσμο και αυτό φάνηκε και στα live μας! Μετά χαράς συνειδητοποιήσαμε πως ο κόσμος αποδέχεται το διαφορετικό και τις φρέσκιες ιδέες!

“If you feel too old to Rock ‘n’ Roll, then you are”- Lemmy Kilmister

Αυτά από τα τρομερά παιδιά από την Άρτα, που συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά το ελληνικό Ροκ!

Τους ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη, που μας παραχώρησαν. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ανυπομονούμε να τους απολαύσουμε σε κάποιο live!

Σχόλια