Είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που σε κάθε εξεταστική μετανιώνουν γι’ αυτά που δεν έκαναν και παρ’ όλα αυτά τα ξανακάνουν;

Άλλη μια εξεταστική τελείωσε, για άλλους αισίως και για άλλους όχι. Όπως κάθε πράγμα στη ζωή μας μαθαίνει κάτι, έτσι και η εξεταστική σου δίνει μαθήματα, από τα οποία όμως σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνεις. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ. Κάθε φορά λες στον εαυτό σου ”Στην επόμενη εξεταστική δε θα το ξανακάνω αυτό.” και εν τέλει καταλήγεις να το κάνεις και όχι μόνο μια φορά.

Τρως σαν βόδι

Ναι, δε μιλάμε για κανονικό φαγητό. Καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες γλυκών και πάσης φύσεως σαβούρα που θα βρεθεί μπροστά σου καταλήγεις να παίρνεις κιλά. Δράμα.

 

 

Ξοδεύεις ατελείωτες ώρες στην κλάψα περί εξεταστικής

Οι φίλοι σου προτείνουν να πάτε για έναν καφέ να χαλαρώσεις λίγο από το διάβασμα. Εσύ αρνείσαι πεισματικά με την πρόφαση πως σκοπεύεις να διαβάσεις ώρες ατελείωτες δίχως σταματημό, γιατί διαφορετικά θα νιώθεις τύψεις. Τελικά πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει στο ίντερνετ κανένα 3ωρο και μετανιώνεις πικρά που δεν πήγες για καφέ. ΚΑΙ έχασες την έξοδο ΚΑΙ έχεις τύψεις.

Φοιτη- τύψεις

Ανεβάζεις σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ”σκληρή” σου προσπάθεια

Έχεις φτιάξει καφέ, έχεις βάλει την πιο χνουδωτή κάλτσα που έχει στο συρτάρι, πήρες και το βιβλίο σου. Είναι ώρα λοιπόν να ξεκινήσεις το διάβασμα, αλλά όχι προτού βγάλεις μια φωτογραφία για το Instagram. Ε θα βάλεις και ένα story. Θα αφήσεις να πάει μια τόση καλλιτεχνική φωτογραφία στράφι; Όχι φυσικά. Καφές, fluffy κάλτσα και βιβλίο για σίγουρη επιτυχία στην εξεταστική. Ενώ όταν το κάνουν οι άλλοι κοροϊδεύεις. Τώρα λούσου τα…

Βλέπεις ό,τι σειρά κυκλοφορεί

Σε κάθε αναθεματισμένη εξεταστική ξεκινάς 2-3 καινούριες σειρές, έτσι για να ξεχνιέσαι λίγο από το διάβασμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην ξεχνιέσαι, αλλά να ξεχνάς παντελώς το διάβασμα (σουυυυτ!!!). Να δεις που πρόκειται περί συνωμοσίας, διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός πως όλες οι καινούριες σεζόν βγαίνουν Ιανουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβρη. Μα όλες!

 

Αφήνεις το διάβασμα για τελευταία στιγμή

Αν κάναμε γκάλοπ ίσως θα ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση. Στην αρχή κάθε νέου εξαμήνου υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα διαβάζεις συστηματικά όλο το εξάμηνο όλα τα μαθήματα 1-2 ωρίτσες τη μέρα και έτσι δε θα ζοριστείς στην εξεταστική. Τελικά καταλήγεις να κωλοβαράς καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και έρχεται η κρίσιμη ώρα της εξεταστικής που δεν ξέρεις από που να πιάσεις το διάβασμα και απελπίζεσαι. Παραδέχεσαι το λάθος σου που δεν έκανες τίποτα τόσους μήνες και ξεκινάς προσπάθεια να το σώσεις κάπως μπας και περάσεις έστω τα μισά μαθήματα.

Επιχειρείς να βγάλεις ύλη 600 σελίδων σε ένα βράδυ

Βλέπεις το πρόγραμμα της εξεταστικής και διαπιστώνεις πως για μερικά έστω μαθήματα έχεις κενό 1 ολόκληρη εβδομάδα να διαβάσεις. Χαλαρώνεις και είσαι σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση πως θα τα καταφέρεις αυτήν τη φορά. Σχέδον πάντα όμως πέφτεις στην παγίδα να σκέφτεσαι πως αφού έχεις 7 ημέρες στη διάθεσή σου μπορείς να κάτσεις να χαλαρώσεις 1, 2, 3, 4 μερούλες. Χωρίς να το καταλάβεις έχεις περιθώριο 1 βράδυ πριν δώσεις και προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

Το πας σερί για να διαβάσεις όσο περισσότερο μπορείς

Ίσως είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και ξανακάνουμε ως φοιτητές. Η ιδέα να μην κοιμηθούμε καθόλου πριν την εξέταση είναι πολύ κακή έως καταστροφική, γιατί δεν έχεις ελπίδα να θυμάσαι ούτε τα ελάχιστα που πρόλαβες να μάθεις. Είσαι κουρασμένος, εξαντλημένος, νυσταγμένος και σε συνδυασμό με το άγχος είναι η τέλεια συνταγή για την ΑΠΟΤΥΧΊΑ. Άσε που αν σε πάρει ο ύπνος πάνω στα βιβλία παίζει να χάσεις και την εξέταση.

Δε δίνεις μαθήματα αφήνοντάς τα για Σεπτέμβρη (ή για πτυχίο)

Έχεις 8 μαθήματα να δώσεις το εξάμηνο και σου έρχεται η φαεινή ιδέα να αφήσεις μερικά για το Σεπτέμβρη, ώστε να γράψεις βαθμάρα στα υπόλοιπα. Μέγα λάθος. Και ξέρεις πότε το καταλαβαίνεις αυτό; Όταν θα έχει 40 βαθμούς και εσύ αντί να βρίσκεσαι σε μια παραλία και να λιάζεις το κορμί σου θα διαβάζεις. Όσο και να κλάψεις βέβαια… στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…

Ο Σεπτέβρης ξανάρχεται!

Πας για να περάσεις ίσα ίσα το μάθημα

Λουφάρεις ασύστολα μια βδομάδα που έχεις κενή και μετά πας και δίνεις το μάθημα με το σταυρό στο χέρι. Αν είσαι τυχερός περνάς με 5. Εν τέλει, κλαίγεσαι γιατί πέφτει ο μέσος όρος σου και επειδή είσαι 3ο έτος και δε σε παίρνει να γράφεις 5αρια κατά τα λεγόμενά σου. Για μάντεψε… τo ξανακάνεις φυσικά.

Είμαι πεπεισμένη πως με τα μισά τουλάχιστον ταυτίστηκες απόλυτα. Ίσως οι φοιτητές είμαστε λίγο μαζόχες όσον αφορά το θέμα των εξεταστικών και γουστάρουμε να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη. Όμως κάθε φορά η εξεταστική περνάει. Εσύ μπορεί να μην περνάς, αλλά αυτή περνάει. Θα κάνεις λάθη συνεχώς και θα τα ξανακάνεις.  Μην απελπίζεσαι όμως, γιατί είμαστε πολλοί στην ίδια φάση και δεν περνάμε και πολύ καλά!

Σχόλια