Ας μιλήσουμε για τις τύψεις… Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο πίστευα πως πράγματι η φοιτητική ζωή είναι μια περίοδος άνευ υποχρεώσεων και πως συνεπάγεται ατελείωτες βόλτες, καφέδες ποτά κτλ. Μεταξύ μας, ψέματα δεν είναι, όμως η κάθε σχολή έχει τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της που θα πρέπει αργά ή γρήγορα να εκπληρώσεις. Βέβαια, αν δε σε πιέζει τίποτα άλλο πέρα από τη μάνα σου και το φιλότιμο που σε πιάνει (καμιά φορά), είναι κομματάκι δύσκολο να είσαι υπεύθυνος και συνεπής στο διάβασμά σου, στις εργασίες σου. Και όταν αισθάνεσαι πως κάτι δεν έκανες σωστά, τότε σε πιάνει αυτό που λέγεται τύψεις. Βέβαια, πέρα από τις υποχρεώσεις της σχολής σου γεννιούνται και ανάγκες που δεν είχες πριν, όπως εκδρομές με φίλους, φλέρτ και άλλα τέτοια ”ενήλικα πράγματα”, τα οποία αν δε ζήσεις θα το μετανιώσεις σίγουρα. Αν κάποιος φοιτητής, είτε πρώην, είτε νυν πει πως δεν έχει νιώσει τύψεις στη φοιτητική του ζωή θα είναι ψεύτης, γιατί ως γνωστόν ουδείς αναμάρτητος! Ας συζητήσουμε, λοιπόν, μερικές περιπτώσεις στις οποίες όλοι κάποτε νιώσαμε πραγματικές τύψεις.

Δεν άνοιξα βιβλίο όλο το εξάμηνο παρά μόνο ακριβώς την προηγούμενη μέρα της εξέτασης

Κάθε εξεταστική περίοδο μετανιώνεις που δεν άνοιξες βιβλίο όλο το εξάμηνο, ενώ υπήρξαν στιγμές που από το τόσο ”δεν έχω να κάνω τίποτα σήμερα” βαρούσες μύγες. Οι τύψεις αρχίζουν συνήθως 2 βδομάδες πριν αρχίσει η εξεταστική. Ε;;;

Δεν μπήκα να παρακολουθήσω αυτό το μάθημα ούτε μισή φορά

Δίνεις μάθημα. Διαβάζεις το βιβλίο και δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Μετανιώνεις που δεν μπήκες ποτέ να το παρακολουθήσεις μήπως και θυμόσουν κάτι αυτή τη στιγμή; Ε πολύ καλά κάνεις! Δεν περνάς κυρά Μαρία… δεν περνάς…ΔΕΝ περνάς.

Ξοδεύεις υπερβολικά πολλά λεφτά σε εξόδους

Αυτό συνήθως το σκέφτεσαι όταν πλησιάζουν οι γιορτές ή το καλοκαίρι που δεν έχεις λεφτά να πας ούτε μέχρι το χωριό του κολλητού σου. Σκεπτόμενος, φίλε φοιτητή, πόσα λεφτά έχεις χαλάσει σε ποτά και καφέδες, σε πιάνουν οι τύψεις, γιατί αν τα έκανες αποταμίευση θα μπορούσες να κλείσεις τώρα εισιτήριο για την Κούβα.

Δεν φλέρταρες 

Στο πρώτο έτος κάθε Τρίτη έβλεπες το πρωί στο κυλικείο έναν θεό και έκανες όνειρα για εσάς τους δυο, αλλά ποτέ δεν του μίλησες; Κακώς. Αν δεν φλερτάρεις όσο είσαι νέος πότε θα το κάνεις; Είναι ένας καλός λόγος να νιώσεις τύψεις λοιπόν…

Διάβασα πολύ για τις πανελλήνιες ή όχι και τόσο όσο θα έπρεπε

Μετανιώνεις που διάβασες τόσο πολύ και πέρασες Αθήνα ή που δε διάβασες και τόσο ώστε να πιάσεις την πρώτη σου επιλογή εκτός Αθηνών; Όχι άδικα, αφού βλέπεις την ξέγνοιαστη ζωή που κάνουν οι φίλοι σου που πήγαν επαρχεία.

Έφαγες πολύ στην εξεταστική

Το άγχος και η βαρεμάρα της εξεταστικής σε ώθησαν στο φαΐ κι εσύ φυσικά δεν αντιστάθηκες ιδιαίτερα. Ε τώρα με τα 5άρια που πήρες στα μαθήματα, δώρο άλλα 5 κιλά!  (δες εδώ πως να μην πάρεις κιλά στην εξεταστική)

Έμπλεξες με φοιτητικές παρατάξεις (καλά να πάθεις που νιώθεις τύψεις)

Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω πως τόσοι φοιτητές βρέθηκαν γραμμένοι σε παρατάξεις χωρίς να το θέλουν. Ειλικρινά. Αν κι εσύ έπεσες θύμα και νιώθεις άσχημα γι’ αυτό, καλύτερα άλλαξε αριθμό στο κινητό σου.

Δεν ασχολήθηκες με καμία άλλη δραστηριότητα πέρα από τα μαθήματά σου

Το πανεπιστήμιο σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να δραστηριοποιηθείς σε διάφορους τομείς, αρκεί να το ψάξεις. Πολύ πιθανόν μάλιστα να σου αρέσει κάποια δραστηριότητα πολύ, ώστε να έρχεσαι στο πανεπιστήμιο συχνότερα απ’ όσο συνηθίζεις. (πάρε μια ιδέα εδώ για ασχολίες)

Δεν πήρες δίπλωμα οδήγησης

Αν δεν οδήγησες όσο ήσουν φοιτητής, σίγουρα θα το έχεις μετανιώσει, αν αναλογιστείς τις ατελείωτες βόλτες και εκδρομές που θα μπορούσες να είχες κάνει με τους φίλους σου αν είχες δίπλωμα. Κακά τα ψέματα, τα φοιτητικά χρόνια σου προσφέρουν άπλετο χρόνο γι’ αυτά.

Δεν πήγες erasmus

Πολλοί φοιτητές έχουν μετανιώσει που δεν πήγαν erasmus, γιατί ως γνωστόν όσοι φοιτητές πάνε να φοιτήσουν έστω και για 6 μήνες σε ξένη χώρα, αποκτούν μια εμπειρία ζωής!

Αφού διάβασες όλα αυτά για τα οποία συνήθως οι φοιτητές έχουν τύψεις που δεν τα έκαναν, μην κάθεσαι άλλο άπραγος. Ζήσε τα φοιτητικά σου χρόνια στο έπακρο και μην αφήνεις τα χρόνια να φεύγουν άσκοπα!

 

 

Σχόλια