Νίκος Καζαντζάκης

Ο μεγάλος αυτός δημιουργός εκτέλεσε χρέη πολεμικού ανταποκριτή κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων στην Ισπανία ως απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή». Τα άρθρα-ανταποκρίσεις του από το στρατόπεδο του Φράνκο δημοσιεύονταν καθημερινά από τις  24 Νοεμβρίου 1936 ως τις 17 Ιανουαρίου 1937 στην εφημερίδα, ενώ εντοπίζονται και στο ταξιδιωτικό του βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην Ισπανία» υπό την ενότητα Viva la muerte!.

Η συγκεκριμένη αποστολή συνιστούσε μία ανταπόκριση-πρόκληση για τον Καζαντζάκη, διότι ήταν γνωστές οι επαναστατικές του απόψεις και το φιλορωσικό του πνεύμα ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Μέσα από την ανάδειξη του πολέμου από την οπτική του στρατοπέδου του Φράνκο, το έργο του αυτό αποτέλεσε –λανθασμένα- αφορμή για ξεσηκωμό και αυθαίρετους χαρακτηρισμούς εις βάρος του Καζαντζάκη ως «εθνικιστή», «φιλοφρανκικό» κτλ.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες επηρέασαν τη στάση του δημιουργού εκείνη την εποχή, όπως για παράδειγμα το γενικότερο κλίμα στις τάξεις των διανοούμενων υπέρ της «Νέας Ισπανίας» του Φράνκο, οι ευμετάβλητες –στο πέρασμα των χρόνων- πολιτικές απόψεις του ίδιου του δημιουργού αλλά και η παρουσία του Φράνκο (ως ο «Υπεράνθρωπος» που διατείνονταν ο Νίτσε).

Τραγούδια και ποίηση

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος έδωσε, επίσης, το έναυσμα να δημιουργηθούν και γνωστά αντιπολεμικά τραγούδια και ποιήματα. Πρόκειται για παραδοσιακά τραγούδια που έφερναν οι στρατιώτες από τα μέρη τους και σταδιακά υιοθετήθηκε η συνήθεια να τα τραγουδούν κατά τη διάρκεια του βαδίσματος των ταγμάτων ή όταν συγκεντρώνονταν γύρω από τη φωτιά τα βράδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τραγούδια του τάγματος του Λίνκολν, ένα άλμπουμ που δημοσιεύτηκε το 1944 και περιείχε παραδοσιακά τραγούδια εκτελεσμένα από τρία πρώην μέλη του παραδοσιακού συγκροτήματος Almanac Singers, τους Baldwin ‘Butch’ Hawes, Bess Lomax Hawes και Pete Seeger,μαζί με τον Tom Glazer (Viva La Quince Brigada, Jarama Valley, Cookhouse: The Young Man From Alcala κ.ά.).

Άλλα γνωστά τραγούδια που προέρχονται από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου είναι τα εξής:

Τραγούδια από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών:

  • ¡Ay Carmela!
  • Eusko Gudariak (Βάσκοι Στρατιώτες) – ύμνος του Αυτόνομου Βασκικού Στρατού
  • Los cuatro generales, βασισμένο στο Los cuatro muleros του Federico García Lorca
  • El Himno de Riego
  • A Las Barricadas – ύμνος Ισπανών αναρχικών
  • Si me quieres escribir
  • The Internationale – Socialist anthem
  • Spaniens Himmel

Από το στρατόπεδο του Φράνκο:

  • Oriamendi
  • Cara al Sol
  • Cancion del Legionario

 

Επιπλέον, το σύντομο ποίημα Las dos Espanas, του Ισπανού ποιητή Antonio Machado, συχνά χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την πολιτική διάσπαση των Ισπανών σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κάτι που οδήγησε εν τέλει στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Machado μάλιστα, αποτέλεσμα ο ίδιος παράδειγμα αυτού του διαχωρισμού, μιας και ο ίδιος έγραψε ποίημα προς τιμήν του επαναστάτη Enrique Lister, ενώ ο αδερφός του Manuel είχε ταχθεί με το πλευρό του Φρανθίσκο Φράνκο.

Σελίδες: 1 2 3 4

Σχόλια

1 2 3 4