Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας είναι μια υπενθύμιση, αλλά και ένα κάλεσμα για δράση στο φλέγον ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας αποτελεί μια ετήσια υπενθύμιση της ανάγκης για να δράσουμε για την εξάλειψη της δυστυχίας και του πόνου. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και τους εθελοντές οι οποίοι μοχθούν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων. Αποτίω φόρο τιμής σε αυτές τις αφοσιωμένες γυναίκες και άνδρες που γενναία βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους για να βοηθήσουν αυτούς τους συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.”

— ΓΓ του ΟΗΕ, Ban Ki-moon


Όπως λοιπόν αναφέρει παραπάνω ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση του ανθρωπιστικού προσωπικού και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, ενώ εργάζονταν προς τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ημέρα έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από επτά χρόνια, έτσι ώστε να συμπέσει με την επέτειο του βομβαρδισμού της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη το 2003. Τη 19η Αυγούστου του έτους αυτού, ο ειδικός απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας, Sérgio Vieira de Mello και 21 από τους συνεργάτες του έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό αυτό.

Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Για το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη και οι συνεργάτες τους προβάλλουν την καμπάνια υπο την ονομασία “Μια Ανθρωπότητα”, η οποία θα υπογραμμίσει τις δεσμέυσεις που ανέλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί ανα την υφήλιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα μέσα στο έτος στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δεσμέυσεις φυσικά αφορόυν αφενός τη στήριξη λαών και μεμονομένων ανθρώπων που έχουν πληγεί από κάποια κρίση και αφετέρου, τη διασφάλιση της εργασίας των εθελοντών και εκείνων που προσφέρουν τη βοήθεια τους σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Τα στοιχεία που μας έδωσε το έτος 2015 για την βαθειά Ανθρωπιστική Κρίση που βιώνουμε, ειδικά όσον αφορά και το φλέγον Προσφυγικό Ζήτημα, φέρνουν στο προσκήνιο τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία και αριθμούς…

130 εκατομμύρια άνθρωποι
χρήζουν άμεσης ανάγκης  ανθρωπιστικής βοήθειας

60 εκατομμύρια άνθρωποι
έχουν διωχθεί με τη βία από τα σπίτια τους

37 χώρες στο σύνολο τους
έχουν επηρεαστεί από την κρίση

20 δισεκατομμύρια δολλάρια
χρειάζονται για την αντιμετώπισή της

Το 80% των ανθρωπιστικών αναγκών 
είναι αποτέλεσμα κάποιας σύγκρουσης ή (και) πολέμου

Το 90% των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματιστεί
είναι άμαχοι πολίτες

Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν πως η ανάγκη για βοήθεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Από την πιο μικρή κίνηση της δωρεάς ενός ποσού προς στήριξη κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έως την εθελοντική εργασία σε κάποια από αυτές.

Και αν ακόμη δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας που ζουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν για την επιβίωση τους καθημερινά, μπορείτε να συμπληρώσετε το Quiz αυτό. Έτσι θα ξέρετε…


“Και τελικά… οι περισσότεροι πόλεμοι παρουσιάζονται ως ανθρωπιστική προσπάθεια για τη διάσωση του ανθρωπίνου γένους.”
-Howard Zinn


Σχόλια