Tο Solomon.gr μας παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο κοινωνικά θέματα που ακόμα και μεγάλα ΜΜΕ δεν θα μπορούσαν να καλύψουν.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίσεις μία χώρα είναι μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που περνάνε από αυτή, είτε έχουν σκοπό να μείνουν, είτε είναι απλά ένα πέρασμα για αυτούς. Σε μία Ευρώπη που συνεχώς αλλάζει το Solomon.gr μας παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο κοινωνικά θέματα και όχι μόνο, που ακόμα και μεγάλα ΜΜΕ δεν θα μπορούσαν να καλύψουν, και μας εξηγεί γιατί δεν θέλουμε άλλους υπερήρωες.

Γνωρίζοντας τον Φάνη, συνιδρυτή του Solomon, η πρώτη μας απορία ήταν για το logo με τον ελέφαντα και το όνομα του περιοδικού. Αφού μας καθησύχασε πως δεν πρόκειται για φιλοζωικό οργανισμό που προστατεύει του ελέφαντες μας εξήγησε για τον μικρό ελέφαντα με το όνομα Solomon.

Αυτόν που ταξίδεψε από την Ινδία ως την Αυστρία, αφού πρώτα έμεινε για 2 χρόνια στη Λισαβόνα, ως δώρο για τον γαμπρό του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄, αλλάζοντας κάθε φορά από τους νέους τόπους και τους νέους ανθρώπους που γνώριζε. (Saramago José – Το ταξίδι του ελέφαντα)

solomon

© Nadir Noori

Ξεκινώντας τον Οκτώβριο του 2015 ο Φάνης και η Ρόζα κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ομάδα 8 ατόμων ή 22 ατόμων, καθώς δεν ξεχνάμε ποτέ τους εθελοντές, με άτομα από 15 διαφορετικές χώρες οι οποίοι μιλάνε μάλιστα περισσότερες από 15 διαφορετικές γλώσσες συνολικά. Γιατί λοιπόν ένα περιοδικό να έχει μία ομάδα από τόσες διαφορετικές χώρες δυσκολεύοντας το έργο της αρχισυνταξίας;

Γιατί το Solomon δεν μας παρουσιάζει άρθρα που προβάλουν τη γνώμη του πολιτισμένου δυτικού κόσμου, όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται μερικοί, που προσπαθεί να εκπολιτίσει τους “απολίτιστους” ανατολίτες.

Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε όλοι αυτόκλητοι υπερήρωες! Η λύση δεν είναι να βοηθάς αυτούς που είναι στο περιθώριο, η λύση είναι να τους βγάλεις από το περιθώριο ώστε να μην έχουν την ανάγκη σου για βοήθεια!

solomon

© Constantinos Stathias

Τόσο το περιοδικό όσο και το blog του Solomon αποτελείται από μετανάστες, πρόσφυγες και ιθαγενείς οι οποίοι εκφράζονται ελεύθερα προβάλλοντας ο καθένας τη δική του οπτική γωνία μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας. Μέσα σε δεκάδες οργανισμούς και εταιρίες που μιλάνε για βοήθεια των προσφύγων και των μεταναστών κάνοντας ανθρωπιστικές δράσεις, όπως προσφορά ρούχων και φαγητού, καθώς είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις για άτομα που ζουν στο περιθώριο, το Solomon μιλάει για κοινωνική ένταξη και συνεργασία.

solomon

© Anna Pantelia

Γι’ αυτό και το περιοδικό είναι μόνο η πρώτη δράση του Solomon, ενώ ακολουθούν δύο πολύ ωραία project με το όνομα ideas και skills μέσα από τα οποία θα μπορεί κάποιος να προβάλει τις ικανότητες και τις ιδέες του και να δημιουργήσει ομάδες για την υλοποίηση τους βγαίνοντας από το περιθώριο.

Εκτός από αυτές τις δράσεις, το Solomon θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες (tablet, smartphones, κλπ) και όχι μόνο από σταθερό υπολογιστή ή laptop. Βοηθά έτσι ακόμα περισσότερο τους αναγνώστες και το κοινό του, αφού το blog και το περιοδικό του είναι σε ηλεκτρονική μορφή ακολουθώντας τις κοινωνικές αλλαγές και ανάγκες στο πέρασμα προς την digital εποχή, ακόμα και στην ανάγνωση.

Αν λοιπόν βρήκες και εσύ το Solomon.gr όσο ενδιαφέρον φάνηκε σε εμάς τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την σελίδα του ή/και να κάνεις αίτηση για εθελοντής εδώ συμμετέχοντας και εσύ σε αυτό το project!

solomon

© Anna Pantelia

Behind the scenes…

Συντακτική Ομάδα:
– Anna Mironova, Ρωσία
– Hassan Hassan, Σομαλία
– Khan Yousafzai, Πακιστάν
– Nadir Noori, Αφγανιστάν
– Νασρουντίν Νιζάμη, από το Αφγανιστάν
– Nonna Daigorodova, Λευκορωσία
– Λυδία Μαυραειδοπούλου, Ελλάδα
– Ρόζα Βασιλάτου, Ελλάδα, Αρχισυντάκτρια

Featured Image © Constantinos Stathias

Σχόλια