5 +1 συμβουλές για το ξεκίνημα σου στη φωτογραφία δρόμου

φωτογραφία δρόμου

Η φωτογραφία δρόμου ή αλλιώς street photography αποτελεί ένα αγαπημένο είδος φωτογραφίας τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ερασιτέχνες φωτογράφους αφού είναι ίσως το πιο καλλιτεχνικό είδος σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη της φωτογραφίας.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, θα πούμε μερικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όσοι θέλουμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας.

Πριν ξεκινήσουμε:

Τι έννοουμε όταν μιλάμε για φωτογραφία δρόμου;

Δύσκολα θα βρει κανείς έναν ορισμό για να εξηγήσει τον όρο ” φωτογραφία δρόμου” αφού και δεν υπάρχει. Στη φωτογραφία δρόμου δεν υπάρχουν κανόνες από τεχνικής ή καλλιτεχνικής πλευράς, ούτε είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει κανείς για να φωτογραφίσει.

Η φωτογραφία δρόμου είναι η καταγραφή των εικόνων που συναντάει κανείς στο δρόμο και γενικότερα σε δημόσιους χώρους. Ουσιαστικά είναι η καταγραφή της ίδιας της ζωής.

Ο κάθε φωτογράφος, επαγγελματίας ή όχι εκφράζεται ελεύθερα με τον δικό του τρόπο και προσπαθεί να δεί και να αποτυπώσει την πραγματικότητα, να αναδείξει οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία και τη ζωή γύρω μας, είτε πρόκειται για επαγγελματικό σκοπό (φωτορεπορτάζ) είτε για προσωπικό όπως κάποια προσωπική συλλογή φωτογραφιών.

Αρχικά, οι περισσότεροι από όσους ξεκινούν τώρα να φωτογραφίζουν θεωρούν πως χρειάζεται να έχουν τεράστιο εξοπλισμό. Αυτό στη φωτογραφία δρόμου δεν ισχύει.

Φωτογραφία δρόμου: Hiroji Kubota-Μια διαφορετική ματιά.

1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αν θες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία δρόμου, δεν είναι απαραίτητο να έχεις επενδύσει μια περιουσία για να πάρεις έναν από αυτούς τους τεράστιους φακούς που όλοι ζηλεύουμε. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι μια φωτογραφική μηχανή με έναν ευρυγώνιο ή πενηντάρη φακό που θα σε βοηθήσει να μην γίνεις εύκολα αντιληπτός.

φωτογραφία δρόμου

2. ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΕΙΣ

Θέλουμε δηλαδή να αναμειχθούμε με το πλήθος και να γίνουμε ένα με αυτό έτσι ώστε να μην τρομοκρατηθεί κανείς και θεωρήσει ότι θέλουμε να τραβήξουμε φωτογραφία συγκεκριμένα πρόσωπα για κάποιον σκοπό.

φωτογραφία δρόμου

3. ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ

Χρειάζεται λοιπόν να σεβόμαστε τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας εάν θέλουμε να φωτογραφίσουμε πορτραίτα στο δρόμο. Μπορούμε να είμαστε διακριτικοί ,να αποφεύγουμε την οπτική επαφή με τα μάτια και ίσως να περιμένουμε την στιγμή που δεν θα βλέπουν.Καλό θα ήταν να μην επιμένουμε στην περίπτωση που κάποιος μας αντιληφθεί και αντιδράσει μόνο και μόνο για να βγάλουμε την τέλεια φωτογραφία.

φωτογραφία δρόμου

Φωτογραφία Δρόμου: ο ακραίος Weegee

4. ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να έχεις σχεδιάσει το μέρος που θα πας να φωτογραφiσεις. Χρειάζεται να βρεις ένα μέρος που θα υπάρχει κόσμος και θέματα που θα σου δώσουν έμπνευση για να φωτογραφίσεις.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις προετοιμάσει και την φωτογραφική σου μηχανή όσον αφορά στις ρυθμίσεις της για να είσαι έτοιμος να απαναθανατήσεις την τέλεια στιγμή.

φωτογραφία δρόμου

5. ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Οι αντιθέσεις είναι ένα στοιχείο που θα δώσουν έναν πιο καλλιτεχνικό τόνο στις φωτογραφίες σου και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές και στο δρόμο όπως και στην ζωή μας.

Για παράδειγμα, σίγουρα το να υπάρχουν αντίθετα πράγματα σε μια φωτογραφία όπως ένας πλούσιος και ένας φτωχός ή ένας ηλικιωμένος με ένα μωρό ή οι αντιθέσεις δύο εποχών είναι από τα στοιχεία που θα δώσουν ζωντάνια στη φωτογραφία, θα την αναδείξουν και θα προβληματίσουν.

φωτογραφία δρόμου

6.  ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν τη φωτογραφία ακόμη πιο όμορφη είναι το στοιχείο της απλότητας. Είναι αρκετές οι φορές που όταν υπάρχει μόνο ένα θέμα στη φωτογραφία η φωτογραφία γίνεται ακόμη πιο δυνατή και προσδίδουν στη φωτογραφία ισορροπία και αρμονία.

φωτογραφία δρόμου

 


Πηγές:

Pexels Photography

Urbanpicnic Photography

Φωτογραφία Δρόμου: ο ξεχωριστός Steve McCurry

 

Σχόλια