Hiroji Kubota, ο φωτογράφος με τις μαγευτικές εικόνες.

Ο Hiroji Kubota γεννήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 1939. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ιαπωνία και όταν τελείωσε τις σπουδές του ανακοίνωσε στη μητέρα του πως θέλει να ασχοληθεί με την φωτογραφία.

Παρόλο που η μητέρα του δεν συμφωνούσε, εκείνος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει το όνειρο του και το 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ανεξάρτητος φωτογράφος μέχρι και σήμερα.

Η ενασχόληση του Kubota με τη φωτογραφία ξεκίνησε με ιδιαίτερο τρόπο καθώς αρχικά εργάστηκε σαν φωτογράφος χωρίς καθόλου αμοιβή με δική του απόφαση.

Το 1961 ήρθε σε επαφή με μερικούς απο τους μεγαλύτερους φωτογράφους του περιοδικού Magnum όπως ο Rene Burri,ο Burt Glinn και ο Eliott Erwitt, όταν σε μια επίσκεψη τους στην Ιαπωνία δούλεψε κοντά τους, σαν μεταφραστής τους. Τότε ο Erwitt για να τον ευχαριστήσει του έκανε δώρο το βιβλιό του Henri Cartier-Bresson “Αποφασιστική στιγμή”  το οποίο και χρίστηκε Βίβλος για τον Kubota, καθώς στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψει την αγάπη και το πάθος του για τη φωτογραφία.

O Kubota έγινε γνωστός  όταν ανέλαβε την πρώτη του αποστολή για την Βρετανική εφημερίδα “THE TIMES “ για να φωτογραφίσει τον τάφο του Jackson Pollock.

Το 1968 επέστρεψε για να ζήσει στην Ιαπωνία, όπου το έργο του αναγνωρίστηκε και πήρε το πρώτο του βραβείο απο τις Εκδόσεις Πολιτισμόυ απο το Kodansha το 1970 και την επόμενη χρονία έγινε μέλος του περιοδικού Magnum.

Hiroji Kubota

Hiroji Kubota

Ο Kubota γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω απο δύσκολες συνθήκες.Οι πρώτες του αναμνήσεις και επιρροές είναι επηρεασμένες απο τις δυσκολίες και τις σκληρές εικόνες του Β’Παγκοσμίου πολέμου. Απο μικρή ηλικία γνώρισε τις καταστροφές των βομβών και των συμμαχικών αεροσκαφών.

Στις φωτογραφίες του είναι φανερές οι επιρροές του. Φωτογραφίζει πάντα με τρόπο που προκαλεί την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ασχολείται περισσότερο με θέματα φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και κυριαρχεί στις εικόνες του ένα μελαγχολικό ύφος.

Ο Kubota αντιλαμβάνεται τα θέματα του με έναν διαφορετικό τρόπο και όπως ο ίδιος είχε πει “Ο κόσμος έχει τόσο ενδιαφέρον.Υπάρχει ομορφιά παντού” και αυτό είναι ένα απο τα στοιχεία που τον ξεχωρίζει και τον χαρακτηρίζει.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες και τρομερές  στιγμές ο Kubota καταφέρνει να αναδείξει την ομορφιά στις φωτογραφίες του με τρόπο μοναδικό.

Hiroji Kubota

Hiroji Kubota

Αξίζει να σημειώσουμε  οτι o Hiroji Kubota είναι ένας απο τους λίγους φωτογράφους,ίσως ο μοναδικός που είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε σημαντικές στιγμές όπως η πτώση του Saigon. Εστιάσε την προσοχή του στην Ασιά,την Κορέα και την Κίνα και γύρω στο 1980 φωτογράφιζε στους δεσμούς της Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Είναι αποδεδειγμένο οτι ο Kubota είχε την τύχη να πάει σε μέρη όπου κανείς άλλος δεν είχε πάει και σε κάθε φωτογραφία δημιουργούσε μια ιστορία που ο ίδιος έδινε κάθε κομμάτι του εαυτόυ του.

“Για μένα η ζωή χωρίς τη φωτογραφία δεν έχει νόημα”—-Hiroji Kubota

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγές:

The Japan Times:Biography

The New York Times:Hiroji Kubota biography

Hiroji Kubota-Magnum Portfolio

Flickr Hiroji Kubota

Σχόλια