Ο Leo πήρε το Oscar του, ενώ τον Tom Hardy τον φάγαν τα κυκλώματα. Ποιοι βραβεύτηκαν στα Όσκαρ 2016 και πόσο το άξιζαν;

Τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε η 88η απονομή των Oscar σε μια λαμπερή τελετή, όπου παρέλασε όλη η αφρόκρεμα του Hollywood, και εμείς παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα αγουροξυπνημένοι την επόμενη, τα highlights της βραδιάς.

Το βασικό το μάθαμε όλοι. Το αγόρι μας το πήρε το βραβείο του και όλοι τρελαθήκαμε από τη χαρά μας. Τις υπόλοιπες βραβεύσεις, όμως, τις μάθατε; Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τις –κυριότερες- απονομές, και προφανώς ο σχολιασμός δεν λείπει -είτε είναι για καλό είτε για κακό.

Αρχικά, ειδική αναφορά αξίζει στον παρουσιαστή της τελετής, Chris Rock. Η all white κοινότητα των υποψηφίων σατιρίστηκε εξόχως με τον καυστικότατο εναρκτήριο λόγο του, που δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Φήμες λένε ότι ήταν από τους καλύτερους παρουσιαστές των τελευταίων χρόνων, και αν κρίνουμε από την εισαγωγή του και τα βιντεάκια που επιμελήθηκε για τη βραδιά των Oscar, δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Καλύτερη Ταινία:  Spotlight

Μια άξια ταινία που πραγματεύεται την αληθινή ιστορία μιας ομάδας δημοσιογράφων, που καλύπτουν ένα ρεπορτάζ για την παιδοφιλία στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στη συντηρητική Βοστόνη. Πολύ καλός ρυθμός, σκηνοθεσία και ερμηνείες. Must see για όσους δε το έχετε κάνει ακόμα.

Oscar Σκηνοθεσίας: Alejandro Gonzales Iñárritu για το The Revenant

Δεύτερο συνεχόμενο βραβείο σκηνοθεσίας, μετά το περσινό υπέροχο Birdman. Έλα όμως, παραδέξου το. Ούτε εσύ τρελάθηκες με το The Revenant. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ταινία δεν έλεγε και πάρα πολλά, και όλοι ψάχναμε να καταλάβουμε γιατί προκλήθηκε τόσος ντόρος. Δυο πράγματα όμως άξιζαν στην ταινία: ο Tom Hardy και η διεύθυνση φωτογραφίας.

Ά Αντρικού Ρόλου: Leonardo DiCaprio για το The Revenant

Ο Leo πήρε το όπλο Oscar του. Εμείς τον αγαπάμε τον Leo, και επειδή είναι και πολύ καλός ηθοποιός, και επειδή πόσα χρόνια μας τον σνόμπαρε αδίκως η Ακαδημία, χαρήκαμε που το πήρε το βραβείο του, και δεν λέμε τίποτα που το πήρε με την λιγότερο καλή ερμηνεία του, στην πιο αδιάφορη ταινία των φετινών Oscar. Και είχε και πολύ καλό ευχαριστήριο λόγο.

oscar dicaprio

O Leo με το πολυπόθητο αγαλματίδιο  ©Mario Anzuoni/Reuters

Ά Γυναικείου Ρόλου: Brie Larson για το The Room

Πολύ καλή ταινία και αναμενόμενο φαβορί για το βραβείο. Η ταινία ισορρόπησε άριστα στο δύσκολο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε, ενώ η ερμηνεία της Brie Larson ήταν τόσο καλή, που η μόνη έτερη συνυποψήφια που είχε ελπίδες για το χρυσό αγαλματίδιο, ήταν η Cate Blanchett.

Β´ Αντρικού Ρόλου: Mark Rylance για το Bridge of Spies

Μια καλή ερμηνεία σε μια ταινία αδιάφορη και σκέτη Αμερικανιά. Καθόλου παράδοξο το βραβείο, καθώς η Ακαδημία παραδοσιακά κάτι τέτοια τα λατρεύει. Εμείς πάλι όχι. Κρίμα Tom Hardy, σε φάγαν τα κυκλώματα καλέ μου, και το άξιζες.

Β´ Γυναικείου Ρόλου: Alicia Vikander για το The Danish Girl

The awkward moment που η κατηγορία Β´ γυναικείου είναι καλύτερη από αυτές της Ά κατηγορίας. Σκληρός ανταγωνισμός με Rooney Mara από το Carol, αλλά νικήτρια αναδείχθηκε η γλυκούλα Σουηδέζα (που υποδύθηκε τη Δανέζα) και η Ακαδημία την προτίμησε. Άξιες όλες τους, δύσκολη η επιλογή.

Alicia Vikander oscar

Η Alicia Vikander εμφανώς χαρούμενη ©Mario Anzuoni/ Reuters

Διεύθυνση Φωτογραφίας:Emmanuel Lubezki για το The Revenant

Και επιτέλους ένα βραβείο που όντως άξιζε σε αυτή τη ταινία. Τρίτο Oscar στον εν λόγω κύριο, μετά το Gravity και το Birdman, και με τέτοιες εικόνες που μας προσφέρει, εμείς να ευχηθούμε πάντα τέτοια.

Τραγουδιού: Sam Smith για το Writing’s on the Wall

Η πιο wtf βράβευση της βραδιάς. Το πιο αδιάφορο τραγούδι στην ιστορία του James Bond βραβεύτηκε. Και είναι από εκείνες τις στιγμές που αναρωτιέσαι τι στο καλό είχε στο μυαλό της η Ακαδημία. Τουλάχιστον ο ευχαριστήριος λόγος του Sam Smith, που το αφιέρωσε στην LGBT κοινότητα, το έσωσε κάπως.

Διασκευασμένου Σεναρίου: The Big Short

Α, και ένα βραβείο για μια ταινία που έκανε τόσο ντόρο αλλά τελικά δεν τα πήγε και πολύ καλά. Ο ευχαριστήριος λόγος τους πάντως, και η αναφορά τους στο να προσέχουμε τι ψηφίζουμε, ήταν ό,τι πιο έξυπνο ειπώθηκε στην τελετή.

Animation: Inside Out

Αγάπη μόνο.

Πρωτότυπου Σεναρίου: Spotlight

Τα είπαμε, δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε.

spotlight oscar

To spotlight βραβεύτηκε σε συνολικά 3 κατηγορίες  © Mario Anzuoni/Reuters

Ξενόγλωσσης Ταινίας: Son of Saul

Πολύ καλή ταινία, με ένα αρκετά δύσκολο θέμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μια άλλη οπτική της κατάστασης που επικρατούσε εκεί. Αδιαμφισβήτητο φαβορί, παρόλο που ακουγόταν και το γάλλο-τούρκικο Mustang.

Μεγαλύτεροι νικητές της βραδιάς τελικώς αναδείχθηκαν το Mad Max -ακόμα και αν δε τα κατάφερε στις μεγάλες κατηγορίες- αφού έφυγε συνολικά με 6 βραβεία, ενώ ακολούθησε το The Revenant με 3 και το Spotlight με 2.

Κάποια βραβεία μας άρεσαν, κάποια μας εξέπληξαν και κάποια μας απογοήτευσαν, πάντως αυτά ήταν τα Όσκαρ 2016. Υπομονή μέχρι του χρόνου για να αρχίσουν πάλι τα στοιχήματα (και τα κραξίματα) σχετικά με τις επιλογές της Ακαδημίας.

 

Σχόλια