Ο Steve McCurry είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους δρόμου της σημερινής εποχής.  Έγινε γνωστός και απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά από το διεθνές εξαιρετικό του έργο με το όνομα  “Το Αφγανό κορίτσι”.

Steve McCurry

Το έργο του αυτό θεωρήθηκε κομβικό σημείο στην καριέρα του και αποτέλεσε μια από την πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο φωτογράφος με τις επιβλητικές, ζωντανές και γεμάτες χρώμα εικόνες, αφού στα έργα του κυριαρχεί ο εντός χρωματισμός αλλά και η γεωμετρία κάτι που κατά την γνώμη μου τον έχει καθορίσει.

O Steve McCurry γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια και αφού αποφοίτησε από το Κολέγιο Τεχνών και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εργάστηκε για λίγα χρόνια σε μια εφημερίδα. Αργότερα αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ινδία ως ελεύθερος ρεπόρτερ.

Σε αυτό του το ταξίδι ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και όπως ο ίδιος έχει πει, έμαθε να παρατηρεί και να περιμένει την ζωή να συμβεί.

Steve McCurry

” Εάν περιμένεις, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν την φωτογραφική σου μηχανή και η ψυχή τους θα βγεί στην επιφάνεια και θα φανερωθεί”- Steve McCurry

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Steve McCurry

Για τον McCurry όλα ξεκίνησαν στο ταξίδι του στο Πακιστάν, όταν μεταμφιέστηκε για να περάσει από τα σύνορα σε ελεγχόμενη από τους Αφγανούς περιοχή λίγο πριν την ρωσική εισβολή.

Κάτω από την μεταμφίεση του,στα κρυμμένα ρούχα του είχε ρολά από φιλμ καταγράφοντας και δημοσιεύοντας αργότερα τις καταστάσεις που βίωνε εκεί.

Steve McCurry

Μετά από αυτήν την κάλυψη κέρδισε το πρώτο του βραβείο “Robert Capa Gold Metal” για την καλύτερη φωτογραφική πληροφόρηση του εξωτερικού. Βέβαια αργότερα ακολούθησαν πολλά φωτογραφικά βραβεία μεταξύ άλλων και το βραβείο Oliver Rebbot το οποίο είχε κερδίσει δυο φορές.

Steve McCurry Αξιοσημείωτο είναι ότι ο McCurry είχε καλύψει πάρα πολλούς πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις, όμως ο ίδιος δεν επικεντρώνονταν τόσο στην έννοια του πολέμου. ‘Hθελε να εκφράσει μέσα από τις εικόνες του, τις συνέπειες του πολέμου ως κεντρικό σημείο και θέμα του κυρίως τον άνθρωπο και της ψυχή του και δευτερευόντως το τοπίο .Steve McCurry Το έργο του έχει αναγνωριστεί από μεγάλα περιοδικά ανά τον κόσμο όπως το National Geographic στο οποίο και συχνά δημοσιεύονται άρθρα του σχετικά με τις περιοχές στις οποίες είχε παρευρεθεί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγές: National Geographic, Magnum Photos, Steve McCurry

Σχόλια