Αφότου είδαμε όλα όσα μας τράβηξαν το ενδιαφέρον, στον μουσικό κόσμο, την χρονιά που πέρασε, έφτασε η στιγμή να δούμε τι έχουμε να περιμένουμε γι’ αυτή που μόλις μπήκε. Όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως πρόκειται να έχουμε ένα ακόμη εξαιρετικά δημιουργικό χρόνο, καθώς ήδη μέχρι το τέλος του μήνα πλήθος καλλιτεχνών έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία της καινούριας του δουλειάς.

Προτού όμως προχωρήσουμε επιβάλλεται μία επεξήγηση των όρων, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο παρόν άρθρο ως εργαλείο για τις υποσημειώσεις:

  • Behind the scenes: Πώς βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο.
  • Ιn the last episode: Που εθεάθη καλλιτεχνικά τελευταία φορά ο καθένας.
  • Uncensored:  Όσα δεν μπορούσα να αποφύγω να σκεφτώ.

images

  • Santigold, ‘99c

Behind the scenes: Ετοιμάζει το τρίτο album της, μετά από απουσία 4 χρόνων. Album το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22/1 και θα περιλαμβάνει τα 2 singles που κυκλοφόρησαν πέρσι  και μας έχουν δώσει ήδη μία γεύση.

In the last episode: ‘Who Be Lovin’ Me?

Uncensored: Γίνεται πολύ ‘mainstream’ για να εξακολουθήσουν να την ακολουθούν όσοι ψάχνουν μια δικαιολογία ώστε να πάψουν.

savages-band-pic

  • Savages‘Adore Life’

Behind the scenes: Δεν βιάστηκαν, έπειτα από το ντεμπούτο τους πριν 3 χρόνια κι μας παρουσιάζουν στις 22/1 το δεύτερο πλήρες studio album τους, με τον μουσικό κόσμο να δείχνει αρκετά ανυπόμονος. Πρόκειται για τις δουλειές, που απ΄ότι φαίνεται θα μας απασχολήσουν για καιρό, από μία μπάντα, που υπήρξε απ’ τις καλύτερες εκπλήξεις των προηγούμενων χρόνων και σίγουρα αυτή την στιγμή έχει μεγάλο μέρος συμμετοχής στην αναβίωση της rock/pop κουλτούρας.

In the last episode: ‘Adore

Uncensored: Δεν είμαι σίγουρος ακόμα πόσο μακριά πρόκειται να οδηγήσουν το post-rock, αλλά, δίχως άλλο, η αλήθεια είναι πως ήδη δείχνουν να το πηγαίνουν κάπου.

Suede-approved-2014

  • Suede, ‘Night Thoughts

Behind the scenes:  Η θρυλική βρετανική μπάντα των 90s κυκλοφορεί  το έβδομο album της στις 22/1, το οποίο μάλιστα θα συνοδεύεται  και από μία ταινία, σκηνοθετημένη από τον Roger Sargent.

In the last episode:  ‘Pale Snow

Uncensored: H 90s brit pop που χαρακτήρισε μουσικά το συγκρότημα παλεύει να επιβιώσει ενάντια σε μία pop, που επιχειρεί να προσαρμοστεί βεβιασμένα στους καιρούς που τρέχουν. Ωστόσο, οι Suede ξέρουν πολύ καλά πως να φτιάχνουν όμορφα pop singles, οπότε η προσαρμογή δεν αναμένεται να αποβαίνει ολοκληρωτικά αποτυχής.

tindersticks_1383039601

  • Tindersticks, ‘The Waiting Room’ 

Behind the scenes: Οι Βρετανοί δεν ξεμένουν από εμπνευσμένα ονειρικά pop διαμάντια, όπως αποδεικνύουν τα 2 πρώτα singles που κυκλοφόρησαν το τελευταίο τρίμηνο από το επερχόμενο album τους που βγαίνει στη διαθεσιμότητα στις 22/1.

In the last episode: ‘Were We Once Lovers?

Uncensored: Η συνταγή των Tindersticks πολύ δύσκολα θα αποτύχει, αλλά αν το κάνει θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμβεί αυτό, καθώς ο τρόπος δεν φαίνεται δυνατός αυτή τη στιγμή.

tricky

  • Tricky, ‘Skilled Mechanics

Behind the scenes: 2 χρόνια έπειτα από το album που έφερε το πραγματικό του όνομα, ο Tricky εξακολουθεί να τραγουδάει τα blues της μεγαλούπολης με τα υπόλοιπα μέλη της False Idols. Έρχεται και στην χώρα μας στο Fuzz, στις 22/1, ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του album.

In the last episode: ‘Boy

Uncensored: Το αρχέγονο trip-hop πέθανε; Κι αν ναι τι έμεινε πέρα απ’τα beats και τα ναρκωτικά;  (Επιπλέον τον περιμένουμε και τον χρειαζόμαστε καλύτερο στις 22/1 απ’ ότι στις 2 τελευταίες του επισκέψεις)

121015-ty-4

  • Ty Segall, ‘Emotional Mugger

Behind the scenes: Ο υπερδραστήριος Ty Segall μετά από 7 συναπτά έτη, που κυκλοφορούσε από ένα album τον χρόνο, πήρε ένα ρεπό πέρσι μετά το εξαιρετικό Manipulator του ’14 και επιστρέφει δριμύτερος στις 22/1.

In the last episode: ‘The Singer

Uncensored: Το βάρος του να επιβεβαιώσεις ξανά τη ιδιοφυία σου μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν είσαι, βέβαια, πράγματι ιδιοφυής δεν έχεις καν αυτό το βάρος.

3b06ba70

  • Bloc party, ‘Hymns

Behind the scenes: Μία απ΄τις πρωτοπόρες μπάντες της προσπάθειας μετάβασης της brit-pop σε κάτι το οποίο δεν έχω καταλάβει πλήρως ακόμη, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας. Στις 29/1 κυκλοφορούν το πέμπτο κατά σειρά album τους, με το καινούριο μέλος Justin Harris να αναλαμβάνει το μπάσο και τα πλήκτρα.

In the last episode: ‘The Love Within

Uncensored: Δεν είμαι σίγουρος κατά πως ο indie κυνισμός και οι προσπάθειες αφομοίωσης ηλεκτρονικών μοτίβων θα δουλέψουν μαζί, αλλά υποθέτω ότι αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Μήπως ο τίτλος εκβιάζει το περιεχόμενο, χωρίς να ανταποκρίνεται σε αυτό; Εύχομαι κάτι τέτοιο να μην συμβαίνει.rodes_fr

  • Ρόδες United, ‘Internet’

Behind the scenes: Μετά από 4 χρόνια δουλειάς ο Νικίτας Κλίντ με τις Ρόδες United παρουσιάζουν το πρώτο τους album διαδικτυακά την πρώτη ημέρα του Φλεβάρη. Η επίσημη παρουσίαση “ό,τι πιο ολοκληρωμένου έχει κάνει” ο Νικήτας θα πραγματοποιηθεί στις 23/1 στο Gagarin.

In the last episode: ‘Kung Fu Blues

Uncensored: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την μουσική και στιχουργική ευφυία του Κλίντ. Οτιδήποτε γράφει, είτε abstract, είτε όχι, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα. Μουσικά, τουλάχιστον, σίγουρα.

11

  • DIIV, ‘Is The Is Are

Behind the scenes: Μετά το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο τους πριν από τέσσερα χρόνια, έφτασε η ώρα για την κυκλοφορία του δεύτερου studio album της μπάντας του Zachary Cole Smith, με τα μαγνητικά beats και τις γλυκόπικρες όμορφες μελωδίες.  Στις 5/2 πρόκειται τελικά να δοθεί ολοκληρωμένο στο κοινό, παρ’ όλο που ήδη από πέρσι έχουμε πάρει μία γερή γεύση από τα 3 singles, που προηγήθηκαν αυτού και πρόκειται να συμπεριληφθούν στην τελική κυκλοφορία.

In the last episode: ‘Under The Sun

Uncensored: Το δεύτερο album για μία μπάντα τείνει πάντοτε να είναι μια περίεργη υπόθεση, ιδίως στην περίπτωση που προηγείται αυτού ένα εξαιρετικό ντεμπούτο. Το μόνο που μένει να δούμε, λοιπόν, τι ψάρια πραγματικά πιάνουν οι κύριοι από την Νέα Υόρκη, ώστε να τους έχουμε σταθερά υπ’ όψιν μας στο εξής.

screen-shot-2015-08-29-at-8-27-14-pm

  • Kanye West, ‘Swish

Behind the scenes: Έπειτα από σκόρπιες κυκλοφορίες τα τελευταία 3 χρόνια, την περασμένη εβδομάδα, ο εμβληματικός Αμερικάνος παραγωγός, ανακοίνωσε επίσημα την έλευση του album του στις 11/2, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν όσα έχουμε ακούσει από το Yeezus του ’13 και μετά.

In the last episode: ‘Facts

Uncensored: Η ευφυία του είναι γνωστή και αδιαπραγμάτευτη, αλλά μήπως έχει σταματήσει να την χρησιμοποιεί για την μουσική; Μπορεί να μας διαψεύσει το καινούριο album;

wolfmother-4dda8c6b90e66

  • Wolfmother, ‘Victorious

Behind the scenes: Οι Αυστραλιανοί hard-rockers επανέρχονται, σαν από άλλη εποχή, για ακόμη μία φορά στις 19/2, παραδίδοντάς μας το τέταρτο κατά σειρά album τους, με σαφείς προθέσεις θριάμβου. Το τρίο, που ξανά έστησε ο Andrew Stockdale επιχειρεί να σπάσει τα προσχήματα με το παλαικό rock, δίνοντάς μας αυτό ακριβώς το ίδιο, με παραγωγικές προσαρμογές μονάχα στην εποχή και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό.

In the last episode: ‘Gypsy Caravan

Uncensored: Οι σαφείς προσπάθειες επανατοποθέτησης του κλασσικού hard-rock, όχι απλώς δεν αποτυγχάνουν, όπως λέω και παραπάνω, αλλά φαίνονται να αποδίδουν και καρπούς. Κάπου, όμως, μου δίνεται η εντύπωση ότι το έχω ξανακούσει αυτό στο παρελθόν.

81c7250f

  • Animal Collective, ‘Painting With

Behind the scenes: Δέκατο album, παρακαλώ, για τρεις εκ των δημιουργών του αμερικάνικου ηλεκτρονικού pop ήχου από τις αρχές της χιλιετίας και μετά. Η μπάντα από την Βαλτιμόρη ζωγραφίζει για ακόμη μία φορά όμορφα ηχοτοπία με τα synths της και αναμένουμε να διαπιστώσουμε στις 19/2 αν αυτή την φορά το έχει πάει ένα βήμα ακόμα παραπέρα.

In the last episode: ‘FloriDada‘ (Οι αναφορές στους Beach Boys είναι πάντοτε ευχάριστες και ευπρόσδεκτες.)

Uncensored: Μας λείπει κάπως η pop που έβγαζαν οι ίδιοι, όσο κι άλλες μπάντες, όπως οι MGMT, γύρω στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας. Κάτι μου φαίνεται πως δεν είναι πια το ίδιο στην pop αυτή.

the1975-aug14-1

  • The 1975, ‘I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It

Behind the scenes: Το δεύτερο album σε 3 χρόνια για την φρέσκια μπάντα από το Manchester, που επιχειρεί να ανταπεξέλθει στην βαριά pop κληρονομιά της πόλης. Στις 26/2 θα ολοκληρωθεί η άποψή μας για την δεύτερη αυτή απόπειρα, της οποίας μια γεύση έχουμε ήδη πάρει απ’ τα 2 singles, που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες.

In the last episode: ‘UGH

Uncensored: Επίσης μας λείπει η pop που έβγαλαν αυτοί, αλλά και οι !!! πίσω στο 2013. Κάτι, όμως, μου φαίνεται πως δεν είναι ίδιο πια ούτε σε αυτή την pop. Αν και παραδέχομαι πως σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι κάπως νωρίς για να κρίνουμε τόσο βεβιασμένα.

primalscream-1

  • Primal Scream, ‘Chaosmosis

Behind the scenes: Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, οι εκ Σκωτίας παππούδες της brit-pop, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν, στις 18/3, μία ακόμη σειρά από αυτόνομα rock anthems, κι εμείς δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες να τα υποδεχτούμε. Σίγουρα θα υπάρχει κι ένα λυρικό τραγούδι υποψήφιο για soundtrack ταινίας εκεί μέσα – ίσως και περισσότερα.

In the last episode: ‘It’s Alright, It’s Ok‘ (Θα μπορούσε να είναι το ‘You Can’t Always Get What You Want‘ του νέου αιώνα.)

Uncensored: Τέσσερις δεκαετίες και εξακολουθούν να μας προσφέρουν μικρά διαμάντια, που μας ενθουσιάζουν απρόσμενα στις πιο απίστευτες στιγμές. Αναρωτιέμαι, όμως, αυτή η δεξαμενή όμορφων και απλών rock/pop μοτίβων δεν στερεύει ποτέ; Αν δεν στερεύει, όλα καλά. Απολαμβάνουμε, κρυφά ή μη, οτιδήποτε βγάζει.

maxresdefault

  • RJD2, ‘Dame Fortune

Behind the scenes: Πάνε κιόλας 14 ολόκληρα χρόνια από το κλασσικό και must-have πλέον ντεμπούτο του Αμερικάνου Ramble Jon Krohn και το καινούριο του album καταφθάνει με τις καλύτερες συστάσεις στις 25/3. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την εκπληκτική δουλειά με τον STS, ο “Τρελός Πολεμιστής” επιστρέφει μόνος, έχοντας γεμάτο τον σάκο του με trip-hop beats και πλήθος hip-hop samples. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν λείψουν και οι ιδιαίτερες εκπλήξεις που πάντα μας ετοιμάζει.

In the last episode: ‘Doin’ It Right‘ (with STS)

Uncensored: Αυτός εδώ έχει εκπληκτικές δυνατότητες και παρ’ όλο που το είχαμε καταλάβει εξ αρχής και εξακολουθεί να μας το πετάει στην μούρη, κάτι μου λέει ότι ακόμη δεν τις έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό. Πιθανόν έχουμε πολλές αξιοπρόσεκτες και πιο χαρακτηριστικές δουλειές να δούμε ακόμη.

1401x788-Hi-Res-FEMMES-(11415---Duncan-Giblin)

  • Violent Femmes, ‘We Can Do Anything’

Behind the scenes: 15 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία τους κυκλοφορία, επέστρεψαν πριν μερικές εβδομάδες, με καινούριο τραγούδι, που όπως παραδέχτηκαν είχε ηχογραφηθεί σε demo χρόνια παλαιότερα. Μαζί το τρίο του Gordon Gano ανακοίνωσε και την επερχόμενη κυκλοφορία ολόκληρης της καινούριας τους δουλειά τον ερχόμενο Μάρτιο.

In the last episode: ‘Memory

Uncensored: Σίγουρα ανυπομονούμε, αλλά υπάρχει χώρος πλέον για τους Violent Femmes και πολύ περισσότερο έχουν κάτι καινούριο να πουν τελικά;

Screen-Shot-2016-01-10-at-7

  • The Last Shaddow Puppets‘Everything You’ve Come To Expect’

Behind the scenes: Οχτώ ολόκληρα χρόνια πέρασαν μέχρι οι Miles Kane και Alex Turner να ανακοινώσουν το sequel του μνημειώδους The Age of the Understatement. Το έκαναν, όμως, τελικά και το δεύτερο album, αναμένεται στις αφίξεις την πρωταπριλιά. Το πρώτο single, μάλιστα, κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

In the last episode: ‘Bad Habits

Uncensored: Η αλήθεια είναι πως το πρώτο τους αριστουργηματικό album, που θεωρείται ήδη κλασσικό και είναι εκτός ανταγωνισμού, βαραίνει πολύ το φορτίο και τις προσδοκίες. Οπότε ας κρατάμε απλά μικρό καλάθι και ας μην περιμένουμε απαραίτητα ένα album καλύτερο απ’ το πρώτο, ή ακόμα καλύτερα ας μην τα βάλουμε καν σε σύγκριση.

maxresdefault5

  • Skepta, ‘Konnichiwa

Behind the scenes: Έπειτα από 3 albums, 4 mixtapes και πλήθος συμμετοχών σε συνεργατικές δουλειές, ο Βρετανός εκπρόσωπος του grime δήλωσε έτοιμος να μας παρουσιάσει το τέταρτο studio album του εντός του 2016, παρ’ όλο που η ακριβής ημερομηνία μένει να ανακοινωθεί.

In the last episode: ‘The Tim Westwood Mix

Uncensored: Ειλικρινά, παρ’ όλο που έχει αρκετές καλές στιγμές, δυσκολεύομαι να πω πως διακρίνω κάτι ιδιαίτερο που τον κάνει να ξεχωρίζει, από άλλους ανερχόμενους, και μη, mc’s αντίστοιχου βεληνεκούς. Θα του δώσω, όμως, ακόμη μια ευκαιρία.

timthumb

  • PJ Harvey

Behind the scenes: Έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια απ’ το τελευταίο της album, όμως απ’ ότι φαίνεται το καινούριο υλικό που ετοιμάζει τους τελευταίους μήνες έχει μπει στο τελικό στάδιο της παραγωγής, αφού ανακοίνωσε πως η ημερομηνία θα είναι εντός της ερχόμενης άνοιξης κι ας μην γνωρίζουμε ακόμη τον τίτλο. Στις 18/12, μάλιστα, η εκκεντρική Βρετανίδα έδωσε στην δημοσιότητα και ένα teaser 28 δευτερολέπτων, με το οποίο προαναγγέλει επίσημα την επερχόμενη κυκλοφορία της δουλειά της.

In the last episode: ‘Written On The Forehead

Uncensored: Η περίοδος της υπομονής ήταν μεγάλη και δεν γνωρίζω αν θα είναι τελικά πράγματι αντάξια των προσδοκιών η καινούρια της δουλειά, παρ’ όλο που η Polly Jean πάντα βρίσκει έναν μαγικό τρόπο να μας μαγεύει, πιάνοντας μας εξ απροόπτου.

RHCP 2011

  • Red Hot Chili Peppers

Behind the scenes: Δίχως τον John Frusciante στο πλάι τους, ήδη απ’ την προηγούμενη τους δουλειά, οι Peppers βρίσκονται στα τελικά στάδια ηχογραφήσεων του καινούριου τους album, το οποίο, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Flea, αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στον τίτλο αυτού.

In the last episode: ‘Brendan’s Death Song

Uncensored: Κάτι επιμένει μέσα στο κεφάλι μου πως έχουν βιαστεί πολύ αυτή τη φορά, παρ’ όλο που έχουν περάσει  5 ολόκληρα χρόνια, και πως αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία πλέον του Frusciante, πολύ δύσκολα θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πραγματικά ελπίζω να είμαι λάθος και το I’m With You να αποτέλεσε απλά μια κακή παρένθεση.david-bowie-blackstar

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αφότου στις 8/1 είχε ανοίξει την νέα δισκογραφική χρονιά ο David Bowie, με το ‘Blackstar‘, το τελευταίο κατά σειρά album του, όπως έμελλε, το οποίο πιθανώς να αποδειχτεί κι album της χρονιάς.

Φυσικά, ακολούθως, υπάρχει και πλήθος μουσικών, που έχουν αναφέρει γενικώς και αορίστως πως πρόκειται να κυκλοφορήσουν καινούριο ablum την νέα χρονιά, χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί ημερομηνία ή να έχει βγει στην επιφάνεια κάποιο υλικό. Σε αυτούς θα επανέλθουμε σε κάθε περίπτωση αφότου επιβεβαιωθούν οι φήμες. Όπως και να χει κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

  • Bad Religion, Band of Horses, Blink 182, Crystal Castles, Deftones, DJ Premier, Eric Prydz, Femi Kuti, Gojira, Gorillaz, Incubus, The Killers, Kings of Leon, M.I.A., Major Lazer, Metronomy, Mike Snow, Moderat, Modest Mouse, Mogwai, The Offspring, Pearl Jam, Radiohead, Royal Blood, Sum 41, The Strokes, The XX.

Υ.Γ. Από τις κυκλοφορίες, που έχουν ανακοινωθεί επίσημα μέχρι στιγμή, φαίνεται να απουσιάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό η reggae/dub/hip-hop σκηνή, κάτι το οποίο ελπίζω να αλλάξει εντός της πορείας του χρόνου.

Ειδική ευχαριστία στον Μάνο Coffee για την πολύτιμη συμβολή του στην επιλογή των μουσικών!

Σχόλια