Δεν έχεις να χάσεις τίποτα και μπορεί να κερδίσεις πολλά!
Μίνιμαλ. Η τέχνη της αφαίρεσης. Η τέχνη που μας φέρνει πιο κοντά στο απλό, στο ξεκάθαρο και μας βγάζει από την τρέλα της ρουτίνας.
Τώρα με το καλοκαίρι και την εξεταστική έχουμε περισσότερο αυτή την ανάγκη να «αδειάσουμε», να διευκολύνουμε τον τρόπο που κινούμαστε, που τρώμε και που ντυνόμαστε. Το ίδιο θέλουμε και για το σπίτι μας. Το ίδιο θέλουμε και για το μυαλό μας.
Το μότο «less is the new more» έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Αν και εσύ θες να γίνεις ένας από αυτούς και δεν ξέρεις πώς, διάβασε μερικούς τρόπους για να το πετύχεις.
1. Άδειασε
Ένα άδειο δωμάτιο είναι ένας καθαρός χώρος για να εργαστείς, να (ανα)δημιουργήσεις και να συγκεντρωθείς πιο εύκολα. Σκέψου το: αν αδειάσεις τη ντουλάπα σου από ρούχα και πράγματα που δε χρησιμοποιείς πια, θα έχεις χώρο να αποφασίσεις πιο εύκολα τι θες να φορέσεις. Το ίδιο θα συμβεί αν αδειάσεις τα συρτάρια σου και πετάξεις ό,τι δε χρειάζεσαι πια.
Μάλιστα, ένα μεγάλο βήμα είναι και η μείωση της συλλογής των προϊόντων ομορφιάς. Αυτό δεν πάει μόνο στα κορίτσια. Πέρα από τα μακιγιάζ, υπάρχουν τα σαμπουάν, τα αρώματα, οι κρέμες και όλα αυτά που επιβαρύνουν το δέρμα μας αντί να το βελτιώνουν.
Συνήθως, όλοι μάς προτρέπουν να κυνηγάμε τους στόχους μας. Ήρθε η ώρα για την ανατροπή: Άφησε ένα στόχο σου. Έχεις πολλούς στόχους στη ζωή σου και αυτό είναι που σε αγχώνει. Άσε έναν που ξέρεις ότι δεν είναι βασικός στη ζωή σου ∙ που ξέρεις ότι δε θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο ή επιτυχημένο απ’ όσο είσαι τώρα.
2. Η αποστολή της μίας μέρας
Τι θα έλεγες να σταματούσες να κάνεις κάτι συγκεκριμένο για μία μέρα;
- Να μη βαφτείς ή ντυθείς περισσότερο απ’ όσο πρέπει
- Να μην γκρινιάζεις
- Να μη δεις τηλεόραση
- Να μην αγοράσεις τίποτα
Μπορείς να τα καταφέρεις;
3. Η ώρα της κρίσης
Αξιολόγησε τις ασχολίες σου και τους φετινούς σου στόχους . Είμαστε στη μέση της χρονιάς. Τι έχεις καταφέρει; Τι έχεις μάθει; Τι θες τελικά; Μήπως να σταματούσες να κάνεις κάτι για να προλαβαίνεις αυτό που ουσιαστικά σε γεμίζει;
Η γενιά μας χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του multi-tasking. Αυτός που μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα σε μία ώρα είναι πιο αποδοτικός, πιο χρήσιμος, πιο προοδευτικός. Γνωρίζοντας ότι κατά βάθος αυτό δεν έχει σημασία, τώρα, το καλοκαίρι, ρίξε τους ρυθμούς σου και εξάσκησε το single–tasking. Έτσι, θα καταφέρεις σιγά-σιγά να αναγνωρίσεις και τι σε αγχώνει, ώστε να το αποβάλεις.
Αναγνώρισε τις πρώτες 3 με 6 προτεραιότητές σου. Περιττό να πούμε ότι αυτές είναι και όσες χρειάζεται να σε απασχολούν. Όσο πιο απλά σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο σου.
Αξιολόγησε τις 5 τελευταίες αγορές σου: Μήπως ψώνισες πράγματα τα οποία δε χρειαζόσουν; Μήπως ήταν πιο ακριβά απ’ όσο θα ήθελες; Μήπως δε χρειάζεται να αγοράζεις τόσο συχνά καφέ απ’ έξω; Σκέψου πού θα μπορούσες να επενδύσεις τα παλιά σου έξοδα και μην αισθανθείς τύψεις – έτσι μαθαίνεις.
4. Ήρθε η ώρα για κάτι καινούριο
Έχοντας κάνει όλα αυτά, ίσως να έχεις καταφέρει πραγματικά να «αδειάσεις» και να αισθάνεσαι μια αύρα ανανέωσης. Ακόμα κι αν δεν έχεις ολοκληρώσει τα προηγούμενα στάδια, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να φέρεις ο ίδιος την ανανέωση στη ζωή σου:
- Άσε μια ολόκληρη μέρα κενή – χωρίς πρόγραμμα και δες πώς θα την περάσεις. Αυτό είναι που χρειάζεσαι.
- Ακολούθησε ένα πρωινό τελετουργικό: γυμναστική – ντους –πρωινό; Ντους και βόλτα το σκύλο; Μπάνιο στη θάλασσα; Εσύ θα αποφασίσεις.
- Γράφε ημερολόγιο για 20’ : δεν μπορείς να φανταστείς πόσο οργανωμένο θα σε κάνει!
- Διαλογισμός 15’ – Αν είσαι απ’ τους αγχωμένους τύπους, ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να μάθεις να ευγνωμονείς.
- Διαμόρφωσε μια πιο ξεκούραστη ρουτίνα ύπνου
- Απόκτησε μια καινούρια δεξιότητα
- Βελτίωσε τη λίστα των βιβλίων σου: Εμείς σου προτείνουμε μερικά για φέτος το καλοκαίρι
- Μάθε να απολαμβάνεις τη μοναξιά
- Πήγαινε μια βόλτα και εξάσκησε την προσοχή σου: Είχες παρατηρήσει τα καινούρια μαγαζιά που άνοιξαν;
5. Ίντερνετ: το τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο
Με πόνο ψυχής γράφω αυτή την παράγραφο, γνωρίζοντας πόσο επίπονο είναι για τις ώρες της τεμπελιάς να μην έχουμε ως επιλογή το ίντερνετ. Αφού κάνεις unfollow και unfriend όλους όσοι δεν είναι απαραίτητοι στα social media σου (Προσοχή! Όχι στη ζωή σου, στα social media!), κλείσε τα notifications.
Την επόμενη μέρα προσπάθησε να μη δεις τα mails και τα social media στα οποία είσαι εγγεγραμμένος μέχρι το μεσημεριανό. Τη μεθεπόμενη μέρα, μην μπεις καθόλου στο ίντερνετ για 24 ώρες. Αν σε πειράζει, ενημέρωσε όλους τους φίλους σου εξαρχής, για να μην ανησυχήσουν.
Τι θα αποκομίσεις από αυτό; Μόνο εσύ θα μάθεις.