Σας προτείνουμε 18 εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία για την παραλία

Ρωτήσαμε τους αρθρογράφους μας: “Ποιο βιβλίο θα προτείνατε φέτος για την παραλία;”  Οι απαντήσεις καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και όλα τα γούστα, όπως περιμέναμε!

H Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι – Μίλαν Κούντερα 1

Το βιβλίο αυτό είναι από τα αγαπημένα μας. Πολλοί θα πουν ότι δεν είναι βιβλίο για παραλία, όσοι το έχουν διαβάσει όμως γνωρίζουν ότι δίνει τροφή για συζήτηση, καθώς το θέμα του είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, με γνώμονα τον έρωτα κατά κύριο λόγο. Ο Μίλαν Κούντερα στο βιβλίο του περιγράφει τις σκέψεις των δύο φύλων για τα ίδια γεγονότα, προκαλώντας τον αναγνώστη συνεχώς. Οι ατάκες του και ο τρόπος γραφής του είναι, άλλωστε, εθιστικά.

Joyland – Stephen King

2

Ο Κινγκ βλέπει τον κόσμο μέσα από διαφορετική ματιά και τον επιλέγουμε διότι καταφέρνει να μεταδώσει αυτή την ξεχωριστή οπτική μέσα από τα βιβλία του. Το βιβλίο αυτό μιλά για την αγάπη και την απώλεια, για το να μεγαλώνεις και να γερνάς, αλλά και για αυτούς που δεν καταφέρνουν τίποτα από τα δύο γιατί τους βρίσκει πρόωρα ο θάνατος. Με την χαρακτηριστική του συναισθηματική δύναμη, ο Κινγκ με το βιβλίο του μας δίνει μία υπόθεση μυστηρίου, μία ιστορία τρόμου και ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα ενηλικίωσης, καθιστώντας το ιδανικό βιβλίο για παραλία!

Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά – Αύγουστος Κορτώ

3

Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά: ένα βιβλίο με προσωπικές ιστορίες καθημερινής παραφροσύνης, ακρότητας και αθεράπευτου πάθους -με το φαΐ, το ποτό, τα βιβλία, τον έρωτα. Μέσα από είκοσι διηγήματα και έναν επίλογο, με καθημερινά γεγονότα – που δεν έχουν πάντα επιτυχή έκβαση -, ο Κορτώ  αυτοβιογραφείται εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ήττες του με διάθεση αυτοσαρκασμού και ειρωνείας, στα οποία δεν επιτρέπει να τον καταβάλλουν. Με το ξεχωριστό του ύφος, ο Κορτώ γράφει αυτό το βιβλίο για να το πάρετε μαζί σας φέτος στην παραλία: είναι αρκετά ανάλαφρο και χιουμοριστικό!

  50 αποχρώσεις του Γκρι – E. L. James 4

Το πασίγνωστο! Που μερικοί όμως δεν έχουν διαβάσει ακόμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο αμφιλεγόμενο. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, η φήμη του βιβλίου προηγείται. Η Άννα έγινε το κορίτσι που οι περισσότερες σήμερα θα ήθελαν να είναι στη θέση της, ενώ ο Κρίστιαν έγινε η Νέμεσις του σημερινού άντρα. Μία περίεργη σχέση μεταξύ τους, γεμάτη τρυφερότητα, αγάπη, αλλά κυρίως σεξ. Πολύ σεξ, παντού σεξ, άγριο σεξ. Ιδανικό για την παραλία, για μερικούς από εσάς ίσως είναι και πρόκληση!

  Το Γαλάζιο Βιβλίο – Στρατής Μυριβήλης 5

Το Γαλάζιο Βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη αποτελεί ένα βιβλίο από τη συλλογή διηγημάτων με χρωματικούς τίτλους, καθώς υπάρχει και το “Πράσινο Βιβλίο”, το “Βυσσινί” και το “Κόκκινο”. Ιδανικό ανάγνωσμα για την παραλία. Μικρό σε μέγεθος, μπαίνει πολύ εύκολα στην τσάντα παραλίας και σε οποιοδήποτε τσαντάκι! Συλλογή μικρών διηγημάτων, γραμμένων με την ξεχωριστή γραφή του Στρατή Μυριβήλη που αναφέρονται στον έρωτα, στο Θεό, στη ζωή και στο θάνατο και στη θάλασσα.

Για όσους μάλιστα βλέπατε singles (1ο κύκλο!) είναι το βιβλιαράκι που χάρισε ο Ορέστης στη Μάρω για να διαβάσει το μικρό διήγημα μέσα από το βιβλίο με τον τίτλο «Το Πρωτότοκο της γης»! Συνολικά περιέχει 14 διηγήματα οπότε μπορείτε να διαβάζετε ένα-ένα ανάμεσα στη βουτιές σας στην παραλία!

  Η Τέχνη του να είσαι Προσβλητικός – Άρθουρ Σοπενχάουερ

6

Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο αντίπαλός σου υπερτερεί και κινδυνεύεις να εξευτελιστείς, τότε δίνεις στην κουβέντα προσωπική και προσβλητική τροπή. Προσωπική τροπή σημαίνει ότι ξεφεύγεις από το αντικείμενο της διαφωνίας (αφού έτσι κι αλλιώς το έχεις χάσει) και βρίσκεις έναν τρόπο να θίξεις τον αντίπαλό σου προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι παύει να σε ενδιαφέρει το οποιοδήποτε επιχείρημα του αντιπάλου σου. Εγκαταλείπεις εντελώς το αντικείμενο της συζήτησης και κατευθύνεις την επίθεσή σου στο πρόσωπο του συνομιλητή σου: θα γίνεις έτσι προσβλητικός, χαιρέκακος, συκοφάντης και χυδαίος. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, γιατί μπορεί να την υιοθετήσει ο καθένας, και ως εκ τούτου ασκείται κατά κόρον.

Εξασκείστε την τέχνη αυτή, φέτος στην παραλία!!!

  Ο κύριός μου Αλκιβιάδης – Βλάχος Σ. Άγγελος

 

Σιλύκος το όνομά μου. Ο πατέρας μου Υφίων και η μητέρα μου Υπερείνα. Άλλοτε δημότης Κνίδου. Επομένως ολόκληρο το όνομά μου: Σιλύκος ο Υφίωνος, Κνίδιος. Ίσως υπερβολικό ν’ αυτοπαρουσιάζομαι έτσι, εγώ, ο ανάπηρος απελεύθερος, που πέρασα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου στο σπίτι του Περικλή του Ξανθίππου κάνοντας τα πιο παράξενα θελήματα και τρέχοντας όληνώρα για να ικανοποιήσω τις κακογνωμίες του κυρίου μου Αλκιβιάδη.

Ένα βιβλίο που δίνει με πανέμορφο τρόπο ιστορικά γεγονότα για τα οποία δε φρόντισαν να μας μάθουν στο σχολείο. Εγγυάται να σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ το είδος του (ιστορικό) το καθιστά υπέροχη επιλογή για τις φετινές σας διακοπές!

  Μία σταγόνα ιστορία – Δημήτρης Καμπουράκης

 

Ένα ακόμα ιστορικό βιβλίο βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων βιβλίων του Frapress. Ο κ. Καμπουράκης μέσα από το βιβλίο του καταφέρνει να παρουσιάσει με εξαιρετικό τρόπο ιστορικά γεγονότα, συνδυάζοντας διαφορετικές εποχές, βάζοντας τον αναγνώστη στη διαδικασία να αναρωτηθεί: μήπως υπάρχει εξήγηση για τη σημερινή μας κατάσταση; Ομοίως, το είδος του βιβλίου είναι εξαιρετική επιλογή για την παραλία!

  Οι Θλιμμένες Πουτάνες της Ζωής μου – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

9

Ο αγοραίος έρωτας είναι το θέμα του βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ηρωάς του είναι ένας μοναχικός, εκκεντρικός συνταξιούχος δημοσιογράφος ο οποίος αποφασίζει στα ενενηκοστά γενέθλιά του να κάνει δώρο στον εαυτό του κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο, κάτι που θα τον κάνει να νιώσει και πάλι ότι είναι ζωντανός: μια δεκατετράχρονη παρθένα από τον οίκο ανοχής τής από τα παλιά γνώριμής του μαντάμας Ρόζας Καμπάρκας στη φτωχική συνοικία Πασέο Κολόν της πόλης του.

Αν και οι κριτικές που έχει πάρει το βιβλίο είναι αντικρουόμενες, σίγουρα θα σας βάλει σε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Σας το προτείνουμε!

  Η Μεγάλη Χίμαιρα – Νίκος Καραγάτσης

4619263

Ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρο, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή, που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Το τελευταίο τσιγάρο – Λένα Μαντά

11991345

Όλη η ζωή του Μιχάλη… ένα τελευταίο τσιγάρο. Ένα τελευταίο τσιγάρο, προτού πάρει την απόφαση να παντρευτεί τη γυναίκα που αγάπησε κι ας ήταν τόσο νέος. Ένα τελευταίο τσιγάρο, προτού στραφεί σε ένα ριψοκίνδυνο επαγγελματικό βήμα, που τον εκτόξευσε στην κορυφή για να τον ρίζει σ’ έναν γκρεμό δίχως τέλος. Ένα τελευταίο τσιγάρο, για να μην πηδήξει στο κενό, όταν η ζωή του, η δουλειά του, τα όνειρα και ο έρωτας έγιναν στάχτες και αποτσίγαρα… Και ένα τελευταίο τσιγάρο, όταν μπροστά του ορθώθηκε η απειλή μιας ύπουλης ασθένειας και η κόρη του βούλιαξε στο σκοτάδι της. Η νευρική ανορεξία άρχισε να κεντά βασανιστικά τις μέρες της, αλλά ο Μιχάλης ήταν αποφασισμένος να μη γίνει και το παιδί του στάχτη στην πυρά της. Δίπλα του, η Μαρκέλλα, φύλακας άγγελος της ζωής του και μια πραγματική φίλη που μόνο στα βιβλία συναντάει κανείς… Ή μήπως όχι;

  Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός – Πάολο Κοέλιο

9789602369609

Η φασαρία του κόσμου πνίγει την εσωτερική μας φωνή, αυτό σημαίνει πως έφτασε η στιγμή της μάχης: πρέπει να ξυπνήσουμε τον πολεμιστή του φωτός που κοιμάται μέσα στον καθένα μας και να ξεκινήσουμε την πορεία σ’ ένα δρόμο διάσπαρτο με κολακείες και πειρασμούς, ένα μονοπάτι όπου το κάθε βήμα μπορεί να κρύβει τις παγίδες ενός ολόκληρου λαβύρινθου, μια διαδρομή όπου η νίκη έχει το ίδιο πρόσωπο με την ήττα. Ποιος, όμως, μπορεί να μας στηρίζει στις δύσκολες στιγμές; Ποιες λέξεις πρέπει ν’ ακούσουμε από τις μυριάδες που αντιλαλούν στ αφτιά μας; Μπορούμε στ’ αλήθεια να μοιραστούμε όνειρα και νοσταλγία με τους άλλους; Ο Πάολο Κοέλιο, δάσκαλος ζωής κι ελπίδας, μας παρουσιάζει ένα χάρτη για να φτάσουμε στο νησί όπου θησαυρός είναι η ευτυχία μας.

  Ο παλιάτσος και η Άνιμα – Μάρω Βαμβουνάκη

 

Ο άνθρωπος που κάνει ψυχοθεραπεία μπορεί να νικάει παλιούς τρόμους και να κερδίζει αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, όμως δεν μεταμορφώνεται απαραίτητα σε έναν ωραίο, αγνό, θετικό άνθρωπο. Ο θεραπευτής του μπορεί να τον γιατρέψει από τραύματά του, δεν μπορεί όμως να τον γιατρέψει απ’ τα ελαττώματα του. Άλλο η ψυχολογική ασθένεια, κι άλλο η ηθική, η πνευματική ασθένεια. Διότι το φοβερό δώρο της ελευθερίας του ανθρώπου αφήνει στο άτομο το περιθώριο να μπορεί να επιλέξει και το κακό… Βασιζόμενη στην επιστήμη της ψυχολογίας, η πασίγνωστη συγγραφέας μας εισάγει στον κόσμο της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς, αναλύοντας θέματα όπως η ελευθερία του ατόμου να κάνει τις επιλογές του, το καλό και το κακό, σε ένα βιβλίο που θα διευρύνει την οπτική σας!

  Μάνσφηλντ Παρκ – Jane Austen

30e64931-b0a4-409a-8372-dd924575563f

Το μυθιστόρημα αυτό, ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα της ώριμης Ώστεν, προαναγγέλλει με εκπληκτική διορατικότητα, και όσο κανένα άλλο βιβλίο της, τις μεταγενέστερες εξελίξεις στο μυθιστόρημα και την κουλτούρα του 19ου αιώνα. Χρησιμοποιώντας μόνο λίγες οικογένειες και μία γειτονιά, ανατέμνει αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε, με τα λόγια της Φάνης, “γνώμονα και νόμο της ζωής τους”, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς – φθάνοντας στις Δυτικές Ινδίες, το δουλεμπόριο, τους ναπολεόντειους πολέμους. Δεν συνιστά απλώς μελέτη μιας οικογένειας, αλλά μελέτη του θεσμού της οικογένειας, μελέτη των κανόνων και των σχέσεων που καθιστούν την οικογένεια διαχρονική οντότητα. Το Μάνσφηλντ Παρκ, όπως και το σύγχρονό του γοτθικό μυθιστόρημα, με το οποίο ελάχιστα μοιάζει, γοητεύεται από τη φύση και το κύρος της οικογένειας, από τις περίεργες στρεβλώσεις και τη θεσμοθετημένη τυραννία που επιβάλλει στα μέλη της, και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

  Ubik – Philip K. Dick

Αυτή η καυστική μεταφυσική κωμωδία θανάτου και σωτηρίας (σερβίρεται σε άνετη αεροζόλ) είναι ένα tour de force της παρανοϊκής απειλής και απρόσκοπτης διασκέδασης, στην οποία οι θανόντες επιχειρηματίες δίνουν συμβουλές, για να αγοράσουν την επόμενη ενσάρκωσή τους, και συνεχώς διατρέχουν και πάλι τον κίνδυνο του θανάτου.

  Ένας τυχαίος εραστής – Ναντίν Γκόρντιμερ 

960-03-3480-3b

Ποιος ψώνισε ποιον; Αυτός που ψωνίστηκε είναι ο λαθρομετανάστης που απεγνωσμένα προσπαθεί να αποφύγει την απέλαση στην τριτοκοσμική του χώρα της ερήμου;  Ή μήπως αυτή που ψωνίστηκε είναι η κόρη του πανίσχυρου επιχειρηματία, στην προσπάθειά της να αποδράσει από το προνομιούχο περιβάλλον που απεχθάνεται; Όταν το αυτοκίνητο της Τζούλι Σάμερς παθαίνει βλάβη στη μέση ενός κακόφημου δρόμου, σπεύδει να τη βοηθήσει ένας νεαρός Άραβας που εμφανίζεται κάτω από το αμάξωμα ενός οχήματος, στο συνεργείο όπου έχει απευθυνθεί. Oι συνέπειες αυτής της γνωριμίας είναι απρόβλεπτες, καθώς οι απόψεις που έχει ο καθένας για τον άλλο ριζικά ανατρέπονται. Ποιες λύσεις απαιτεί η ζωή όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες καταστάσεις;

Μυθιστόρημα γλαφυρής δύναμης και θαυμαστής λιτότητας, το Ένας τυχαίος εραστής διαδραματίζεται στον μικτό κοινωνικό περίγυρο της Νότιας Αφρικής και σε ένα αραβικό χωριό στην έρημο. Είναι η ιστορία του σκληρού τελετουργικού της αποδημίας σε άλλο τόπο, όπου η αγάπη μπορεί να επιβιώσει μόνο όταν απορρίψει τις βεβαιότητες που υφίστανται έξω απ’ αυτήν.

  Τα δαιμόνια – Andrew Davidson

b135583

Ένα δυνατό μυθιστόρημα που σε κρατάει γοητευμένο έως το τέλος. Πρόκειται για μια αλληγορία καθόδου στην προσωπική κόλαση που ο καθένας κρύβει στην ψυχή του και συνδυάζει δημιουργικά το ιστορικό μυθιστόρημα με τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς και με κλασικά στοιχεία του γοτθικού μυθιστορήματος.

  Αν τον άνεμο ρωτήσεις – Ευαγγελία Ευσταθίου

Ο σκληρός πρώην μισθοφόρος Άλεξ Γκρέι ήταν κάποτε ο Ρωμανός Κατράς, ο φιλήσυχος νεαρός ψυχίατρος που κατηγορήθηκε άδικα για ένα στυγερό έγκλημα. Ήταν το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα, η εύκολη απάντηση για ένα φόνο που συγκλόνισε τους κοσμικούς κύκλους. Δεν υπήρχε για αυτόν λύση άλλη από την απόδραση. Έτσι, έγινε φυγάς. Τώρα, δεκαοχτώ χρόνια μετά, σημαδεμένος από τα κρίματα άλλων, επιστρέφει με άλλη ταυτότητα ζητώντας δικαιοσύνη, και είναι διατεθειμένος για όλα. Ακόμα και να εκμεταλλευτεί και να εξαπατήσει τη μόνη γυναίκα που θα ερωτευόταν. Η Σάνια Παρίση ήταν κοριτσάκι όταν ο Κατράς, ο γιος του πατριού της, γκρέμισε τον κόσμο της. Όλες οι μέχρι τότε αναμνήσεις της χάθηκαν από το σοκ που υπέστη. Κατάφερε να συνεχίσει τη ζωή της προστατευμένη από την αγάπη και τη φροντίδα των στενών συγγενών της. Πίστευε όλα όσα της είχαν πει για το παρελθόν, μέχρι που οι πραγματικές της αναμνήσεις αρχίζουν σιγά σιγά να της αποκαλύπτουν μια άλλη εκδοχή. Οι δυο τους βρίσκονται αναπόφευκτα αντιμέτωποι με τα ψέματα του παρελθόντος, τις αλήθειες του παρόντος και τα παντοτινά τους συναισθήματα.

 

Σχόλια