10 συμβουλές για να νικήσετε την τρομακτική μοναξιά, να μείνετε μόνοι σας και να σας αρέσει!

Ανήκω στο 50% του ανθρώπινου είδους που έχει αυτό το χαρακτηριστικό: την εξωστρέφεια. Άρα δεν ανήκω στο 50% των ανθρώπων που έχουν μόνο μία παρέα, που απολαμβάνουν την ησυχία στο σπίτι, που τους αρέσει να μένουν μόνοι τους, γιατί το έχουν συνηθίσει. Μάλιστα, νιώθω και καλά που δεν είμαι εσωστρεφής ∙ η κοινωνία τείνει να εγκωμιάζει τους εξωστρεφείς. Γνωρίζουν να συμπεριφερθούν μπροστά σε κόσμο, έχουν ένα ογκώδες δίκτυο συναναστροφών και συνεργάζονται άριστα σε ομάδες. Γι’ αυτό, λένε ότι «κάτι τρέχει» με τους εσωστρεφείς.

Το μειονέκτημα, όμως, είναι μεγάλο. Οι εξωστρεφείς, πολλές φορές, δεν μπορούν ν’ αντέξουν τη μοναξιά, την ηρεμία, την άδεια ώρα στην ατζέντα.

Περνώντας, λοιπόν, μια φάση αντι-κοινωνικότητας, που δεν ήθελα να δω ούτε άνθρωπο, που ήθελα να κλείσω κινητό και ίντερνετ, να μη δουλέψω, να μη βγω το βράδυ, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν πολύ τέλεια να ήμουν εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς γνωρίζουν πολλά για τον εαυτό τους: τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τις ανασφάλειές τους και τα προσόντα τους. Και πάνω απ’ όλα, τι να κάνουν μόνοι τους, χωρίς να βαρεθούν, χωρίς να απελπιστούν από τις χιλιάδες σκέψεις που περνούν απ’ το μυαλό τους.

Ποτέ δε γνωρίζουμε πότε θα βρεθούμε μόνοι μας, πότε θα μας εγκαταλείψει κάποιος.  Ως καλός εξωστρεφής και απίθανη googler έκανα τη μελέτη μου, με θέμα «Πώς να μείνετε μόνοι σας και να σας αρέσει».

Αυτά που χρειάζεται να θυμόμαστε:

1. Είσαι αρκετά καλός από μόνος σου

Για να αντέξουμε επί ώρες τον εαυτό μας, χρειάζεται να σταματήσουμε να τον κρίνουμε αδυσώπητα και να τον μαστιγώνουμε αλύπητα. Αξίζουμε, χωρίς να χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων για να το πιστέψουμε. Να θυμίζεις στον εαυτό σου, ότι είσαι μόνος σου γιατί το θέλεις εσύ. Διότι είναι επιλογή.

2. Να εκτιμάς τις απόψεις των άλλων, αλλά τις δικές σου περισσότερο

Αν δε χρειάζεσαι στ’ αλήθεια μια συμβουλή, μη τη ζητήσεις. Ρώτα τον εαυτό σου. Αν μπορούσες να ξέρεις τη λύση στο πρόβλημά σου, ποια θα ήταν αυτή; Η απάντηση δική σου. Όσο περισσότερο ζητάς από τον εαυτό σου συμβουλές, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι ασφαλής και δυνατός για καινούριες προκλήσεις.

3. Μάθε να είσαι παρατηρητής

Για να περνάς καλά, μάθε να κοιτάς την πραγματικότητα με διαφορετικό βλέμμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, πήγαινε στο πάρκο ή στο λεωφορείο και παρατήρησε τους ανθρώπους: τι κάνουν, πώς εκφράζονται. Προσπάθησε, δηλαδή, να καταλάβεις λίγο περισσότερο τον κόσμο γύρω σου. Σίγουρα, το να μάθεις πώς λειτουργούν οι άνθρωποι όταν νομίζουν ότι δεν τους παρακολουθεί κανείς, θα σε κάνει να νιώσεις πιο «κοντά» τους.

4. Κλείσε τα μάτια σου σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και απόλαυσε τη σιωπή

Όταν προφέρουμε τη λέξη «κόσμος», σκεφτόμαστε «θόρυβος», «ασταμάτητος», «κίνηση», «ένταση» και πολλά άλλα παρόμοια. Κλέψε μια στιγμή μακριά του. Μπορείς να ακούσεις τα πάντα που δε συμβαίνουν γύρω σου. Αυτές οι στιγμές, της απόλυτης ηρεμίας και ακινησίας, μπορούν να σε διδάξουν πολλά για τον εαυτό σου. Αν δε σ’ εμπνέει αυτό, μπορείς να βγεις για περπάτημα μόνος και να καθίσεις για λίγη ώρα στην παραλία ή στο δάσος.

5. Μην απελπίζεσαι με τις σκέψεις σου

Μάθε να μιλάς στον εαυτό σου. Δε θα σε παρεξηγήσει κανείς αν μιλάς στον εαυτό σου. Θα σε παρεξηγήσει, αν του απαντάς! Όλοι έχουμε μια εσωτερική φωνή στο μυαλό μας, την οποία, πρέπει επιτέλους να γνωρίσουμε (και να καθυποτάξουμε, θα έλεγα). Συνηθίζουμε να την αγνοούμε, γι’ αυτό δυσκολεύεται να παραμένει θετική και μας κρίνει. Το μυστικό είναι να είμαστε θετικοί κριτές του εαυτού μας.

6. Να εκτιμάς κάθε στιγμή

Μια τραγωδία. Μια τραγωδία θέλουμε να ζήσουμε όλοι, για να καταλάβουμε ότι ο χρόνος δε σταματά ποτέ. Μερικές στροφές της Γης και μετά τίποτα. Ο χρόνος από μόνος του είναι μόνος του. Και είναι όμορφος. Το ίδιο και κάθε άνθρωπος. Μην ξεχνάς να εκτιμάς κάθε άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή σου, διότι μπαίνει για κάποιο σκοπό. Δες τι κάνει, παρατήρησέ τον και θα μάθεις πολλά.

7. Δημιούργησε

Το μόνο που σε σταματά απ’ το να δημιουργήσεις κάτι στο οποίο έχεις ταλέντο είναι ο εαυτός σου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όταν είσαι μόνος, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αυτό που αγαπάς με πραγματική φροντίδα και μοναδικό αποτέλεσμα. Αξιοποίησε το χρόνο σου σε κάτι αληθινό. Ξεκίνησε ένα νέο χόμπι, ίσως κάτι που ήθελες να κάνεις από μικρός.

8. Κάνε κάτι τελείως μη πρακτικό

Όταν είσαι μόνος σου μπορείς ελεύθερα να κυνηγήσεις όλα σου τα όνειρα. Μπορείς να γίνεις τελείως εγωιστής και να συμβιβαστείς μόνο με τον εαυτό σου. Εκμεταλλεύσου αυτή την ελευθερία. Ξεκίνα κάτι που δε θα τελειώσεις ποτέ, ό,τι πιο περίεργο έχεις σκεφτεί ποτέ. Κάνε ένα βήμα τη φορά. Και μη φοβάσαι.

9. Γίνε εθελοντής

Αν πραγματικά δεν ξέρεις τι να κάνεις, βρες ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να είσαι μόνος. Χάρισε το χρόνο σου σε κάτι που πιστεύεις πραγματικά. Δώσε κάτι πολύτιμο από τον εαυτό σου στον κόσμο.

10. Ταξίδεψε όσο μπορείς

Άλλαξε παραστάσεις. Ταξίδεψε μόνος για να τεστάρεις τις αντοχές σου, να γνωρίσεις τι σου αρέσει και τι όχι. Για να εμπνευστείς. Βγες από το comfort zone σου και πήγαινε κάπου που δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ.

 

Το να είσαι μόνος σου και να σου αρέσει δε σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείς από τον κόσμο. Σημαίνει ότι έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ξέρεις ότι συναναστρέφεσαι ανθρώπους, από τους οποίους δεν εξαρτάται η ευτυχία σου.

Ένας καλός τρόπος να το ξεκινήσεις είναι να περιβάλλεις τον εαυτό σου με καλούς ανθρώπους. Θετικούς, που νοιάζονται για εσένα και σε κάνουν να χαμογελάς κάθε φορά.

Σχόλια