Ένας ευχάριστος και ήρεμος χώρος πάντα μπορεί να σου δώσει περισσότερη ώθηση για διάβασμα.

Τo Frapress.gr συγκέντρωσε μερικές προτάσεις για εσάς σε Αθήνα και Πάτρα.

Αθήνα

Thinking Cup
thinking-cup Μία από τις πιο “βολικές” επιλογές αφού το Thinking Cup διαθέτει αρκετούς χώρους ανάλογα με το τι θέλετε να ασχοληθείτε. Πιο συγκεκριμένα, θα βρείτε Playing Spot, για να παίξετε επιτραπέζια με την παρέα σας, Reading Spot για να διαβάσετε ενώ υπάρχει και δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και Meeting Room αν χρειάζεται να κάνετε κάποια συνάντηση με την ομάδα σας (κατόπιν συνεννόησης).

Διεύθυνση: Πατησίων 99.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα στο facebook.

Βορέειος Βιβλιοθήκη Δήμου Αμαρουσίου1

Ένας όμορφος χώρος στο κέντρο του Αμαρουσίου, κοντά στον σταθμό. Ένα ήσυχο και ιδανικό μέρος για διάβασμα. Η Βορέειος Βιβλιοθήκη διαθέτει 18.000 τόμους βιβλίων που καλύπτουν ποικίλα θέματα, όπως λογοτεχνία-ψυχολογία-ιστορία-τέχνη-κοινωνικές επιστήμες και παιδικό βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα.

Mint – Μαρούσι
2

Μια ήσυχη καφετέρια στο κέντρο του Αμαρουσίου. Μικρή, θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Φτηνός και καλός καφές. Δωρεάν wi-fi.

Μέντα – Κηφισιά

3

Το κτήριο όπου στεγάζεται αυτή η καφετέρια είναι ένα παλιό νεοκλασικό. Όμορφος χώρος, ήσυχος, ιδανικός για διάβασμα. Ειδικά εάν έχει καλό καιρό και καθίσετε στον κήπο θα απολαύσετε ωραίο καφέ παρέα με το βιβλίο σας.

Myrtillo – Νέο Ηράκλειο

4

Ένα μέρος ήσυχο, ιδανικό για διάβασμα αλλά παράλληλα με έναν ιδιαίτερο σκοπό. Το Myrtillo είναι μία επιχείρηση που απασχολεί άτομα με αναπηρία ή με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία αφού πρώτα εκπαιδευτούν, αναλαμβάνουν κανονική εργασία. Πρόσφατα εγκαινίασαν την δική τους δανειστική βιβλιοθήκη.

Ρότα – Κέντρο (Σόλωνος 124)5

Η αυλή ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 αποτελεί το καφέ του πολυχώρου των εκδόσεων Άγκυρα. Εκεί θα γευτείτε γλυκά του κουταλιού, ελληνικό καφέ στη χόβολη και απόλυτη ηρεμία για διάβασμα. Είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί, ενώ αργότερα μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες μουσικές βραδιές.

Πρόγραμμά τους θα βρείτε στη σελίδα τους στο facebook.

Στοά του βιβλίου6

Η στοά του βιβλίου αποτελεί ένα δημόσιο πέρασμα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους αναρίθμητους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία που φιλοξενεί η στοά, καθώς και να διαβάσετε το βιβλίο σας πίνοντας καφέ στους αναπαυτικούς καναπέδες και τα τραπεζάκια της στοάς.

Βιβλιοθήκη Γαλλικού Ινστιτούτου – Κέντρο
7

Για τους λάτρεις της γαλλικής γλώσσας και όχι μόνο. Στη Σίνα 31 εκτός από ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον για διάβασμα θα βρείτε και μία μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη με συλλογές γαλλικών αλλά και μεταφρασμένων έργων. Η εγγραφή κοστίζει 33€ ετησίως και 20€ για τους καθηγητές και τους φοιτητές.

Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής: “Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος- Λίλιαν Βουδούρη”
8

Στεγάζεται στο κτίριο του Μεγάρου (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη), δίπλα ακριβώς στο Πάρκο Ελευθερίας και είναι προσβάσιμη μέσω μετρό. Είναι μεγάλη, διώροφη, πεντακάθαρη, μοντέρνα και ταυτόχρονα γεμάτη θαλπωρή, λουσμένη στο φως, με διαθέσιμο εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, διαθέτει τεράστια τραπέζια και μερικούς αναπαυτικούς καναπέδες, πρίζες για τον φορητό σου υπολογιστή και free wi-fi. Εξάλλου, έχει και μερικούς υπολογιστές η ίδια η βιβλιοθήκη. Ο φωτισμός είναι ο σωστός. Το χειμώνα έχει ζέστη και το καλοκαίρι δροσιά, αλλά όχι ψύχος. Το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό. Δε μαζεύει πολύ κόσμο, οπότε συνήθως νιώθεις άνετα να σηκώνεσαι, να περπατάς, να τεντώνεσαι ή να αλλάζεις θέσεις. Για να γραφτείς, χρειάζεσαι την αστυνομική σου ταυτότητα, την οποία θα πρέπει να έχεις μαζί σου κάθε φορά που θα την επισκέπτεσαι. Εκεί, θα σου βγάλουν στο άψε-σβήσε και μια ακόμη καρτούλα μέλους, την οποία επίσης θα πρέπει να έχεις μαζί κάθε φορά. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα.

Ανοίγει στις 10.30 και κλείνει στις 16.30 εκτός από την Τετάρτη που κλείνει στις 7. Ωστόσο είναι κλειστή το Σαββατοκύριακο…

Αναγνωστήριο Εθνικής Βιβλιοθήκη – Κέντρο
9

Ο μοναδικός περιορισμός για να μπείτε είναι να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας ενώ θα πρέπει να βγάλετε και δελτίο αναγνώστη που εκδίδεται εύκολα με την ταυτότητά σας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα βιβλία που αναζητάς στους υπολογιστές της βιβλιοθήκης στα φέρνουν οι υπάλληλοι του χώρου, δίνοντάς τους στον κωδικό. Η βιβλιοθήκη είναι σχετικά μικρή σε ότι αφορά τις θέσεις για διάβασμα, αλλά υπάρχει τεράστια γκάμα βιβλίων. Το ωράριο θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου
10

Εάν ενδιαφέρεστε για τον κλάδο των κοινωνικο-πολιτικών επιστημών, η συλλογή της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης θα καλύψει κάθε σας ανάγκη αφού διαθέτει τέσσερα επίπεδα με ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και εγχειρίδια, οπτικοακουστικό υλικό, διδακτορικές διατριβές και πανεπιστημιακές σημειώσεις. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή 8:00-20:00 καθημερινά. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της.

Πάτρα

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Μαιζώνος 110
1p

Μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με τεράστιο αριθμό βιβλίων, που περιέχει ακόμη και παιδικό τμήμα αλλά και μια αίθουσα με πίνακες ζωγραφικής. Καλύπτεται από όλα τα μέσα της τεχνολογίας και υπάρχει ένας πολύ μεγάλος και ήσυχος χώρος για να διαβάσει κανείς.

Χειμερινό ωράριο: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 7:00-15:00
Τρίτη, Τετάρτη: 7:00-20:00

Θερινό ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή: 7:00-15:00
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα.

Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών, στο χώρο του πανεπιστημίου

2p

Με πολλές παροχές στο αναγνωστικό κοινό, διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων κι επιστημονικών περιοδικών ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός και το τι θέλει να ψάξει. Λειτουργεί καθημερινά τις παρακάτω ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή : 08.00-21.00, εκτός από την περίοδο του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οπότε το ωράριο διαμορφώνεται ανάλογα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Πέραν των βιβλιοθηκών, θα βρείτε αναρίθμητα αναγνωστήρια-καφέ στο κέντρο της πόλης. Όλα σε ευχάριστο κλίμα, ίσως ένας συνδυασμός αναγνωστηρίου και καφετέριας, με πολύ προσιτές τιμές. Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:

Diskover, Πατρέως 30
3p

Locale, Αράτου 8
4p

Bibliotheca, Αγίου Ανδρέου 67
5p

Βιβλιοθήκη, Τριών Ναυάρχων
66

Σχόλια