Πρώτα απ ‘όλα , θα ήθελα να εξετάσω  την έννοια της « γλώσσα του σώματος».  Γλώσσα του σώματος είναι ένας δημοφιλής όρος , και όχι τόσο ο σωστός επιστημονικά για να περιγράψουμε την μη λεκτική επικοινωνία . Αυτή επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές ασυνείδητα , σε αντίθεση με την λεκτική επικοινωνία . Γι ‘αυτό και πιστεύεται ότι η γλώσσα του σώματος δεν λέει ψέματα σχεδόν ποτέ. Περιλαμβάνει κυρίως χειρονομίες ,την στάση του σώματος , την κίνηση των ματιών, το βλέμμα , την ένδυση,  την έκφραση του προσώπου , τη μυρωδιά , τον τονισμό , την εγγύτητα , την επιλογή των λέξεων, τη σύνταξη και τους ήχους.  Αυτά όλα οι γλωσσολόγοι τα χαρακτηρίζουν και ως  «παραγλώσσα».

Η μη  λεκτική επικοινωνία σχετίζεται με τη Γλωσσολογία . Όπως γνωρίζουμε , η Γλωσσολογία είναι η μελέτη της ανθρώπινης γλώσσας και χωρίζεται σε τμήματα, όπως η Σημασιολογία , η Πραγματολογία, η Σύνταξη, η Γραμματική, η Μορφολογία, η Φωνητική. Πρόκειται για μια εξελικτική επιστήμη και περιλαμβάνει τομείς όπως η  Νευρογλωσσολογία, η Ψυχογλωσσολογία , Κοινωνιογλωσσολογία και πολλά άλλα . Γλώσσα του σώματος είναι ένας τρόπος επικοινωνίας . Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως μη λεκτική γλώσσα , δεδομένου ότι επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα με την ανθρώπινη γλώσσα χωρίς λέξεις. Είναι πολύ σαφές ότι η γλώσσα του σώματος σχετίζεται με την Γλωσσολογία.

Θα ήταν περιττό ,αν ανέλυα τη σχέση μεταξύ της γλώσσας του σώματος και πολιτισμού . Από την στιγμή που η μη λεκτική επικοινωνία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους , μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποκατάστατο της γλώσσας . Η γλώσσα μπορεί να συνδέεται στενά με την κουλτούρα των ανθρώπων , την ιστορία , τον τρόπο σκέψης και την εκπαίδευση . Γλώσσα και πολιτισμός είναι μοναδικά σε κάθε πολιτισμό . Ως εκ τούτου , η γλώσσα του σώματος διαφέρει σε όλο τον κόσμο .

Σύμφωνα με τον Argyle ( 1978 ), οι άνθρωποι έχουν περισσότερα από 700.000 μορφές της γλώσσας του σώματος , γι ‘αυτό θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποια παραδείγματα πραγματικά ενδιαφέροντα και αξιοσήμειωτα.

Στις περισσότερες κουλτούρες , το να κουνάς το κεφάλι συνήθως περιγράφει έγκριση . Ωστόσο , σε μερικούς πολιτισμούς , όπως στη Γιουγκοσλαβία , τη Βουλγαρία και την Τουρκία, η ίδια κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει την αποδοκιμασία .

Η επαφή με τα μάτια υποτίθεται ότι είναι μια θετική κίνηση στην Δυτική Ευρώπη και την Αμερική . Συνήθως, οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους για να κοιτάνε τους ανθρώπους στα μάτια. Και οι Άραβες κάνουν συνήθως παρατεταμένη οπτική επαφή , γιατί πιστεύουν ότι αυτό δείχνει το ενδιαφέρον και ότι με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να καταλάβουν αν το άλλο άτομο είναι έμπιστο ή όχι . Από την άλλη πλευρά, στην Ιαπωνία , τη Λατινική Αμερική , την Καραϊβική και την Αφρική η επαφή με τα μάτια ερμηνεύεται ως έλλειψη σεβασμού.

Οι εκφράσεις του προσώπου αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις . Εκφράζουν παράλληλα την ” αλήθεια ” και την συγκίνηση. Απαγορεύεται στην Ανατολή .

Στη Δύση , οι άνθρωποι φιλιούνται στο μάγουλο όταν θα συναντηθούν ή όταν ήρθε η ώρα να φύγουν . Το φιλί θεωρείται ως μια οικεία πράξη στην Ασία και δεν είναι επιτρεπτή δημόσια.  Φυσικά , με το πέρασμα του χρόνου , η Ασία δέχεται όλο και μεγαλύτερη επιρροή από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τις παραδόσεις της .

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη το να κάθεσαι σταυροπόδι είναι πολύ κοινό , αλλά δείχνει ασέβεια στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον , στην Ασία και τη Μέση Ανατολή , η ανάπαυση του αστραγάλου πάνω στο άλλο γόνατο κινδυνεύει να φανερώσει την σόλα του παπουτσιού μας σε άλλο πρόσωπο, το οποίο και θεωρείται πολύ αγενές. Ένα πολύ καλό παράδειγμα θα ταξιδέψει πίσω στο 1988, όταν δύο άνδρες από το Λάος μπήκαν σε ένα μπαρ του Λος Άντζελες , στο οποίο τραγουδούσε ένας Ασιάτης τραγουδιστής . Οι άνδρες από το Λάος κάθονταν με τα πόδια τους να δείχνουν τον τραγουδιστή. Μετά το live, ο τραγουδιστής δολοφόνησε έναν από τους δύο άντρες.

Το φτύσιμο στο πρόσωπο η σε άλλα μέρη του σώματος ενός άλλου ατόμου μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα σημάδι μίσους ή θυμού στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες. Ωστόσο, στην Κένυα , οι Μασάι θεωρούν το φτύσιμο ως ένδειξη  ευλογίας.

Μεταξύ των μερών του σώματος , θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα χέρια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη μη λεκτική επικοινωνία . Η αμερικάνικο γνέψιμο για «αντίο» μπορεί να είναι στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική ως το σήμα για το «όχι». Το ιταλικό «αντίο» μπορεί να ληφθεί από τους Αμερικανούς ως χειρονομία του «έλα εδώ». Το αμερικάνικο γνέψιμο για την δήλωση του « έλα εδώ» μπορεί να είναι μια προσβολή στις περισσότερες ασιατικές χώρες , όπου ως επί το πλείστον το χρησιμοποιούν για την κλήση ενός ζώου. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή και ορισμένες ασιατικές χώρες, το αριστερό χέρι υποτίθεται ότι είναι το «βρώμικο» χέρι και όταν δέχονται κάρτες ή δώρα, είναι καλύτερα να τα κρατούν με το δεξί χέρι, ή τουλάχιστον με αμφότερα τα χέρια. Στη Δύση , φαίνεται ότι και τα δύο χέρια είναι το ίδιο  Ένα «thumb –up» σημαίνει , στις περισσότερες των περιπτώσεων  «καλή δουλειά», αλλά μπορεί να ερμηνευθεί ως προσβολή στην Αυστραλία , τη Νέα Ζηλανδία , και στις περισσότερες χώρες της Αφρικής . Το ακόλουθο παράδειγμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Το 1998, ένα ζευγάρι από την Αμερική πήγε στη Νέα Ζηλανδία . Είχαν νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και καθώς οδηγούσαν, έχασαν ένα σήμα στοπ. Η αστυνομία έδωσε μόνο μια προειδοποίηση, αντί για ένα κλήση, γιατί το ζευγάρι εξήγησε ότι δεν ήξεραν τους τοπικούς κανόνες. Ως «ευχαριστώ », ο σύζυγος έκανε ένα «thumbup». Ο αστυνομικός του έβαλε χειροπέδες. Αυτό συνέβη επειδή αυτή η χειρονομία είναι πολύ αγενής στη Νέα Ζηλανδία.

Αυτό που λέμε μπορεί να είναι πολύ σημαντικό , αλλά ο τρόπος  που θα το εκφράσουμε είναι εξίσου βαρύνουσας σημασίας. Ο τόνος της φωνής μας μπορεί να αλλάξει όλο το νόημα μιας πρότασης. Για παράδειγμα , το «είμαι εδώ» θα μπορούσε να σημαίνει «τι εννοείς , πού είμαι ; Δεν μπορείς να με δεις , ρε βλάκα , είμαι εδώ!».  Ή θα μπορούσε να σημαίνει « Έκπληξη! Είμαι εδώ!» Ή «Δυστυχώς , έχασα το λεωφορείο και είμαι ακόμα εδώ», ή «Παρακαλώ , ησυχία, δεν είστε μόνοι εδώ , είμαι εδώ!». Ο επιτονισμός διαδραματίζει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην γλώσσα του σώματος .

Σύμφωνα με ένα άρθρο, το 1975, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Αμερικής Walter Mondale, κλήθηκε να μιλήσει στους Ιάπωνες. Ενοχλήθηκε, όταν παρατήρησε ότι περισσότερο από το ήμισυ του κοινού είχε κλείσει τα μάτια του. Όταν έβγαλε τον λόγο του, ο Mondale είπε στον πρέσβη: «γιατί έκανα τον κόπο να έρθω και να τους μιλήσω;» «Γιατί, κύριε;» «Δεν νοιάζονταν να ακούσει ό, τι είχα να πω , κοιμόντουσαν!». «Όχι , κύριε», απάντησε ο πρέσβης , «έκλεισαν τα μάτια τους, ώστε νιώσουν πραγματικά τον λόγο σας». Αυτό το παράδειγμα μπορεί να δείξει τη σημασία της γλώσσας του σώματος και πώς μπορεί να επηρεάσει βασικούς τρόπους επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο.

Αλλά γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματος ; Και σε ποιους τομείς θα μπορούσε αυτή η μη λεκτική επικοινωνία να είναι χρήσιμη;

Η μη λεκτική γλώσσα μπορεί να εφαρμοστεί  στην οικονομία και επιχειρηματικές σχέσεις, σε συνεντεύξεις, στην κατανόηση της έννοιας των πινάκων ή γλυπτών στην τέχνη και φυσικά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορεί να χτίσουν μια καλή σχέση, όταν και οι δύο γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τους ίδιους «κανόνες» της γλώσσας του σώματος, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρεξηγήσεις. Σε μια συνέντευξη για δουλειά, ο υποψήφιος θα πρέπει να δείχνει αυτοπεποίθηση για  να τον προσλάβει ο εργοδότης. Όταν ο υποψήφιος καλύπτει το στόμα του, μιλώντας , είναι ένα σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης . Το τρίψιμο τις παλάμης μεταξύ τους δείχνει τον ενθουσιασμό και την αναμονή μιας θετικής έκβασης της συζήτησης. Επιπλέον, όταν ο υποψήφιος τρίβει τη μύτη, το πηγούνι ή το αυτί, ενώ μιλάει, είναι σημάδι αμηχανίας. Όσον αφορά στην έρευνα, το FBI έχει στο προσωπικό του επιστήμονες ειδικευμένους στην ανίχνευση του ψεύδους μέσα από τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Η γλώσσα του σώματος είναι επίσης πρωταγωνίστρια στα έργα ζωγραφικής.  Ένας καλλιτέχνης εκφράζει πολλά διαφορετικά συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και τις στάσεις του σώματος των ανθρώπων που ζωγραφίζει. Τέλος , η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική για τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ένα άτομο θα μπορούσε να προσδιορίσει αν κάποιος τον θέλει σεξουαλικά ή διανοητικά, μόνο παρατηρώντας τις οδηγίες των ποδιών ενός άλλου ατόμου. Όταν ένα άτομο σταυρώνει τα πόδια του, προς την κατεύθυνση ενός άλλου, μπορεί να ερμηνευθεί ως ενδιαφέρον προς το μέρος του. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερη ικανότητα στην αναγνώριση της γλώσσας του σώματος, για  να αναγνωρίζουν οποιαδήποτε ανάγκη του μωρού τους. Γι ‘αυτό λέγεται συχνά ότι οι γυναίκες έχουν μια μεγάλη διαίσθηση .

Συμπερασματικά , η «παραγλώσσα» μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας. Έχει υποστηριχθεί ότι το εβδομήντα τοις εκατό του άμεσου τρόπου επικοινωνίας βασίζεται στην γλώσσα του σώματος. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ακόμα και η γλώσσα του σώματος έχει τις αδυναμίες της. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί να αναπτύξει επιμέρους τρόπους έκφρασης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επίδραση της γλώσσας του σώματος σε όλο τον κόσμο.

Όπως και ένα παλιό σοφό ρητό λέει, «Οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τις λέξεις».

Σχόλια