Διακοπές στην Κεφαλονιά – Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου (και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας).

Αν και έχω καταγωγή από το “εξωτικό” Ληξούρι θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται ακόμη και αν όλοι οι φίλοι μου ξέρουν πόσο δύσκολο μου είναι αυτό εφόσον λατρεύω τη Κεφαλονιά.

 Η πρόκληση είναι, λοιπόν, να σας αποδείξω γιατί την λατρεύω και να σας κάνω να θέλετε να την επισκεπτείτε.

kefaloniamapfull

Νομίζω ότι αυτό που κάνει την Κεφαλονιά ιδιαίτερη είναι ότι μπορεί ν’απευθυνθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικά είδη ανθρώπων. Έχει την κοσμοπολίτικη πλευρά της αλλά και την ήσυχη. Υπάρχουν παραλίες με κόκκινη, κίτρινη άμμο, με μεγάλα βότσαλα, με μικρά, τεράστιες αλλά και μικρές, με γαλάζια νερά, με γαλαζοπράσινα νερά, ήσυχες αλλά και κοσμοπολίτικες.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές της. Υπάρχουν περιοχές αρκετά κοσμοπολίτικες όπως το Φισκάρδο και το Αργοστόλι, αλλά και πιο ήσυχες όπως το Ληξούρι.

Διακοπές στην Κεφαλονιά – Παραλίες

Ας ξεκινήσουμε με τις παραλίες.

Μύρτος 

IF

Ξεκινάμε με τον κλασσικό Μύρτο. Η παραλία αυτή έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη παραλία στην Ελλάδα (περισσότερες από κάθε άλλη παραλία) και έχει βρεθεί πολλές φορές στη λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Νταξ τα λες και καλά ποσοστά…

Είναι τόσο ιδιαίτερη γιατί συνδυάζει το άγριο τοπίο με τα καταγάλανα νερά. Είναι οργανωμένη όποτε δε θα χρειαστεί να πάρετε κάτι μαζί σας.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Μύρτο… Ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που θα δείτε στη ζωή σας, αυτό σας το εγγυώμαι!

Επίσης, ένα μικρό μυστικό όταν κατεβείτε στη παραλία αν έχετε το κουράγιο να τη περπατήσετε όλη, τέρμα αριστερά έχει μια πολύ γλυκούλα σπηλιά,αξίζει να πάτε…

Πετανοί

Κεφαλονιά-Πετανοί-1-1024x768

Οι Πετανοί για μένα είναι εξίσου όμορφοι με τον Μύρτο αν και δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα. Μικρό λευκό βοτσαλάκι, καταπράσινα πεντακάθαρα νερά.

Στους Πετανούς δεν αξίζει μόνο η παραλία αλλά και η διαδρομή προς αυτή,το κατέβασμα δηλαδή με το αμάξι.

Είναι χωρισμένη τυπικά στα δύο: αριστερά είναι η μεγάλη παραλία με το ψιλό βότσαλο και δεξιά μια μικρή παραλία που χωρίζεται με βράχια όπου έχει μεγαλύτερο βότσαλο αλλά δεν είναι οργανωμένη.

Εάν επιλέξετε τη δεύτερη το μυστικό είναι να κολυμπήσετε μέχρι βαθιά και μετά αγια ελενηαπό κανένα 20 λεπτο θα βρείτε ένα τουνελ το οποίο εάν το περάσετε θα σας βγάλει σε μια άλλη παραλία που θα είστε ολομόναχοι. Δίπλα από τους Πετανούς είναι η Αγία Ελένη, η μικρογραφία τους. Η παραλία αυτή είναι ελάχιστα γνωστή αλλά εξίσου όμορφη. Μικρή, γραφική, δύσκολη όμως στη προσέγγιση. Εάν έχετε το κουράγιο μπορείτε να πάτε κολυμπώντας από τους Πετανούς. Μπορεί να είναι μακριά, τα νερά όμως στους Πετανούς είναι τόσο όμορφα που με τη κατάλληλη προετοιμασία (βατραχοπέδιλα-μάσκα) θ’απολαύσετε τη διαδρομή. Σε αντίθεση με τους Πετανούς η Αγία Ελένη δεν είναι οργανωμένη.

Πλατιά Άμμος

platia ammos

Αυτή είναι η αγαπημένη μου παραλία. Άγριο τοπίο και καταγάλανα νερά. Τη βρίσκω ακόμη πιο ιδιαίτερη από τον Μύρτο και την προτιμώ γιατί δεν έχει σχεδόν ποτέ κόσμο.

Αυτό συμβαίνει αρχικά γιατί δεν την ξέρουν και έπειτα γιατί η πρόσβαση σε αυτή είναι αντικειμενικά δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι παλαιότερα μπορούσε κανείς να τη προσεγγίσει μέσω θαλάσσης, πλέον όμως υπάρχουν 400 απότομα σκαλιά.

Επίσης υπάρχει μια επική ταμπέλα που λέει ότι εάν κατέβεις είναι δική σου ευθύνη!

khpouria-img-4‘Όπως και να χει είναι μια παραλία που αξίζει να επισκεπτείς. Είναι από κάθε άποψη πανέμορφη.

Θα γίνω γραφική και θα πω ότι και εδώ αξίζει το ηλιοβασίλεμα. Όμως, ίσως αξίζει περισσότερο να το δείτε από τη Μονή Κηπουραίων που είναι δίπλα στη Πλατιά Άμμο την οποία μιας και θα βρεθείτε εκεί αξίζει να επισκεπτείτε.Μαγευτική θέα και υπέροχο τοπίο.

Αντίσαμος

antisamos_2

Η παραλία αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά από τα γυρίσματα του μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι. Για όσους έχετε δει την ταινία είναι εκεί που είχαν τα στρατόπεδα οι Ιταλοί.

Για ακόμη μια φορά θα δείτε καταπράσινα νερά, θα περπατήσετε σε λευκό βότσαλο. Η βλάστηση φτάνει σε μερικά σημεία κυριολεκτικά μέχρι μέσα στη θάλασσα.

Σκάλα

Η Σκάλα είναι ένα μέρος που προτιμούν πολλοί τουρίστες, κυρίως ξένοι, για να μείνουν. Πεντακάθαρα νερά, βλάστηση που σταματάει σχεδόν στη θάλασσα και παραλία που φτάνει σχεδόν τα τρία χιλιόμετρα!

Πλατύς και Μακρύς Γιαλός

05ΜΑΚΡΥΣ-ΓΙΑΛΟΣ

Ερχόμαστε τώρα στις κοσμοπολίτικες παραλίες της Κεφαλονιάς. Παραλίες μεγάλες σε έκταση και άμμο. Εδώ δε θα πάτε για τα νερά τα οποία είναι ωραία αλλά για τα μπιτσόμπαρα. Ναι έχουμε και τέτοια!

Η μια είναι προέκταση της άλλης, προφανώς μπορείτε να τις επισκεπτείτε και τις δύο την ίδια μέρα.

Ξι και Μέγας Λάκκος 

paralies-tis-kefalonias-xi-beac

Εδώ έχουμε την ιδιαιτερότητα της κόκκινης άμμου και του ασκύλακα.Φυσική και δωρεάν θεραπεία spa, αφού ο ασκύλακας κάνει καλό στη σύσφιξη και τον καθαρισμό του δέρματος.

Μη γίνετε όμως από αυτούς τους γραφικούς τουρίστες που γεμίζουν κουβάδες με τον ασκύλακα, τρίβονται και κυκλοφορούν ως γκρι μούμιες σε όλη τη παραλία.

Το Ξι είναι ξεκάθαρα πιο κοσμοπολίτικο από τον Μέγα Λάκκο. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και να κάτσετε στα μπιτσόμπαρα να πιείτε τη μπύρα σας. Ο Μέγας Λάκκος είναι πρακτικά το ίδιο ακριβώς με το Ξι απλά δεν είναι τόσο οργανωμένος και πολύ πιο ήσυχος. Έχει ένα πολύ ωραίο μπιτσομπαρο. Ανάλογα με το style του καθενός, επιλέγει μια από τις δύο.

Λαγκαδάκια 

lagadakia 2

Τώρα κάνω την υπέρβαση… δε νομίζω να έχει υπάρξει τουρίστας που να έχει ανακαλύψει αυτή τη παραλία. (εκτός από τους Ιταλούς-οι Ιταλοί είναι πάντα και παντού). Είναι πολύ όμορφη με καταπράσινα νερά γι ακόμη μια φορά.

Νταξ μπορεί να μην είναι από τις must παραλίες που μπορεί να επισκεπτείτε αλλά εμένα μ αρέσει πολύ, κυρίως γιατί τα νερά είναι πάντα αρκετά δροσερά και αντί για ομπρέλα μπορείτε να κάτσετε στη σκιά των βράχων.

Αγία Κυριακή

Η αλήθεια γι αυτή την παραλία είναι η εξής: εάν τη βρείτε σε μέρα που δεν έχει κύμα είναι υπέροχη, εάν όμως έχει κύμα θα είναι πολύ βρώμικη. Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο να τη πετύχετε σε καλή μέρα αλλά αυτό που αξίζει παντώς καιρού είναι μια πολύ όμορφη ταβέρνα, με υπέροχη θέα στην οποία ανεβαίνετε με σκαλιά από την παραλία.

Αγία Ιερουσαλήμ

Άλλη μια παραλία που είναι πανέμορφη αλλά δεν είναι γνωστή. Βρισκόμαστε στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο. Αυτή η περιοχή γενικά έχει πολλούς, μικρούς κόλπους με βότσαλο. Εκεί κοντά είναι και αυτή η παραλία. Πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι που στέκει ερειπωμένο στην άκρη της.

Τα πεντακάθαρα νερά της φιλοξενούν ιππόκαμπους.  

 

Χοργοτά 

xorgota-10

Η παραλία έγινε γνωστή από την ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” με το όνομα “Η παραλία της Πελαγίας“. Χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα της ταινίας και θα τη δείτε στην πρώτη της σκηνή.

Η Χοργοτά είναι στρωμένη με βότσαλο και έχει πεντακάθαρα νερά. Δεν είναι οργανωμένη και έχει άγρια φυσική ομορφιά.

*Αυτή είναι η στιγμή που ερωτεύτηκα τον Christian Bale.*

‘Εμπλυση

emplisi

Βρισκόμαστε ακόμα στο Φισκάρδο. Πρόκειται για μικρή βοτσαλωτή παραλία η οποία αν και είναι απάνεμη έχει βαθιά νερά. Ο βυθός είναι αμμώδης, ενώ στα πλάγια της παραλίας υπάρχουν οριζόντιες στρώσεις-πλάκες στις οποίες μπορείτε να ξαπλώσετε και να κάνετε ηλιοθεραπεία.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη αφού μπορείτε να έρθετε με το αυτοκίνητό σας μιας και φτάνει ως εδώ ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Πολλά τροχόσπιτα κατασκηνώνουν στην παραλία η οποία είναι ανοργάνωτη. Νομίζω ότι είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία σε αυτή τη μεριά.

Αλατιές

Μια κρυμμένη παραλία…Ένας μικρός κολπίσκος που περιτριγυρίζεται από βράχια, από τα οποία πολλοί κάνουν βουτιές. Tο όνομά της το πήρε από από τα μικρά κοιλώματα των βράχων, όπου στέγνωνε το θαλασσινό αλάτι. Εδώ θα βρείτε καθαρά νερά και έναν πανέμορφο βυθό.

Δαφνούδι 

dafnoudi

Μια  ακόμη κρυμμένη παραλία στο βορειότερο άκρο της Κεφαλονιάς. Αφήνετε το αμάξι σας λίγο μετά την διασταύρωση στα Αντυπάτα(υπάρχει  σχετική πινακίδα λίγο πριν το Φισκάρδο) και υπάρχει μονοπάτι (600μ.) μέσα από το κυπαρισσόδασος που σας οδηγεί στην παραλία.

Η παραλία αποτελεί καταφύγιο για τις φώκιες Monachus-Monachus και αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Στο Δαφνούδι υπάρχει σπηλιά με μια μικρή παραλία για τα ερωτευμένα ζευγάρια. Δεν θα συναντήσετε πολύ κόσμο καθώς δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Η παραλία έχει βότσαλα και πράσινα καθαρά νερά.

Συνέχισε στην επόμενη σελίδα για άλλα αξιοθέατα και πόλεις της Κεφαλονιάς…

Σελίδες: 1 2 3

Σχόλια

1 2 3