Για να ανακαλύψουν οι ταξιδιάρες ψυχές στενά και συνοικίες λίγο διαφορετικές από τα αξιοθέατα του κλασσικού τουρισμού. Με κατεύθυνση Βόρεια, βρες αυτές τις πέντε εναλλακτικές γειτονιές.

Στα ταξίδια μου επιδιώκω πάντα να βρίσκω εκείνη την πλευρά της πόλης που είναι λίγο πιο ‘χύμα’, αν μπορούσα να την αποκαλέσω έτσι. Εκεί που οι ρυθμοί είναι λίγο πιο χαλαροί, οι άνθρωποι πιο ιδιαίτεροι και εναλλακτικά τα μαγαζιά.

Μου αρέσει να εμπνέομαι χαζεύοντας τις ζωγραφιές και τα συνθήματα σε πίνακες, τοίχους και μικροαντικείμενα, τα φαρδιά παντελόνια των περαστικών και ακούγοντας την μελωδία της κιθάρας του μουσικού στο πεζοδρόμιο. Έτσι, αποφάσισα να σου μιλήσω για αυτές τις γειτονιές παρακάτω.

1. Republic of Užupis (Ουζούπη) – Λιθουανία, Βίλνιους

Στην μικρή πρωτεύουσα της Λιθουανίας μπορείς, περνώντας μία γέφυρα πάνω από τον ποταμό Vilnia, να βρεθείς σε μία ‘χώρα’ καλλιτεχνίας και ελευθερίας. Η Δημοκρατία της Ουζούπης είναι μία βοημική γειτονία-αξιοθέατο για την οποία οι κάτοικοι της πόλης είναι περήφανοι. Užupis σημαίνει “πίσω από το ποτάμι” στα Λιθουανικά.

Μετά την ανεξαρτησίας της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, καλλιτέχνες κατέφθασαν στην περιοχή, όπου εξαιτίας της πρώην κακής φήμης τα ενοίκια ήταν σχετικά φθηνά. Αυτό-διακήρυξαν το μέρος ως Δημοκρατία της Ουζούπης και συνέταξαν μέχρι και δικό τους σύνταγμα, ίσως το πιο δημοκρατικό στον κόσμο.

Σπασμένα πιάνα, αγάλματα μέσα στο ποτάμι, αντικείμενα μπηγμένα σε τσιμεντότοιχους και μία κούνια που κρέμεται από την γέφυρα που περνάς, κάνουν το μυαλό σου να μαγεύεται από τη δημιουργικότητα των ανθρώπων εκεί.

2. Telliskivi – Εσθονία, Ταλίν

Η γωνιά δημιουργικότητας της πανέμορφης πόλης του Ταλίν είναι σίγουρα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείς στην Εσθονία. Ανάμεσα στην παλιά πόλη και στις συνοικίες Pelgulinna και Kalamaja, στην πρώην βιομηχανική περιοχή της πρωτεύουσας, βρίσκεται αυτό το συγκρότημα με μπαρ, μαγαζιά και πολλή τέχνη γύρω.

Μπορείς να απολαύσεις μενού ή και γρήγορο φαγητό σε μαγαζιά φτιαγμένα από εργοστασιακά εμπορευματοκιβώτια σε μέγεθος δωματίου. Μπορείς να αγοράσεις ρούχα και προϊόντα προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, τόσο ως προς την προέλευση υλικών όσο και ως προς τις τελευταίας τεχνολογίας τεχνικές.

Γύρω σου υπάρχουν παντού πανέμορφα graffiti και τοιχογραφίες που κοσμούν την περιοχή, ενώ το καλοκαίρι ο κόσμος παίρνει την καρεκλίτσα του και κάθεται στις αλάνες με φωτάκια. Κατά την διάρκεια του έτους φιλοξενούν διάφορες εκθέσεις τέχνης, flea markets και events.

Για φαγητό προτείνω το F-hoone. (Επισκέψου την ιστοσελίδα τους ΕΔΩ!)

3. Praga distict – Βαρσοβία, Πολωνία

Η αγαπημένη μου Βαρσοβία έχει μία γειτονιά κάπως παρεξηγημένη και όχι τόσο γνωστή στους ξένους τουρίστες. Το όνομα αυτής Praga και προφέρεται σαν την Πράγα της Τσεχίας αλλά ουδεμία σχέση δεν έχει με αυτήν. Βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Βιστούλα, αντίκρυ στην πλευρά της Παλιάς Πόλης και παλιά αποτελούσε ξεχωριστή πόλη.

Είναι από τις λίγες περιοχές που δεν καταστράφηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να μπορείς να θαυμάσεις τα αυθεντικά μουντά και γκριζωπά κτήρια βιομηχανικού τύπου. Η Πράγα είχε την φήμη της πιο επικίνδυνης περιοχής, ωστόσο μετά το τέλος του σοβιετικού καθεστώτος, όπως και στην Ουζούπη, καλλιτέχνες κατέφθασαν για να μείνουν εκεί.

Περπατώντας την περιοχή θα βρεις διάσπαρτα τεράστια graffiti να κοσμούν τα κτήρια, πανέμορφα και όλα με νόημα. Τα μπαρ, επίσης, στην περιοχή αυτή είναι πιο underground σε σύγκριση με τα clubs στο κέντρο. Μπορείς να δοκιμάσεις μοναδικές μπύρες και να παρακολουθήσεις lives μικρών τοπικών συγκροτημάτων.

Εμένα το μαγαζί που μου άρεσε είναι το Chmury!

4. Ruin bars – Βουδαπέστη, Ουγγαρία

https://szimpla.hu

Στην πρώην Εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης κρύβεται ένας θησαυρός νυχτερινής διασκέδασης, τα λεγόμενα ruin bars. Ονομάζονται έτσι, διότι είναι τα αναδιαμορφωμένα ερείπια που άφησαν οι άνθρωποι που έφυγαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τεράστια κτήρια με πολλά δωμάτια, με διαφορετικό vibe στο καθένα. Φώτα που κρέμονται από παντού, κορδέλες, graffiti και εδώ, φυτά σε αφθονία, μέχρι και σύννεφα που αλλάζουν χρώμα, είναι κάποια από τα πράγματα που μπορείς να συναντήσεις σε αυτά τα κτήρια τα οποία συνήθως αποτελούν πολυχώρους.

Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι το Szimpla Kert, που είναι το πιο παλιό, το Fogas Haz και το Anker’t. Το παρακάτω αυτοκόλλητο το έπιασε το βλέμμα μου στο πρώτο και δεν μπορούσα να μην το συμπεριλάβω.

5. Freetown Christiania – Δανία, Κοπεγχάγη

Aliki Seferou

Μία γειτονία της πρωτεύουσας που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και οι ρυθμοί είναι χαλαρωτικοί. Η “Ελεύθερη πόλη” της Κοπεγχάγης είναι ένα από τα πιο εναλλακτικά μέρη της Βόρειας Ευρώπης. Ιδρύθηκε την δεκαετία το ’70, όταν καταληψίες και χίπηδες εγκαταστάθηκαν εκεί. Κάποιοι από αυτούς διαμένουν εκεί ακόμα.

Καλλιτέχνες και graffiti, μικρά και ήσυχα καφέ, ακτιβιστικές και κοινωνικές δράσεις. Είναι ένα μέρος που σε γεμίζει έμπνευση και σίγουρα, αν τύχει να γνωρίσεις κάποιον ντόπιο, θα έχεις πολλά να συζητήσεις μαζί του.

Η Christiania, βέβαια, είναι γνωστή κυρίως για το Green Light District της, Puser street ή τέλος πάντων το δρόμο όπου πωλείται ελεύθερα κάθε είδος κάνναβης, ακόμα κι αν αυτό είναι παράνομο στην Δανία. Πολλοί κάτοικοι θα σε συμβουλέψουν να μην αγοράσεις από κει, καθώς λόγω κάποιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να απαγορεύσουν το εμπόριο εκεί που ακόμα κρατεί καλά.

Κόψτε τα ξύδια για να πάτε ταξίδια! Να περνάτε όμορφα!


Δες εδώ: 10 random συμβουλές για μία τέλεια Erasmus εμπειρία

Σχόλια