Διακοπές στην Κεφαλονιά Αξιοθέατα: 

Σπήλαιο Μελισσάνης

7

Θα το επισκεπτείτε οπωσδήποτε καθώς αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Αξίζει να κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο, έτσι άλλωστε γίνεται και η ξενάγηση. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου όπου το φως πέφτει στο νερό και δημιουργεί τις ωραιότερες τυρκουάζ αποχρώσεις και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα του.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι’αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

Σπήλαιο Δρογκαράτης 

sami_drogarati

Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του λόγω ισχυρού σεισμού και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος.

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ζωντανό, καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του. Σταγόνες πέφτουν από τους σταλαγμίτες και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξετε σταγόνες που είναι έτοιμες να πέσουν διότι καταστρέφετε έτσι το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων!

Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια.

Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη με ειδική εξέδρα για συναυλίες. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.

Πού να μείνω στην Κεφαλονιά;

Σάμη 

samh

Η Σάμη και ο Πόρος είναι τα δύο κλασσικά λιμάνια της Κεφαλονιάς. Είναι καταπράσινη όχι μόνο αυτή αλλά γενικότερα η γύρω περιοχή. Η ιδανική είσοδος στο νησί.

Αγία Ευφημία 

217483-DSC00717

Ένα γραφικότατο λιμάνι και ταυτόχρονα τουριστικό θέρετρο απέναντι από την Ιθάκη.
Θα την συναντήσετε στο δρόμο σας καθώς ταξιδεύετε οδικώς από τη Σάμη για τη παραλία του Μύρτου.

 Φισκάρδο 

fiskardo 1

Το διάσημο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο! Εκεί θα πάτε για καφέ και για γλυκό εκτός αν είστε κουβαρντάδες και θέλετε να φάτε κιόλας.

Θα περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια και θα δείτε πώς ήταν η Κεφαλονιά πριν τον σεισμό του 1953 που την κατεδάφισε ολόκληρη.

Το μόνο που έμεινε όπως ήταν είναι το Φισκάρδο (το οποίο σημειωτέον τότε θεωρούνταν κατάλληλο μέρος για  εξορία και ήταν ένα ψαροχώρι).

Είναι όμως πολύ όμορφο, γραφικό… θα δείτε το ένα κότερο μετά το άλλο.

Fiskardo-2

‘Ασσος

assos-blog-2

Προσωπικά προτιμώ την Άσσο από το Φισκάρδο (αλλά πιθανότατα είμαι από τους λίγους). Είναι πολύ όμορφη, γραφική… τη βρίσκω αθεράπευτα ρομαντική!

Εκεί βρίσκεται και ένα κάστρο (φτιαγμένο από τους Ενετούς) τ’οποίο αξίζει να επισκεπτείτε διότι έχει διατηρηθεί πολύ καλά (συν ότι έχει πολύ ωραία θέα).

Για να εκτιμήσετε την Άσσο σας προτείνω στη διαδρομή να σταματήσετε σ ένα σημείο να τη δείτε από ψηλά. Αυτό το σημείο ακριβώς είναι το αγαπημένο μου στη Κεφαλονιά. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ όμως μαντέψτε… είναι το ηλιοβασίλεμα!

Αργοστόλι

Argostoli

Η πρωτεύουσα του νησιού. Είπα ότι θα είμαι αντικειμενική και θα σας πω ότι είναι ένα καλό σημείο να διαλέξετε για να μείνετε καθώς αφού είναι η πρωτεύουσα σας παρέχει τα πάντα κυρίως όσον αφορά τις νυχτερινές εξόδους.

Έχει επίσης ένα πολύ ωραίο λιθόστρωτο και γενικότερα η βόλτα στην αγορά είναι όμορφη. Απέναντι είναι το Ληξούρι στο οποίο μπορείτε να πάτε είτε κάνοντας τη “γύρα” με το αμάξι είτε να πάρετε το καράβακι που σε 20 λεπτά θα έχετε φτάσει.

Ληξούρι

Το “εξωτικό” Ληξουρί. Μπορεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αργοστόλι αλλά δεν είναι τόσο κοσμοπολίτικη όσο η πρωτεύουσα. Ωστόσο έχει καφετέριες, μπαράκια και το προτιμούν πολλοί τουρίστες.

Μπορεί να μην έχει τις επιλογές της πρωτεύουσας αλλά όταν πας διακοπές δε θέλεις και λίγο να ξεφύγεις από τις συνηθισμένες μεγάλες πόλεις;

Και επειδή άρθρο για τη Κεφαλονιά χωρίς μια μικρή αναφορά στη κόντρα Ληξούρι-Αργοστόλι δε γίνεται θα σας ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα με βάση τις κλασσικές ερωτήσεις που δέχομαι όταν λέω ότι είμαι από το Ληξούρι.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν έπρεπε ν’αποφασιστεί ποια από τις δύο πόλεις θα γίνει πρωτεύουσα. Όπως καταλαβαίνετε έγινε το Αργοστόλι, γεγονός που πυροδότησε μια κόντρα η οποία τυπικά κρατάει μέχρι σήμερα.

Οι Ληξουριώτες δε κάποια στιγμή έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους (για λίγο δε γίναμε το Μονακό της Ελλάδας).

Ένα κλασσικό απομεινάρι αυτής της κόντρας είναι το άγαλμα του Λασκαράτου (του Ληξουριώτη σατυρικού ποιητή) το οποίο είναι εσκεμμένα γυρισμένο με τη πλάτη προς το Αργοστόλι.

Τα καλύτερα σκηνικά έχουν γίνει στα πλαίσια των Αποκριών όπου ουκ ολίγες φορές η μια πόλη έχει κλέψει τον καρνάβαλο της άλλης. Υπάρχουν διάφορα σκηνικά τα οποία μπορείτε ν’ακούσετε μέσα από τις  κεφαλονίτικες “καντάδες”.

Σήμερα το κλασσικό που μπορείτε ν’ακούσετε είναι Ληξουριώτη που θα σας πει ότι κατάγεται από το Ληξούρι και όχι από την Κεφαλονιά, ή έναν Αργοστολιώτη που θα σας πει ότι θέλετε διαβατήριο για να πάτε στο Ληξούρι, αφού είναι…. Εξωτερικό!

Πάρε άντρα απ΄το Ληξούρι να έχεις άντρα και γαιδούρι….

Κοντά στο Ληξούρι είναι τα Λέπεδα… Η διαδρομή αυτή είναι πολύ όμορφη καθώς θα δείτε ωραία σπίτια (πολλά αρχοντικά) και φύση. Θα σας πρότεινα να την κάνετε με τα πόδια καθώς είναι περίπου 10 λεπτά και αξίζει.

Επιπλέον, στα Λέπεδα έχει μια μικρή παραλία, με ένα ωραίο μαγαζάκι πάνω στην άμμο για να πιείτε το ουζάκι σας και να ξεδιψάσετε από τη διαδρομή.

Τι θα φάτε όμως, ποια χωριά να επισκεφτείτε και πληροφορίες για το βουνό και το καθιερωμένο φεστιβάλ της Κεφαλονιάς θα βρείτε στην επόμενη σελίδα.

Σελίδες: 1 2 3

Σχόλια

1 2 3