Τι να φάω στην Κεφαλονιά; Τα παραδοσιακά πιάτα 

αρχείο λήψης (1)

Θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε την παραδοσιακή “κρεατόπιτα” και θα πιείτε το παραδοσιακό κρασί “Ρομπόλα”.

Επίσης να δοκιμάσετε τις “Μάντολες”

Τα χωριά της Κεφαλονιάς 

Η Κεφαλονιά έχει πολλά χωριά και ναι είναι αλήθεια τα ονόματα τους τελειώνουν σε -ατα.Όπως και τα επίθετα των Κεφαλονιτών τελειώνουν σε -ατος. (Ξέρω τι σκέφτεστε, υπάρχουν αρκετά που τελειώνουν σε -ινης, ειδικά στο Ληξούρι).

Για να γνωρίσεις πραγματικά ένα τόπο νομίζω πρέπει να επισκεπτείς και μέρη που είναι πιο παραδοσιακά.Έτσι θα σας προτείνω να επισκεπτείτε 3 χωριά που έχουν κάτι ιδιαίτερο.

1.Κουρκουμελάτα

Ο σεισμός του 1953 ήταν καταστροφικός σχεδόν για όλη τη Κεφαλονιά, το ίδιο ισχύει και για τα Κουρκουμελάτα. Ωστόσο έπειτα από τη δωρεά μιας οικογένειας εφοπλιστών το χωριό αυτό ανοικοδομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ν’αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.

2.Διληνάτα

Πρέπει να είναι το μεγαλύτερο χωριό της Κεφαλονιάς (έπειτα από τις πόλεις που προανέφερα). Είναι ορεινό άλλα έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

3.Δαμουλιανάτα

Όμορφο χωριό αλλά αυτό που πραγματικά αξίζει είναι το ηλιοβασίλεμα! Εδώ θα δείτε τον ήλιο να βυθίζεται σταδιακά στο απέραντο μπλε μέχρι τη τελευταία στιγμή. Εάν δεν σας καλύψει το ηλιοβασίλεμα από τον Μύρτο, αυτό νομίζω θα σας μείνει αξέχαστο.

Αίνος 

Τέλος, για όσους δε το ξέρουν μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς είναι ότι σε αυτή βρίσκεται ένα αρκετά μεγάλο βουνό για νησί ο Αίνος. Το βουνό αυτό είναι ξεχωριστό καθώς έχει χαρακτηριστεί ως εθνικός δρυμός από το 1962.

Ο εθνικός δρυμός έχει έκταση σχεδόν 30.000 στρέματα, τα 2/3 της οποίας καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου, το ενδημικό abies chephalonica. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά είδη πανίδας όπως αλεπούδες, κουνάβια και ένα είδος ημι-άγριων αλόγων.

Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, απ’ όπου φαίνονται καθαρά η Ζάκυνθος και αμυδρά η Λευκάδα και οι κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος.

Ο Αίνος, ένα μνημείο της φύσης, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών, όσο και των οικολόγων, οι οποίοι καταβάλλουν τα μέγιστα για να μείνει ζωντανός και να αναπαραχθεί ξανά στο μέγιστο βαθμό ο φυσικός πλούτος του βουνού που κοσμεί ολόκληρο το νησί.

Νομίζω μια βόλτα στον Αίνο αξίζει… θα δείτε σίγουρα κάτι διαφορετικό. (Διοργανώνονται διάφορες εκδρομές τις οποίες θα μπορούσατε ν’ακολουθήσετε) 

 Για όσους  επισκεπτείτε το νησί τον Αύγουστο μπορείτε να πάτε και στο Saristra festival.

Για περισσότερες πληροφορίες :

Facebook Fanpage : https://www.facebook.com/SaristraFestival

Η Κεφαλονιά είναι όπως καταλαβαίνετε ένα μεγάλο νησί που έχεις πολλά πράγματα να δεις. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι δρόμοι αρκετά δύσκολοι. Γι’αυτό εάν αποφασίσετε να κάνετε εκεί τις διακοπές σας να ξέρετε ότι πρέπει να κάτσετε τουλάχιστον 5 μέρες ώστε να δείτε έστω κάποια από αυτά που σας πρότεινα.

Επίσης, όπως είπα και προηγουμένως το αμάξι είναι απαραίτητο. Το νησί μετά από αυτά που πέρασε φέτος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξη σας… Μπορεί να μην έχει τη νυχτερινή ζωή που έχουν άλλα νησιά, ωστόσο τα άλλα νησιά δεν έχουν τις παραλίες και τη φύση που έχει η Κεφαλονιά.

Όσο περίεργο και αν ακουστεί είναι ένα από τα πιο δύσκολα άρθρα που έχω γράψει. Ελπίζω το αφιέρωμα μου να είναι όσο πλήρες γίνεται.

Σίγουρα έχω παραλείψει κάποια πράγματα, καθώς ακόμη κ εγώ που πηγαίνω κάθε καλοκαίρι ανακαλύπτω συνεχώς νέα μέρη. Υπάρχουν και άλλες παραλίες, χωριά που δεν ανέφερα… αλλά πιστέψτε με εάν κάτι στη Κεφαλονιά είναι ατελείωτο είναι οι παραλίες!

Τέλος θα ήθελα ν’αφιερώσω αυτό το άρθρο στον πατέρα μου γιατί στη τελική εάν δεν ήταν ο Γοργορίνης δε θ’αγαπούσα πότε τόσο πολύ αυτό το νησί!

Κάπου εδώ θα σας αφήσω αλλά να ξέρετε  

όταν αριβάρετε στο νησί των ζουρλών να έχετε τα μέντε σας!

Όλα τα κουρλά μπορεί να τα  απαντήσετε. Αλήθεια σας λέω, μα τον αφεντάκη τον Άγιο.

Σελίδες: 1 2 3

Σχόλια

1 2 3