Μία σύντομη ανασκόπηση του
TEDx PanteionUniversityWomen.
Επιμέλεια Κειμένου:
Μαντζαβίνος Αντώνης
Λίγο πριν το τέλος του Οκτώβρη και συγκεκριμένα το Σάββατο 29 του μηνός, ο πολυχώρος BIOS στον Κεραμεικό φιλοξένησε το TEDx PanteionUniversityWomen. Τούτη τη φορά ωστόσο, οι διοργανωτές προχώρησαν σε μία διαφορετική προσέγγιση, προσδίδοντας στο συγκεκριμένο event κάτι μοναδικό σε σχέση με τα υπόλοιπα TEDx events της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Ταυτόχρονα με το μεγάλο TEDWomen2016 event στο Σαν Φρανσίσκο, με θεματική “It’s about time”, η ομάδα του TEDxPanteionUniversity πραγματοποίησε μία ζεύξη ανάμεσα στα δύο, παρουσιάζοντας τόσο ομιλίες που ακούστηκαν στο 3ήμερο συνέδριο στην Αμερική, όσο και προσκαλώντας άτομα ανάμεσά μας τα οποία θα μιλούσαν με αφετηρία τη γυναίκα!
Οι φωτογραφίες είναι από τον Ανδρόνικο Κουτρουμπέλη
Το event άνοιξε με ένα video της Curator Φροσύνης Δρακούλη, η οποία βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο για να παρακολουθήσει το TEDWomen2016 με πρόσκληση από το TEDWomen.
Μία τέτοια ξεχωριστή εκδήλωση δε θα μπορούσε να έχει παρά μία δυναμική παρουσιάστρια. Η επιλογή της Δάφνης Καραβοκύρη, έφερε τη “the next big thing” της ελληνικής media σκηνής στο κόκκινο χαλί του TEDx PanteionUniversityWomen και τη σκηνή του BIOS.
Η φωτογραφία είναι από τη Δανάη Λύρατζη
Το event στο BIOS αξιοποίησε την ίδια θεματική “It’s about time” με το TEDWomen2016 και με θέμα το χρόνο προσπάθησε να αποτυπώσει την πορεία της γυναίκας και τη συμβολή της μέσα σε αυτόν. Και τα κατάφερε! Όλες οι ομιλίες κινήθηκαν εντός θέματος και μερικές από αυτές ξεχώρισαν λίγο παραπάνω.
Σε επόμενο άρθρο μας, θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε εκείνες τις ομιλίες που ξεχωρίσαμε.
Η agenda του συνεδρίου είχε τρεις διαφορετικές συνεδρίες. Οι δύο πρώτες απαρτίζονταν από 4 ομιλίες, ενώ η τελευταία από 5.
Το Frapress.gr βρέθηκε στο BIOS και παρακολούθησε ολόκληρο το συνέδριο του TEDx PanteionUniversityWomen στηρίζοντας τη δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν άρτια από κάθε άποψη και η εξυπηρέτηση από τους εθελοντές ακριβώς όπως σε κάθε TEDx event.
Η φωτογραφία είναι από την Άρτεμις Γκιτάκου
Τα TED events εκτός από τις ομιλίες τους, ξεχωρίζουν και για τις διάφορες performances που φιλοξενούν στη σκηνή τους. Αυτή τη φορά, οι “Ram’s Head” έδωσαν τα ρέστα τους επί σκηνής σε ένα σκοτεινό αλλά γεμάτο πάθος χορευτικό κρεσέντο.
Η φωτογραφία είναι από τη Δέσποινα Μπαράκη
Οι φωτογραφίες είναι από τον Ανδρόνικο Κουτρουμπέλη
Η Φανή Κραγιοπούλου, αρθρογράφος μας από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και αυτή μαζί μας στην Αθήνα και περιγράφει την εμπειρία της.
Να πηγαίνεις εκεί που σε πάει η καρδιά σου. Να ακούς τις φωνούλες μέσα σου και εκείνη την αυθόρμητη έκφραση: “Θα πάω εκεί αύριο!”. Αυτό δεν σε αφήνει ποτέ απογοητευμένο. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, ο δρόμος με έβγαλε στο TEDx PanteionUniversityWomen με θεματική “It’s about time”. Σε ειδική συνεργασία με το TEDWomen, το TEDxPanteionUniversity δεν είχε να ζηλέψει κάτι από τις μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρακολουθήσαμε διαφορετικές ομιλίες γύρω από τον χρόνο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Τόσο οι ομιλίες από το TEDWomen2016 όσο και οι ομιλητές του TEDx PanteionUniversityWomen ήταν συγκλονιστικές και μας έβαλαν σε σκέψη. Χαρακτηριστικά, η ομιλία της Χριστίνας Πιτούλη για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) μας εξέπληξε, καθώς ενημερωθήκαμε για το θέμα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και όλη την ιστορία γύρω από αυτό. Η ομιλία της Ειρήνης Γεωργή πάνω στο θέμα της ηθικής των γυναικών στην καθημερινότητα μας έκανε να καταλάβουμε ότι τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.
Στα διαλείμματα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενισχύσουμε την κοινωνική μας ευελιξία, να συνομιλήσουμε τόσο με τους διάφορους ομιλητές αλλά και τους παρευρισκομένους, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες, αλλά και να μάθουμε από τους άλλους και οι άλλοι από εμάς. Εξάλλου αυτό είναι και η ιδεολογία του TED, ας αφήσουμε τις ιδέες να διαδοθούν.
Εκτός από την Φανή και ο Πάνος Κοτέφας, μέλος του Youth Cultural Community του Frapress.gr ηταν μαζί μας και μοιράζεται τις σκέψεις του.
Αν σου έλεγα να γράψεις ένα γράμμα στον 10χρονο εαυτό σου, τι θα έγραφες; Τι θα του έλεγες για την πρώτη φορά που έμεινε μόνος του στο σπίτι κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού; Τι θα του έγραφες για την απώλεια του παππού σου λίγο πριν κλείσεις τα 14 ή για εκείνη την φορά που κέρδισες το πρώτο σου φιλί; Μήπως θα του έγραφες πως να ξανασηκωθεί στην πρώτη του αποτυχία;
“Σίγουρα θα του έλεγα τους αριθμούς του τζόκερ!”,
μας διηγείται η Χρύσα Κατσαρίνη μέσα από το δικό της γράμμα. Η Χρύσα είναι μια γυναίκα που από την πρώτη στιγμή που της μιλάς νιώθεις να σε διαπερνούν κύματα χαράς και αισιοδοξίας. Είναι μια κωμικός με υψηλά αποθέματα δημιουργικότητας και γέλιου. Μέσα από την ομιλία της, μας έδωσε μια γεύση των στερεοτύπων που υπάρχουν στο θεατρικό σανίδι για τις γυναίκες κωμικούς.
Βγαίνοντας από το TEDx PanteionUniversityWomen έθεσα ένα ερώτημα κι ένα στόχο συνάμα στον εαυτό μου. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξω τον τρόπο που μεταχειρίζεται ο κοινωνικός μου περίγυρος τις γυναίκες;