Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις διακοπές στην Πάρο- Η Πάρος ως ο καλύτερος προορισμός για τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Γιατί να πας στην Πάρο, αρχικά;

  • Η Πάρος έχει 30 παραλίες με ατέλειωτες ποικιλίες.
  • Πολλές οικογένειες έχουν σπίτι στην Πάρο με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να μην είναι πολλά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Πάρος δεν έχει τουρίστες…
  • Οι αποστάσεις είναι μικρές: από την παραλία στο κέντρο της διασκέδασης, στο λιμάνι, στην άλλη παραλία.
  • Τα πάντα στην Πάρο είναι φθηνά: το ΚΤΕΛ, οι παραλίες, τα ψώνια, το φαγητό.
  • Ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο γίνεται άντρο των νεαρών τουριστών, τον Αύγουστο είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές.

Η Πάρος είναι η καλύτερη επιλογή σου (και) φέτος το καλοκαίρι και για πολλούς άλλους λόγους:

 

Οι παραλίες

Οι Κολυμβήθρες βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του νησιού και χαρακτηρίζονται για τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων που η θάλασσα έχει τόσο πανέμορφα λειάνει δίπλα στην άμμο.

Η παραλία είναι οργανωμένη με πολυάριθμα ταβερνάκια και καταλύματα, ενώ προσφέρονται πολυάριθμες θαλάσσιες δραστηριότητες. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από την Νάουσα ή οδικώς, με δικό σου μεταφορικό μέσο.

Η Nέα Χρυσή Ακτή, η μέκκα των σέρφερ, είναι μια απέραντη παραλία που φιλοξενεί θαλάσσια sports για όλα τα γούστα. Εδώ, διεξαγόταν, τη δεκαετία του ’90, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Wind Surf. Οι φίλοι των αθλημάτων της θάλασσας βρίσκουν εδώ ό,τι χρειάζονται για να χαρούν το παιχνίδι με τον αέρα και το κύμα.

Αν είσαι αρχάριος, μην ανησυχείς. Στη Νέα Χρυσή Ακτή σε περιμένουν δάσκαλοι που θα σε εντάξουν εύκολα στον κόσμο των θαλάσσιων sports. Φυσικά, δεν λείπουν τα τουριστικά μαγαζιά, τα κάθε είδους καταλύματα, τα μπαρ και τα κλαμπ για τη νεολαία και όχι μόνο.

Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν πολλές ακόμα παραλίες: Ξιφαρά, Αμπελάς, Σάντα Μαρία, Μοναστήρι και Λάγγερη.

Η Σάντα Μαρία είναι μια απέραντη παραλία με άμμο, πεντακάθαρα νερά, ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια παιχνίδια. Πάνω από την παραλία, υπάρχουν μπαράκια και τουριστικά μαγαζιά. Αυτό που ολοκληρώνει την όμορφη εικόνα είναι τα έλατα πάνω στους αμμόλοφους. Είναι κυρίως καταφύγιο της νεολαίας, γιατί συνδυάζει μπάνιο, διασκέδαση και όμορφη θέα.

Έχω πάει στη Σάντα Μαρία. Στις υπόλοιπες παραλίες, που δεν έχω επισκεφτεί (ακόμα), νομίζω ότι μια μαγευτική εικόνα ισούται παραπάνω από λίγες δικές μου λέξεις.

Λάγγερη

Λάγγερη

Αμπελάς

Αμπελάς

Ξιφαρά

Ξιφαρά

Μοναστήρι

Μοναστήρι

Η Πούντα. Από πού να ξεκινήσω! Ξέρεις πώς είναι να πηγαίνεις σε μια παραλία, να διαλέγεις την ξαπλώστρα σου κατευθείαν και να κάθεσαι στην ηρεμία του θαλασσινού τοπίου μέχρι ν’ αποφασίσεις να μπεις για μπάνιο. Ε, λοιπόν, στην Πούντα ξέχνα το.

Αρχικά, για να πας χρειάζεσαι πουλμανάκι ή δικό σου μέσο και μετά λίγη ώρα να περπατήσεις. Κάπου στον ορίζοντα της ζεστής άμμου φαίνεται ένα μεγάλο ξύλινο καλοκαιρινό οικοδόμημα. Μπαίνεις μέσα και βλέπεις δεξιά κι αριστερά σου παντού μαγαζάκια με τουριστικά, ρούχα, αξεσουάρ και φαγητό. Όσο προχωράς κάποια στιγμή αντικρίζεις αυτό.

pundabeach

Γεμάτο κόσμο και πισίνες. Βρίσκεις κάπου μια ξαπλώστρα, κάθεσαι και περιμένεις να έρθει κάποιος να πληρώσεις τον καφέ ή την ομπρέλα σου. Μέχρι τότε μπορείς ν’ απολαύσεις τη «συναυλία» κάποιου Έλληνα ή ξένου ποπ-σταρ ή τη μουσική του dj. Αν δεν είσαι τύπος της πισίνας ή του πολύ θόρυβου, μπορείς να πας στην παραλία.

punta_beach1

Εκεί δεν έχει πολύ θόρυβο, αλλά απλό θόρυβο, τον κλασσικό που έχουν όλες οι πολυπληθείς παραλίες που έχουν μπαράκι με μουσική κλπ. Το μπαράκι της punda beach προσφέρει ποτό με αλκοόλ ακόμα και το πρωί.

Η αγαπημένη μου παραλία σε όλα τα νησιά που έχω πάει μέχρι τώρα είναι η Αλυκή της Πάρου. Δεν έχει τόσο κόσμο και είναι ιδανική για οικογένειες. Έχει δέντρα παντού που προσφέρουν μια φυσική δροσερή σκιά μετά το μπάνιο. Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ να κολυμπάω εκεί – με ελάχιστα βράχια, πανέμορφα χρώματα, καθαρό νερό και παραδοσιακή ησυχία. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν πολλές ταβερνούλες και καφέ, ώστε να μη λείψει σε κανέναν επισκέπτη τίποτα. Ειδικά η ευκαιρία για καλό φαγητό πάνω στο κύμα.

aliki-paralia

Άλλες παραλίες για να επισκεφτείς:

Αξίζει να δεις

Κεφάλαιο 1 – Οι σπηλιές

Το σπήλαιο του Αρχίλοχου

Το σπήλαιο του Αρχίλοχου

Αν είσαι λάτρης της αρχαίας ιστορίας, θα θες σίγουρα να μάθεις το μύθο της Πάρου που κρύβεται στα έγκατα της γης. Έχεις πολλές επιλογές ανάμεσα στο Σπήλαιο του Αρχίλοχου, των Νυμφών, του Καλαμπάκη, της Αμφιτρίτης, της Αντιπάρου με τους σταλαγμίτες, τον Άγιο Γιάννη τον Σπηλιώτη και το σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στο Παντερονήσι.

Κεφάλαιο 2 – Η Εκατονταπυλιανή

P-EKATONDAPILIANI-PERIVOLOS-(49)_1

Η παράδοση λέει ότι η Αγία Ελένη στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έπεσε σε τρικυμία ανοικτά της Πάρου και βγήκε στο νησί, στο σημείο όπου υπήρχε χτισμένο ένα εκκλησάκι. Εκεί, έκανε τάμα στην Παναγία να χτίσει μια μεγαλοπρεπή εκκλησία στο όνομά της, εάν έβγαινε σώα από τη θεομηνία και έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό. Η ίδια, ωστόσο, δεν πρόφτασε να εκπληρώσει το τάμα της και το έργο, τελικά, ανέλαβε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της νησιωτικής Ελλάδας. Το όνομα Εκατονταπυλιανή αποδίδεται στις 100 πύλες του ναού, 99 από τις οποίες είναι εμφανείς, ενώ υπάρχει και μία κρυφή. Η δεύτερη ονομασία “Καταπολιανή” μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι βρίσκεται προς την πλευρά της αρχαίας πόλης.

Τον Δεκαπενταύγουστο, μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, γίνεται εδώ ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Αιγαίου, με παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και χορό.

Κεφάλαιο 3 – Η Αντίπαρος

antiparos2

Αν πας στην Πάρο, επιβάλλεται να αφιερώσεις μισή μέρα για να πας στην Αντίπαρο. Με καραβάκι ανά τακτές ώρες από την Παροικιά (διάρκεια ταξιδιού 30’) ή ανά τέταρτο της ώρας από το πορθμείο – λιμανάκι της Πούντας (διάρκεια μετάβασης περίπου 10 λεπτά) είναι ένας προσβάσιμος προορισμός.

Η Αντίπαρος είναι ένας γραφικός, όμορφος, μικρός οικισμός, με όμορφα κυκλαδίτικα σπίτια. Μαγαζιά, καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες, όμορφες παραλίες και ένα πανέμορφο κάστρο, το ενετικό που κατασκευάστηκε το 1440 για να προστατέψει τους κατοίκους από τους πειρατές. Αν τύχει κιόλας και η παρέα σου είναι λάτρης των πάρτι και των ξενυχτιών, το νυχτερινό ξεφάντωμα στην Αντίπαρο θα σου αρέσει πολύ!

 Κεφάλαιο 4 – Οι πειρατές

Hastings_pirate_skull

Στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας), γίνεται αναπαράσταση της εισβολής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής εκλάπησαν οι γυναίκες των Ναουσαίων και δόθηκε μάχη για να τις κερδίσουν πίσω.

Το έθιμο πραγματοποιείται στη Νάουσα και οι κάτοικοι μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουν να ξορκίσουν τις μνήμες των πειρατών που λυμαίνονταν για πολλά χρόνια το νησί, αναπαριστούν την εισβολή των κουρσάρων στο λιμάνι. Σύμφωνα με το έθιμο οι κουρσάροι έρχονται από τη θάλασσα με φωτοβολίδες, κλέβουν τις γυναίκες και τρέχουν μέσα στα στενά. Κατά τη διάρκεια των λαμπρών εκδηλώσεων υπάρχουν κεράσματα για τους επισκέπτες με σούμα, χταπόδι, μαρίδα κ.α., ρίψη πυροτεχνημάτων και «ζωντανή» μουσική, παρουσία χορευτικών τοπικών συγκροτημάτων.

Το Frapress.gr έχει μάλιστα παρευρεθεί στο συγκεκριμένο έθιμο.

Κανόνισε τις διακοπές σου ανάλογα λοιπόν, για να μην το χάσεις!

 

Πού και τι θα φας – πιεις – μεθύσεις – ξενυχτήσεις

Για φαγητό θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις τις μικρές ταβερνούλες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Σίγουρα στην Παροικιά, καθώς προχωράς στο κάστρο, θα βρεις πολύ όμορφα εστιατόρια για να καθίσεις με την παρέα σου.

5

Αν είσαι πιο κοσμοπολίτικος τύπος, τότε η Νάουσα είναι αυτό που θες. Έχει κάθε είδους εστιατόριο που μπορεί να χρειαστείς, το ένα δίπλα στο άλλο, με μεγάλες ποικιλίες. Θα βρεις και φθηνό και ακριβό φαγητό.

Η Νάουσα είναι το κέντρο του νησιού, παρόλο που η Παροικιά είναι η «πρωτεύουσα» και το λιμάνι. Εκεί θα βρεις και mini-markets, σταθμούς για το ΚΤΕΛ, παραλίες και πολλά πολλά μπαράκια.

Ένα στο οποίο επιβάλλεται να πας είναι το Barbarossa. Αν βέβαια έχει πολύ κόσμο και δεν μπορείς να βρεις θέση να κάτσεις ή δε σου αρέσει που έχει πολύ κόσμο και δεν μπορείς να βρεις θέση να κάτσεις, μπορείς να επισκεφτείς ένα απ’ τα διπλανά μπαράκια. Είναι μια απ’ τις καλύτερες επιλογές σου.

170_IMG_9504

Η Νάουσα έχει επίσης πολλά clubs. Στην εποχή μου (μέχρι πέρσι) είχε ένα W κι ένα Βαρελάδικο. Είτε ακούς ξένη είτε ελληνική μουσική, είμαι σίγουρη ότι ένα απ’ τα δύο θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σου.

Αν τώρα, δεν είσαι τύπος των clubs, υπάρχει και η εναλλακτική να πάρεις παγωτό ή τοπικούς λουκουμάδες στο χέρι και να περπατήσεις στη γέφυρα (το απόλυτο σημείο συνάντησης) και στο λιμανάκι με τα σκάφη με την παρέα σου.

Αν τελικά αποφασίσεις να περάσεις τις φετινές σου διακοπές στην Πάρο, αξίζει να ψάξεις όσο πιο άμεσα γίνεται διαμονή. Οι επιλογές δεν είναι πολλές αλλά μπορείς να βρεις από καλά ξενοδοχεία μέχρι πολύ οικονομικά δωμάτια αρκεί να κλείσεις εγκαίρως. Μπες, λοιπόν, εδώ για να πάρεις μια πρώτη γεύση και να βρεις τις καλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία και καταλύματα.

Σχόλια