Φωτογραφικό υλικό και όσα αξίζει να δει κανείς εάν αποφασίσει να κάνει διακοπές στη Σαντορίνη

Ήταν 2002 όταν πήγα για πρώτη στη Σαντορίνη. Με την οικογένειά μου. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα, όταν την ανακαλώ στο μυαλό μου, μία είναι η σκέψη μου: Το πιο ρομαντικό νησί στο οποίο έχω ταξιδέψει μέχρι τώρα. Και πιστέψτε με, έχω επισκεφτεί πολλά ελληνικά νησιά.

santorini_thira_landscape

Ίσως το πιο φωτογραφισμένο σημείο στα Φηρά της Σαντορίνης.

Τι ωραίο έχει η Σαντορίνη;

Αξίζει να την επισκεφτείς αν λατρεύεις τη φύση και δη τα ηλιοβασιλέματα. Αν θες περιπέτειες και πρωτότυπες εμπειρίες. Αν σου αρέσει να περπατάς σε πεζόδρομους γεμάτους μικρές ταβέρνες και μαγαζιά με έργα τέχνης. Αν θες να δοκιμάσεις τις αντοχές σου στο περπάτημα κοντά στους γκρεμούς ή στο ηφαίστειο.
Ας τα δούμε ένα-ένα, για να μην μπερδευτείς…

Η φύση και τα ηλιοβασιλέματα

Το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο που η Οία πλημμυρίζει από φωτογραφικές μηχανές τις απογευματινές ώρες. Τουρίστες, μέχρι και σκαρφαλωμένοι στα πιο απίθανα μέρη, περιμένουν να απαθανατίσουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Τον ήλιο που βυθίζεται στα γαλάζια νερά της θάλασσας με τα ρομαντικά χρώματα της δύσης του ήλιου.

Santorini sunset

Ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης.

Santorini sunset

Ηλιοβασίλεμα: H μαγεία της Σαντορίνης αιχμαλωτισμένη σε ένα κλικ

Περιπέτειες και πρωτότυπες εμπειρίες

Μπορεί να έχεις κάνει μπάνιο σε θάλασσα με χρυσή άμμο, με μπεζ ή ακόμα και ροζ. Έχεις βουτήξει όμως σε θάλασσα με μαύρη ή κόκκινη άμμο; Στη Σαντορίνη μπορείς. Η έκρηξη του ηφαιστείου δώρισε στις ακτές του νησιού τη στάχτη της που κάνει κάθε παραλία μοναδική και απόλυτα ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, πέρα από τα πολυάριθμα μουσεία στα οποία μπορείς να πας, δεν πρέπει να ξεχάσεις το Μουσείο Ιστορίας του Οίνου. Κινούμενες κούκλες που διηγούνται και, αναμφισβήτητα, πολύ κρασί για τους επισκέπτες.

Πανσέληνος στην Οία της Σαντορίνης. Ο λόφος αυτός είναι ιδανικός για να απολαύσεις το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πανσέληνος στην Οία της Σαντορίνης. Ο λόφος αυτός είναι ιδανικός για να απολαύσεις το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

 

Στους πεζόδρομους…

Δεν είναι ούτε πολύ ακριβό αλλά ούτε τόσο φθηνό νησί, ειδικά αν η εποχή στην οποία αποφασίζεις να επισκεφτείς τη Σαντορίνη είναι σούπερ τουριστική. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρέπει να παραλείψεις να ψωνίσεις για το σπίτι σου, για εσένα ή για τα αγαπημένα σου πρόσωπα έργα τοπικής παραγωγής, όπως πίνακες ή ξύλινες κατασκευές. Να μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το κρασί (επιβάλλεται!), τα μελετίνια και ό,τι άλλο παρασκευάζεται από τα γευστικά σαντορινιά τοματάκια…

oia hotels

Στην Οία θα βρεις ξενοδοχεία για όλα τα γούστα. Κοινό στοιχείο, η φαντασμαγορική θέα.

 

Ηφαίστειο και γκρεμοί

Απέναντι από το βασικό νησί της Σαντορίνης-Θήρας βρίσκεται η Θηρασιά, η Παλαιά και Νέα Καμένη. Το ηφαίστειο. Όπου μπορείς να περπατήσεις μαζί με την παρέα σου. Βέβαια, αν δεν είσαι τόσο τολμηρός ή τολμηρή, μπορείς να επισκεφτείς τις θερμές πηγές του ηφαιστείου. Σαφώς, θα θέλεις να σ’ ενημερώσω ότι η τελευταία του δραστηριότητα σημειώθηκε το 1950 και από τότε παραμένει ενεργό, αλλά πόσο πιθανό είναι να πας εσύ και να εκραγεί; Δε νομίζω, οπότε… ξέχνα το κι εσύ. Αυτό που θα σε συμβούλευα όμως είναι να προσέχεις πώς οδηγείς στου γκρεμούς • γκρεμοί που σε κάποια σημεία καταλήγουν απότομα στη θάλασσα. Πάντως, για να ξέρεις, δε θέλω να σε τρομοκρατήσω. Η Σαντορίνη είναι καταπληκτική επιλογή για τις διακοπές σου!

oia_hotels_room

H θέα μέσα από το ξενοδοχείο στην Οία της Σαντορίνης.

 

Τα γενικά που θα ήθελες να γνωρίζεις

Για να μη μας φάει η Wikipedia τη δουλειά, σ’ ενημερώνω ότι το κλίμα της Σαντορίνης είναι το μοναδικό σε όλο τον κόσμο: εύκρατο ερημικό. Αυτό σημαίνει ότι πάντα το βράδυ κάνει κρύο, αλλά βρέχει πολύ το χειμώνα και σπάνια το καλοκαίρι.

oia honeymoon

Στα στενά της Οίας η μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά με γαϊδουράκια.

Η Περίσσα, το Καμάρι, τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και η Οία είναι οι βασικές τουριστικές περιοχές του νησιού. Φυσικά, μπορείς να διασκεδάσεις σε club και μπαρ, να περάσεις όλη τη μέρα σου σε παραλίες, να μετακινηθείς με λεωφορεία ή με γαϊδουράκια, να απολαύσεις ένα χαλαρό απόγευμα στην αυλή του ξενοδοχείου σου ή να «πεζοδρομήσεις» στο «Δρόμο του Κρασιού» (υπάρχουν σχετικές πινακίδες, θα καταλάβεις).

Santorini thira

Στάσου για μια στιγμή και απόλαυσε το αεράκι που χτυπά το πρόσωπό σου. Είναι το αεράκι που μεταφέρει τη μαγεία της Σαντορίνης.

Panos-Kotefas-FrapressΦωτογραφίες © Πάνος Κοτέφας | Panokio

Σχόλια