Let’s Open Up!

Η πανδημία του κορωνοϊού το 2020 ακύρωσε τον ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού της Ευρώπης. Η αρένα και οι κερκίδες του σταδίου παρέμειναν άδειες χωρίς τις σημαίες και τις επευφημίες των eurofans.

Φέτος όμως η Eurovision θα διεξαχθεί κανονικά στο στάδιο Ahoy, στο Ρότερνταμ! Η Ολλανδία ήταν η νικήτρια χώρα στο τελικό του Τελ Αβίβ το 2019 με τον Duncan Laurence να ερμηνεύει στο πιάνο την συγκλονιστική μπαλάντα “Arcade”.Το Ρότερνταμ φόρεσε τα καλά του για να υποδεχθεί το πιο αστραφτερό μουσικό πάρτι της χρονιάς. Οι δρόμοι, οι μεγάλες πλατείες, η εμβληματική γέφυρα Erasmus που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Ρόττε, έχουν στολιστεί για την επικείμενη εορτή του Ευρωπαϊκού τραγουδιού. Σημαίες, αφίσες, ταμπέλες και γυαλιστερές πινακίδες περιβάλλουν τους ανοιχτούς αστικούς χώρους, ενώ το λογότυπο με το σύνθημα του φετινού διαγωνισμού προβάλλεται στους φωτεινούς σηματοδότες, στις γυάλινες προσόψεις των καταστημάτων και στα μέσα μεταφοράς.

Στον υπόγειο σιδηρόδρομο και στις πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης, πολύχρωμοι στίχοι θρυλικών τραγουδιών της Eurovision όπως το Waterloo των ABBA ή το Euphoria της Loreen συνοδεύουν διαβάτες και περαστικούς μέχρι τον προορισμό τους.

«Open Up» είναι το σύνθημα της Eurovision του Ρότερνταμ. Άλλωστε μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού όλοι θέλουμε να «ανοιχτούμε» ξανά στο κόσμο.

Το νέο λογότυπο σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι εμπνευσμένο από τον παγκόσμιο χάρτη. Παρουσιάζει το Ρότερνταμ σαν μια καρδιά στο κέντρο της Ευρώπης που μας ενώσει όλους. Ακτίνες στα χρώματα κάθε εθνικής σημαίας εκτείνονται από την ολλανδική πόλη έως την πρωτεύουσα κάθε συμμετέχουσας χώρας. Οι πρωτεύουσες είναι τοποθετημένες στο λογότυπο ανάλογα με τη γωνία και την απόστασή τους από το Ρότερνταμ. «Το λογότυπο συμβολίζει την έννοια του “ερχόμαστε μαζί” δηλαδή την ένωση όλων των χωρών της Ευρώπης…» σημειώνει ο Sietse Bakker, ο Executive Producer της Eurovision 2021. Η φιλοσοφία του φετινού σχεδίου και του συνθηματικού: «… δείχνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε όσα έχουν να προσφέρουν οι συμμετέχοντες…» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο 65ος διαγωνισμός τραγουδιού έχει δύο ημιτελικοί στις 18 και 20 Μαΐου και στη συνέχεια ακολουθήσει ο μεγάλος τελικός το Σάββατο 22 Μαΐου 2021.

Στο διαγωνισμό φέτος θα πάρουν μέρος 39 χώρες. Η Ελλάδα που συμμετέχει από το 1974 στο θεσμό, φέτος θα εκπροσωπηθεί από τη Στεφανία Λιμπερακάκη με το τραγούδι “Last Dance”. Ενώ η Κύπρο που συμμετέχει στο θεσμό από το 1981, φέτος θα εκπροσωπηθεί από την Έλενα Τσαγκρινού με το τραγούδι “El diablo”.

Η ιστορία του θεσμού έχει αποδείξει ότι όλα είναι πιθανά μέχρι την τελική κατάταξη των τραγουδιών. Τα pop ρυθμικά κομμάτια αυτή τη χρονιά έχουν την τιμητική τους, όπως της χώρας μας, της Κύπρου της Μάλτας, της Μολδαβίας, της Λιθουανίας και πολλών άλλων. Δεν λείπουν βέβαια και οι κλασικές μπαλάντες σαν της Ισπανίας, της Ελβετίας ή της Βουλγαρίας αλλά και τα δυναμικά ροκ κομμάτια όπως της γειτονικής Ιταλίας που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Καλή επιτυχία στη Στεφανία και στην Έλενα! Γιατί ο ημιτελικός δεν είναι ο τελευταίος χορός που θα χορέψει η Ελλάδα και η Κύπρος…  This ain’t our last dance. Let’s dance!

 

*Ευχαριστούμε την Μ. Μπασαντή για την ανταπόκριση και την αποστολή των φωτογραφιών.  

Σχόλια