To “Promising Young Woman” είναι μια  ταινία γυναικείας εκδίκησης που ήρθε για να βάλει το λιθαράκι της στο κίνημα “me too”. Επίκαιρη, καθηλωτική   και με μια πρωταγωνίστρια πολλά υποσχόμενη.

Τα βράδια η Κάσι ψάχνει για θύτες, παίζοντας το θύμα. Μια γυναίκα μόνη και  μεθυσμένη που πολλοί περιμένουν να τη γυρίσουν σπίτι. Δυστυχώς όμως πολλοί, δεν μένουν μόνο σε αυτό, και καταλήγουν να δουν το  σκληρό της  πρόσωπο .

Το «όχι των γυναικών» και τη σεξουαλική παρενόχληση επέλεξε να αναδείξει η Emerald Fennel στο σκηνοθετικό  της ντεμπούτο. Μια δυναμική αρχή με φεμινιστική χροιά που αποτυπώνει με σκληρό ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία την σεξουαλική εκμετάλλευση του γυναικείου φύλου.

Μια  καλά δομημένη ιστορία εκδίκησης με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα- τιμωρό, που παλεύει να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν της, αναζητώντας  δικαιοσύνη. Οι  στερεοτυπικές ταμπέλες που φοριούνται στις γυναίκες, η δυσπιστία των αρχών στις μαρτυρίες τους, οι «φίλοι» που παρατηρούν αλλά δεν καταγγέλλουν, συμμετέχοντας με τη σιωπή τους σε εγκλήματα σεξουαλικής φύσης έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Τα ερωτήματα «τι φόρεσες;», « γιατί μέθυσες;» απαντώνται εκκωφαντικά, στηλιτεύοντας την πατριαρχική μήτρα που γέννησε  την ευθύνη του βιασμού στο θύμα. Η Fennel επενδύει την κινηματογραφική ρητορική της πάνω στην Κάσι, μια πολυτάραχη προσωπικότητα, με εμμονές αλλά και μια τρομερή δυναμική που την οπλίζει να προβεί σε μια ιδιότυπη αυτοδικία με απώτερο σκοπό την εξιλέωση.

Η Κάρει Μάλιγκαν, ενσαρκώνει την ενοχική  ηρωϊδα  με αξιοζήλευτη ψυχραιμία, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις σπουδαίες  υποκριτικές  της δυνατότητες . Μοιάζει καθηλωτική όταν με απάθεια φέρνει τους ενόχους στη θέση των θυμάτων και τους υπενθυμίζει πόσο εύκολα αλλάζει το σκηνικό όταν το κακό συμβεί στο σπίτι σου.

Η δημιουργός της ταινίας διαχειρίζεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα με μια ευφάνταστη οπτική, αποφεύγοντας  τις τραγικές ωδές και τα κηρύγματα. Αντιθέτως, επικαλείται μουσικές επιλογές και έξυπνα τρικς για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, όταν παραμονεύει η οργή και ο πόνος για να ισορροπήσει η ζυγαριά.

Τα στοιχεία θρίλερ κάνουν την εμφάνιση τους μέσα από διαρκείς σεναριακές ανατροπές  που διαδέχονται η μία την άλλη  μέχρι το λυτρωτικό φινάλε. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και μια «Promising Young Woman» όπως η Κάσι δεν μπορεί παρά  να φέρει την αλήθεια στο φως.

Ο επίλογος έχει χαραγμένη τη γυναικεία υπογραφή και ένα ειρωνικό χαμόγελο σε όσους πίστευαν ότι  μπορούν να  επιβάλλουν τη σιωπή. Το όχι είναι όχι, και η Emerald Fennel το έδειξε με τον καλύτερο  τρόπο.

Σχόλια