Βιβλιοκριτική: Το ελληνικό όνειρο του Στάθη Ν. Καλύβα

Υφίσταται το ελληνικό όνειρο; Αν τοποθετήσουμε την ερώτηση αυτή στο πλαίσιο μιας απλής-καθημερινής συζήτησης, οι ιδεολογίες και οι αξιώσεις της/του καθεμιάς/καθενός θα σταθούν σημαντικοί παράγοντες για την αρνητικής της απάντηση. Αν, όμως, την εξετάσουμε σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία αλλά και από μια πλευρά, που ξεφεύγει κατά πολύ από τη δική μας συγχρονία, τότε η απάντηση θα είναι θετική.

Το ελληνικό όνειρο, ορισμένες φορές φαντάζει ως μια ουτοπία, αλλά υφίσταται ήδη από την προεπαναστική περίοδο. Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα κατασκευάζονται τα όνειρα, οι προοπτικές και οι απαιτήσεις των κατοίκων της για τη μελλοντική της πορεία.

Αφορμή για την παρούσα βιβλιοκριτική μία συζήτηση του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στάθη Ν. Καλύβα με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη. Στο πρόσφατο βιβλίο του Το ελληνικό όνειρο, μια διαδρομή στη διαχρονία του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ο Καλύβας παραθέτει με εκλαϊκευμένο τρόπο ιστορικά γεγονότα. Τα τοποθετεί υπό το πρίσμα της γενικότερης συζήτησης που έθεσα στην αρχή: αν υφίσταται, σε τι αγκιστρώνεται και πως ακριβώς εξελίσσεται το ελληνικό όνειρο, το όραμα δηλαδή της χώρας.

Αφετηρία της συζήτησης ο Πόλεμος της Ανεξαρτησία των Ελλήνων – έτσι όπως επιθυμεί ο Καλύβας να προσδιορίζει την Επανάσταση του 1821 –, και τέλος της η περίοδος που διανύουμε. Διακόσια χρόνια επέκτασης, ανάπτυξης και υλοποίησης ενός οράματος, εξετάζονται με τον ορθά επιστημονικό τρόπο: όχι μέσα από τη δικιά μας οπτική, αλλά σύμφωνα με τις αξιώσεις των πρωταγωνιστικών προσώπων της εκάστοτε ιστορικής περιόδου.

Το ελληνικό όνειρο καταλύει μύθους, εξετάζει λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες, ρίχνει φως στο όραμα μιας σωστής παιδείας και ανοίγει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της χώρας.


ελληνικό όνειροΤο ελληνικό όνειρο. Μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακίδη για το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Στάθης Ν. Καλύβας

Εκδόσεις Μεταίχμιο

σελ. 232

 

Σχόλια