Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το κακό, μπορούμε να εξακολουθούμε να αναζητούμε, να αναγνωρίζουμε και να επιμένουμε στην αγάπη; Ίσως μέσα από το βιβλίο «Η αγάπη» του Λέο Μπουσκάλια, να μπορείς να βρεις τις απαντήσεις!

Λέμε ότι αγαπάμε. Όμως εκδηλώνουμε όλοι την αγάπη μας με τον ίδιο τρόπο; Μήπως με την αγάπη που νομίζουμε ότι δίνουμε, στερούμε την ελευθερία του άλλου να δεχτεί την αγάπη, αλλά και να μπορέσει να εκφράσει με τον δικό του τρόπο αντίστοιχα την δική του; Μέσα από το βιβλίο «Η αγάπη» του Λέο Μπουσκάλια μπορείς να ανακαλύψεις το νόημα της αγάπης, να προβληματιστείς, αλλά και να αναγνωρίσεις αλήθειες για την αγάπη… στον δρόμο προς την κατάκτησή της…

Αγαπάμε για να μας αγαπήσουν ή επειδή έτσι αισθανόμαστε; Χωράνε ανταλλάγματα στο όνομα της αγάπης; Κι αν παντού τριγύρω δεν υπάρχει αγάπη, αυτό μας υποχρεώνει να πάψουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη και δύναμή της;

33 αλήθειες για την αγάπη από τον Λέο Μπουσκάλια

  1. «Δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη στα συναισθήματά μας. Αν νιώθετε κάτι, επιτρέψτε στους άλλους να ξέρουν πώς νιώθετε. Δεν έχετε κουραστεί πια με αυτά τα στωικά πρόσωπα που δεν φανερώνουν τίποτα;»

2. «Σταθερά απομακρυνόμαστε από τους εαυτούς μας και από τους άλλους. Το σκηνικό μοιάζει να σχηματίζεται από το πόσο μπορούμε να απομακρυνθούμε από τους άλλους, κι όχι πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε μαζί τους.»

3. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε ν’ αγγίξουμε τον άλλο, να δείχνουμε την συγκίνησή μας. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να είμαστε αυτό που είμαστε, αυτό που νιώθουμε. Το πιο δύσκολο πράγμα για να υπάρξουμε είναι να είμαστε αυτό που οι άλλοι θέλουν να είμαστε.»

4. «Δεν υπάρχουν δύο πράγματα ολόιδια και τα πράγματα πάντα αλλάζουν. Πώς είναι δυνατόν να πλήττετε;»

5. «Το αξιαγάπητο πρόσωπο δεν έχει ανάγκη να είναι τέλειο, μόνο να είναι ανθρώπινο. Όλοι μας σχεδόν φοβόμαστε πια να κάνουμε το παραμικρό, επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε τέλεια.»

6. «Ο άνθρωπος είναι πάντα ικανός για ωρίμανση και αλλαγή. Κι αν δεν το πιστεύετε αυτό, τότε είσαστε ετοιμοθάνατοι. Κάθε μέρα θα πρέπει να βλέπετε τον κόσμο με έναν καινούριο προσωπικό τρόπο.

7. «Στην πραγματικότητα μια επένδυση στη ζωή είναι επένδυση στην αλλαγή τελικά, και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με το ότι θα πεθάνουμε, αφού είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να ζούμε!»

8. «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, είναι η απάθεια. Είναι το να μη δίνεις δεκάρα για τίποτα.»

9. «Είναι ακόμη καιρός να αρχίσουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε ανάγκη να μας ακούνε.»

10. «Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώσει ότι κάτι πετυχαίνει. Όλοι έχουμε αυτή την ανάγκη. Θέλουμε να είμαστε ικανοί, να μας αναγνωρίζουν κάτι που κάνουμε καλά. Και κάποιος να μας επαινέσει.»

11. «Αυτός που αγαπά κι αγαπιέται, για να μάθει και ν’ αλλάζει και να βελτιώνεται, χρειάζεται ακόμη κι ελευθερία. Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι για να δημιουργήσουμε.»

12. «Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο και πρέπει να του παραχωρήσουμε την ελευθερία να τον ακολουθεί. Υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι προς την αγάπη. Κι ο καθένας θα βρει τον δικό του δρόμο, αν ακούσει τον εαυτό του. Μην αφήνετε κανένα να σας επιβάλει τον δικό του τρόπο.»

Ο Λέο Μπουσκάλια διδάσκει το δεύτερο όνομά του

13. «Αν ο δρόμος σας είναι η αγάπη, ο αντικειμενικός σκοπός δεν έχει σημασία, μόνο η διαδικασία θα έχει καρδιά. Μόνο “πραγματικοί” μπορείτε να είσαστε στον δρόμο σας. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να είσαι κάτι που δεν είσαι.»

14. «Δεν μπορεί κανένας να δώσει κάτι που δεν κατέχει. Για να προσφέρεις αγάπη πρέπει να κατέχεις αγάπη.»

15. «Δεν μπορεί κανένας να παραδεχτεί κάτι που σ’ αυτό δεν ενδίδει. Για να ενδώσεις στην αγάπη πρέπει να είσαι ευάλωτος απέναντί της.»

16. «Η αγάπη είναι συναίσθημα, αλλά είναι μαζί και μία “αντίδραση” σ’ ένα συναίσθημα, και γι’ αυτό μια “δραστήρια” έκφραση αυτού που νιώθουμε.»

17. «Το πώς μαθαίνουμε την αγάπη, είναι κάτι που θα καθοριστεί από την κουλτούρα μέσα στην οποία ωριμάζουμε.»

18. «Το κάθε άτομο έχει μέσα του το δυναμικό γι’ αγάπη. Αλλ’ αυτό το δυναμικό δεν ικανοποιείται ποτέ χωρίς δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται κόπος. Η αγάπη, ειδικά, μαθαίνεται καλύτερα μέσα στο θαύμα, μέσα στη χαρά, μέσα στη γαλήνη, ζώντας την.»

19. «Η αγάπη είναι ένας καθρέφτης. Όταν αγαπάς κάποιον γίνεσαι ο καθρέφτης του κι αυτός ο δικός σου… Κι αντικαθρεφτίζοντας την αγάπη ο ένας του άλλου βλέπεις το άπειρο.»

20. «Δεν αγαπάμε “κεραυνοβόλα”. Ωριμάζουμε μέσα στην αγάπη. Θα μάθει κανένας ν’ αγαπά μόνο μέσα από μια διορατικότητα όλο φρεσκάδα, με το καθετί γνώσης που αποκτά, με την κάθε του πράξη, και με την κάθε επίδραση που δέχεται. Αλλιώτικα η κάθε γνώση του δεν έχει αξία.»

21. «Η αγάπη δεν είναι ένα πράγμα μόνο. Δεν είναι εμπόρευμα που μπορούμε να το παζαρέψουμε, να το αγοράσουμε ή να το πουλήσουμε, ούτε μπορεί να επιβληθεί από κάποιον σε κάποιον άλλο.»

22. «Η αγάπη έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της. Αν κλείσεις την αγκαλιά σου γύρω από την αγάπη θ’ ανακαλύψεις ότι αγκαλιάζεις μόνο τον εαυτό σου.»

23. «Η αγάπη δεν είναι ποτέ πλήρης σε κανένα άτομο. Υπάρχει πάντα θέση για ωρίμανσή της.»

24. «Η αγάπη είναι κάτι που μπορείς να το εμπιστευτείς. Η τέλεια αγάπη είναι αυτή που προσφέρει τα πάντα και δεν περιμένει τίποτα.»

25. «Αγαπά κανένας επειδή το θέλει, επειδή αυτό του δίνει χαρά, επειδή ξέρει ότι η ωρίμανση και η ανακάλυψη του εαυτού του εξαρτάται απ’ αυτό. Αν εμπιστεύεται τον εαυτό του και πιστεύει σ’ αυτόν, θα εμπιστεύεται και θα πιστεύει και τους άλλους.»

26. «Η αγάπη πρέπει να είναι υπομονετική. Η αγάπη περιμένει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αγάπη κάθεται παθητικά για πάντα, αν χρειαστεί, μέχρι που το άτομο να ωριμάσει. Η αγάπη είναι δραστήρια, όχι παθητική.»

27. «Η αγάπη δε φοβάται να νιώσει και να ζητά με πάθος να εκφραστεί.»

28. «Το ν’ αγαπάς δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο κι ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να ζει μέσα στην αγάπη είναι σίγουρο ότι θα βρει πολλά εμπόδια στην ωρίμανσή του με την αγάπη. Αποτελούν τα περισσότερά τους δικαιολογίες για να μην αποδεχτεί την πρόκληση της αγάπης.»

29. «Για να αγαπήσετε τους άλλους, πρέπει πρώτα ν’ αγαπήσετε τον εαυτό σας. Ο άνθρωπος αγαπά τον εαυτό του, όταν τον βλέπει σωστά αξιολογώντας ειλικρινά αυτό που βλέπει, αλλά κι όταν ειδικά ενθουσιάζεται κι αποδέχεται την πρόκληση της προοπτικής για το τι μπορεί να γίνει.»

10 μαθήματα ζωής από τον Λέο Μπουσκάλια

30. «Για ν’ αγαπήσεις πρέπει ν’ απαλλαγείς από ετικέτες. Για να καταστεί κάποιος ικανός ν’ αγαπήσει πρέπει να ελέγχει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, ν’ “αποκαταψύχει” όλες τις προκατειλημμένες έννοιες που οδηγούν στις παλιές λεξι-παγίδες.»

31. «Η αγάπη απαιτεί υπευθυνότητα. Υπεύθυνος απέναντι στην αγάπη σημαίνει να βοηθάς τους άλλους ν’ αγαπήσουν. Κι η βοήθεια προς την υλοποίηση της αγάπης σου σημαίνει το να σ’ αγαπούν οι άλλοι.»

32. «Η αγάπη δε δίνει ποτέ κατευθύνσεις, γιατί ξέρει πως το να οδηγήσεις έναν άνθρωπο έξω από τον δρόμο του είναι σαν να του προσφέρεις τον δικό σου δρόμο, που δεν θα’ ναι ποτέ πραγματικά σωστός γι’ αυτόν κι είναι σίγουρο ότι θα τον “εξασθενίσει”.»

33. «Η αγάπη απαιτεί να είμαστε δυνατοί. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος δε ζει μέσα σ’ έναν κόσμο που όλοι αγαπιούνται. Πρέπει να γνωρίζει και το καλό και το κακό, το μίσος και την απάτη σαν πραγματικά φαινόμενα, αλλά πρέπει να βλέπει την αγάπη σαν τη μεγαλύτερη δύναμη.»


Εικόνα άρθρου από το αρχείο του frapress.gr

Σχόλια