Summer vibes after Coronavirus. Προτάσεις εξόδου σε αυλές της Θεσσαλονίκης.

Αγαπητέ φίλε αναγνώστη το καλοκαίρι χτύπησε για τα καλά τις πόρτες μας. Μετά το άρθρο με τις ταράτσες έρχονται οι 10 καλύτερες αυλές της Θεσσαλονίκης.

Αν δεν έχεις διαβάσει το άρθρο με τις ταράτσες, μπορείς να πάρεις μία ιδέα αυτών εδώ

Είναι ωραίο να απολαμβάνουμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας σε χώρους εξωτερικούς, όμορφα διαμορφωμένους, γεμάτους πράσινο, σαν να βρισκόμαστε στην αυλή κάποιου καταγάλανου νησιού.  Παρακάτω σου παρουσιάζω τις καλύτερες αυλές στην πόλη μου ύστερα από ένα μικρό roadtrip.

1. Ανφάν Γκατέ

αυλές Θεσσαλονίκης

Με σήμα ένα βανάκι το Ανφάν Γκατέ, το bar-restaurant που μας συστήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ξεκινά το καλοκαιρινό του ταξίδι με προορισμό τη Γουαδελούπη. Μια αυλή γεμάτη χρώματα σύμφωνη με το πνεύμα και την άνεση της Καραϊβικής φιλοξενεί το νέο μενού αλλά και τη νέα cocktail list του Ανφάν Γκατέ σε συνδυασμό με καλή μουσική και πολλές θεματικές βραδιές και happenings.

 

Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159Α

Τηλ. επικοινωνία: 231 024 7307

2. Backyard

αυλές Θεσσαλονίκης 2

To Backyard το καλοκαίρι αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον άνετο εξωτερικό του χώρο πάντα με την ποιοτική εξυπηρέτηση που το χαρακτηρίζει. Ανήκει σε εκείνες τις αυλές της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικές επιλογές για καφέ, χαλαρό ποτό, ένα ποτήρι κρασί, μπύρα ή ποτό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με διάφορα snacks, burger, finger food, τορτίγες αλλά και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών που σερβίρονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τη μουσική επιμελούνται djs με κομμάτια από το ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο.

 

Διεύθυνση: Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης 9

Τηλ. επικοινωνία: 699 665 0000

3. Αναψυκτήριο Αρετσού

αυλές Θεσσαλονίκης 2

Η Πλαζ Αρετσούς δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ στη δεκαετία το 1960, και για χρόνια ήταν ο αγαπημένος προορισμός των κατοίκων κυρίως της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έπαυσε να λειτουργεί ως οργανωμένη πλαζ το 1977.

Παρόλο που οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και εγκαταλελειμμένες, η πλαζ Αρετσούς μαζεύει κόσμο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και καθημερινά τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού. Τους θερινούς μήνες (από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο) στον χώρο της πλαζ λειτουργεί καθημερινά ένα δημοτικό αναψυκτήριο. Προσφέρει snacks, αναψυκτικά και παγωτά, σε χαμηλές τιμές.

Διεύθυνση: Νικ. Πλαστήρα 87, Καλαμαριά

Τηλ. επικοινωνία: 231 045 3593

4. Aperito

αυλές Θεσσαλονίκης 2

Σε ένα από ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια της Καλαμαριάς στεγάζεται το Aperito, ένα ρομαντικός και φιλικός χώρος. Το παλιό αρχοντικό στην παραλία, είναι κτισμένο στις αρχές του εικοστού αιώνα με το μεράκι αξιόλογων αρχιτεκτόνων από την Αυστρία και Ρωσία.

Είναι φτιαγμένο σε τρία επίπεδα, με μοναδικό καταπράσινο κήπο και μία από τις ομορφότερες ταράτσες στη Θεσσαλονίκη. Στο Aperito μπορείτε να απολαύσετε gourmet μεσογειακή κουζίνα, συνοδεία jazz και blues μουσικής.

 

Διεύθυνση: Νικ. Πλαστήρα 95, Καλαμαριά

Τηλ. επικοινωνία: 231 044 2085

5. Δέντρο Στο Μπαρ

αυλές Θεσσαλονίκης

Το Δέντρο στο Bar, μία από τις καλύτερες αυλές της Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τους επισκέπτες του σε ένα παλιό αρχοντικό στη ζωντανή και γεμάτη κίνηση λεωφόρο Βασ.Γεωργίου.

Το επιβλητικό αυτό νεοκλασικό κτίριο πλαισιώνεται από το μεγάλο υπαίθριο μπαρ στην προσεγμένη αυλή που κερδίζει αμέσως τις πρώτες εντυπώσεις. Στρέφοντας το βλέμμα στην είσοδο του μαγαζιού αντικρίζουμε μία κεντρική μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού…Ένα «σπίτι» που μοιάζει να έχει έρθει από το ρομαντικό μεσαιωνικό παρελθόν, ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Vintage έπιπλα και κατασκευές, πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους, βιβλιοθήκες γεμάτες με κάθε λογής βιβλία, ένα γραμμόφωνο-αντίκα και μία τεράστια συλλογή από παλιές φωτογραφίες διάχυτες στον χώρο δημιουργούν μία ατμόσφαιρα «άλλης εποχής».

Σχεδόν κάθε βράδυ, το άλλοτε vintage περιβάλλον της ημέρας, μετατρέπεται σταδιακά σε μία Live Stage μουσική σκηνή. Η διάθεση ανεβαίνει με βραδιές που κινούνται σε υψηλά μουσικά decibel από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα άλλοτε με έντεχνα και άλλοτε με ροκ ακούσματα.

 

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 25

Τηλ. επικοινωνία: 231 081 1885

6. Habanera

αυλές Θεσσαλονίκης

Όλοι γνωρίζετε το Habanera στο όμορφο νεοκλασικό διώροφο της Γ. Παπανδρέου 29, που από το 1996, σερβίρει τις υπέροχες γεύσεις της Καραϊβικής στα πιάτα και ποτήρια μας. Εκείνο, που ίσως δε γνωρίζουν όλοι, είναι μία δροσερή και γεμάτη χρώματα αυλή, που υπάρχει στο πίσω μέρος του όμορφου αυτού κτιρίου. Εκεί, μπορείτε να χαλαρώσετε και ν απολαύσετε τα δροσιστικά cocktails αλλά και αυθεντικές γεύσεις από το μενού, τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

 

Διεύθυνση: Γεώργιου Παπανδρέου 29

Τηλ. επικοινωνία: 231 086 9331

7. Tabya

αυλές Θεσσαλονίκης 2

Το σπίτι της TABYA είναι ανοιχτό για εικαστικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, bazaar δίσκων μουσικής, κύκλους συζητήσεων, σεμινάρια, προβολές και άλλες δραστηριότητες. Η αυλή της είναι γεμάτη βότανα και φερ φορ ζε τραπέζια ενώ κυρίαρχη θέση σε αυτήν έχει το ενεργό πηγάδι του σπιτιού που βρίσκεται στην είσοδό της.
Η γειτονιά της TABYA συνδυάζει κάποια από τα πιο ιδιαίτερα σημεία στην πόλη, το επιβλητικό κτίριο της φιλοσοφικής σχολής, το πάρκο της Εθνικής Αμύνης και φυσικά το βυζαντινό τείχος, το οποίο είναι μέρος της αυλής του σπιτιού. Στόχος είναι να διατηρηθεί η ζεστή και σπιτική ατμόσφαιρα του κτιρίου και γι΄αυτό στους εσωτερικούς χώρους έχουν επιλεχθεί χειροποίητα κυρίως έπιπλα.

 

Διεύθυνση: Κων/νου Μελενίκου 14

Τηλ. επικοινωνία: 231 124 2522

8. Αίγλη

αυλές Θεσσαλονίκης 2

Η Αίγλη βρίσκεται στο Γενί Χαμάμ, ένα πανέμορφο κτίριο της Οθωμανικής περιόδου. Εικάζεται ότι κτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Χουσρέφ Κεντχουντά, κάτοχο ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ο οποίος πιθανώς τελούσε χρέη Κεχαγιά (διαχειριστή) για τον Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ πασά.

Λειτούργησε ως διπλό λουτρό με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες, με τη συνηθισμένη διάταξη χώρων, μέχρι to 1912. Για πολλά χρόνια στο εσωτερικό του χαμάμ λειτουργούσε χειμερινό σινεμά (μέχρι to 1978) και στον κήπο της λειτουργούσε και ο θερινός κινηματογράφος.

Εκεί οργάνωσε η parallaxi στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα και κινηματογραφικούς μαραθώνιους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Για μια μεγάλη περίοδο λειτούργησε ως συναυλιακός χώρος φιλοξενώντας σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής.

 

Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 3

Τηλ. επικοινωνία: 231 305 9024

9. Έπαυλη Μαρόκο

H “Έπαυλη Μαρόκκου” είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο που μας φέρνει αρώματα από μια παλιά Θεσσαλονίκη που νοσταλγούμε. Είναι ένας πανέμορφος πολυχώρος εστίασης για όλη τη μέρα, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η έπαυλη χτίστηκε από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο γύρω στο 1906. Το 1919 πωλήθηκε στην οικογένεια Μπρουλά. Το 1951  πέρασε στα χέρια του Δημοσίου και το 1971 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημεία.

Το 1986 άνοιξε ως μπαρ με το όνομα «Πανσέληνος» και το 1995 η 4η Εφορεία Διατηρητέων Μνημείων αποφασίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καφέ μπαρ. Από το 2008 έως το 2017 στέγασε Υπηρεσία της Τροχαίας.

Το 2018 το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio ανέλαβε την ανακαίνιση του κτιρίου, για τη δημιουργία του πολυχώρου εστίασης και πολιτισμού “Έπαυλη Μαρόκκου”. Ένας ζεστός χώρος με μια ξεχωριστή διακόσμηση, που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία, ενώ την ίδια αίσθηση σου δίνει και πολύ όμορφη αυλή του.

 

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 133

Τηλ. επικοινωνία: 231 083 6233

αυλές Θεσσαλονίκης 2

 

10. Το Βήτα

αυλές Θεσσαλονίκης

Ίσως από τις πιο ιδιαίτερες αυλές της Θεσσαλονίκης, Το “B.” είναι το πρώτο ποιοτικό bar εστιατόριο Μουσείου στην Ελλάδα που από το ξεκίνημα της λειτουργίας του κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα.

Το εστιατόριο “B.” κρύβεται στα σπλάχνα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο όμορφα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έργο του Κυριάκου Κρόκου, ενός μύθου των κατασκευών.

Δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης και τη Διεθνή Έκθεση, κομβικό σημείο στην καρδιά της πόλης που γύρω του βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι των πνευμόνων πράσινου της Θεσσαλονίκης. Στο “B.” μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς το πρωί ένα ξεχωριστό breakfast και προσεγμένα ροφήματα, να συνεχίσετε το μεσημέρι με ένα ευχάριστο φιλικό ή business lunch και να τελειώσετε το βράδυ με ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φώς των κεριών.

 

Διεύθυνση: Λεωφ. Τρίτης Σεπτεμβρίου 2

Τηλ. επικοινωνία: 231 086 9695

Σχόλια