Πριν δύο εβδομάδες, το Filament Zine μέσω ενός open call και με σύνθημα Let’s make a compilation μας προσκάλεσε να δημιουργήσουμε μια συλλογή που θα περιέχει μουσικές συνθέσεις γραμμένες και ηχογραφημένες αποκλειστικά εν μέσω καραντίνας.

35 tracks, ποικίλου ύφους, συχνά (αν όχι πάντα) εμπνευσμένα από την ιδιότυπη περίοδο που διανύουμε, στάλθηκαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη) και του εξωτερικού (Αγγλία, Γερμανία) στο Filament και αποτελούν την πρώτη ψηφιακή συλλογή του. Ένα μουσικό ανθολόγιο σκέψεων και συναισθημάτων αυτών των ημερών.

Ο τίτλος της συλλογής Α piece of music that I wrote during quarantine δανείζεται τη μορφή του βασικού ερωτηματολογίου που θέτει το Filament, το οποίο ως τώρα έχει απαντηθεί από περίπου 300 άτομα, ως μία απόπειρα καταγραφής της σύγχρονης εγχώριας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή.

 

Όλα τα έσοδα από τη ψηφιακή κυκλοφορία θα δοθούν για την ενίσχυση της δράσης της πρωτοβουλίας Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση (παρακάτω ακολουθεί αναλυτικό κείμενο από την ομάδα). Η αρχική προτεινόμενη τιμή συνεισφοράς είναι 5€, με τη δυνατότητα επιπλέον ποσού συνεισφοράς για όποια/ον το επιθυμεί.
Κάθε μήνα, ολόκληρο το ποσό που θα συγκεντρώνεται από τις πωλήσεις της συλλογής και τις επιπλέον συνεισφορές, θα μεταβιβάζεται στην ομάδα.

 

Ακούστε εδώ τη συλλογή, όπως ανέβηκε στο Bandcamp στις 6 Μαΐου 2020.

https://filamentzine.bandcamp.com/

 

Tracklist:

pragmatika kakoi anthrwpoi – zzzzzz

Mellow Lizard – Σούπα

Blurry Recollection – Apart

LOGOUT – Πανδημία

Tsolimon – Καραντίνα

Libo – Σουπερμάρκετ

Videodrome2020 x TransparentPigeon ft.ΗΔΗ ΝΟΤΙΑ – ddr409

Covid-29 – Στους Δρόμους

Colour For A Rebel – Funkretard

Ehohroma – Blinding Sun

Saber Rider – Strava

2HoursDelay – Πες Κάτι

Juvenilho – Βack From Q

Alex Brack – Fiasco II

Υο Han – Water Beyond

Six Months – Are You Sure?

Ismini Kalesi – My God I Wish I’m Healthy (FXLNG Edit)

Danai Nielsen – Ιn Μy Βathtub

Dimitra Sofroniou – Dancing With The Shadows

Chris Scott & Johnny Labelle – Messed Up in Paradise

Eternal Foot – Logoge Meets Its Bedlam

March of Death – Jean-Frédéric Waldeck pt.1

ego death – Ro=1

dama – 10-04-20

Thaneco – Expedition To Cygnus-A

MX – Laughs, Pills and Pop Musik

MJW x Loo – KOLASI

oikoi2310 – APOSTROFOS

Costis Drygianakis – Σκόιλ Ελικικού

Mr.Eleyson – Α Visit On Earth In 2020

tsev – Όλοι Τρελοί

Degear0001 – MS-history-creative

Whatever It Takes – Funky Tati

TakitheFrog- cutieface ヽ(^。^)ノ

Panos Giannakakis – Πλ. Κανάρη Νύχτα/Kemmings

Όλα τα έσοδα της συλλογής, θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της πρωτοβουλίας Το Σπίτι Των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & Τη Χειραφέτηση.

 

Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση |
Κείμενο παρουσίασης:

Το Σπίτι των Γυναικών, για την ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση είναι μία Αυτο-οργανωμένη Φεμινιστική Πρωτοβουλία, μέρος του αντιεραρχικού κινήματος Αλληλεγγύης, απ’ τα κάτω.  Λειτουργεί οριζόντια, με συνελεύσεις, ανοιχτές και κλειστές, χωρίς ιεραρχίες και αναθέσεις. Είναι αντίθετη σε κόμματα, θεσμούς και ΜΚΟ. Εμπνέεται από αντισεξιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές αρχές. Παλεύει για το γκρέμισμα της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της ισλαμοβοβίας και κάθε κατασκευασμένης από τα πάνω φοβίας, που αφήνει ελεύθερο το πεδιο για την κυριαρχία της κουλτούρας του βιασμού. Παλεύει ενάντια στην πανδημία της πατριαρχίας.

Εδώ και σχεδόν 4 χρόνια χρόνια, συναντάει τις κρατούμενες μετανάστριες σταθερά, αρχίζοντας από το Ελληνικό, και στη συνέχεια στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, μία φορά το μήνα. Γυναίκες που βασανίζονται πεταμένες στα βρωμερά αστυνομικά κρατητήρια του ελληνικού κράτους, σε συνθήκες απάνθρωπες. Το «έγκλημα» τους είναι ότι δεν έχουν χαρτιά. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη προλάβει να βιώσουν την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση της «πολιτισμένης» καπιταλιστικής Δύσης.

Εκτός από τα είδη ανάγκης που συγκεντρώνει από ανοιχτά καλέσματα αλληλεγγύης και τους τα προσφέρει, το κυριότερο είναι ότι στέκεται δίπλα τους, τις ακούει και τις εμψυχώνει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τους δίνει νομικές συμβουλές για το άσυλο, χτίζει σχέσεις ανθρώπινες. Καταγράφει τις ιστορίες τους και τα προβλήματα τους. Δίνει φωνή στη φιμωμένη τους φωνή, τις καθιστά ορατές κοινοποιώντας δημόσια τις καταγγελίες τους. Προσπαθεί να απαντά στα αιτήματα τους. Διοργανώνει συναντήσεις γύρω από τη φυλάκιση  τους κι άλλα γυναικεία ζητήματα. Χτίζει και ισχυροποιεί τις σχέσεις τους, ενδυναμώνοντας η μία την άλλη και μετά την έξοδο τους από τα κρατητήρια. Μαζί παλεύουν για την απελευθέρωση τους.

Τα μέλη της ομάδας, μαζί με άλλα άτομα και συλλογικότητες προσπαθούν να στηρίξουν ένα  ευρύτερο τοπικό και διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης, για το σπάσιμο των συνόρων, το τέλος των πολέμων, το οριστικό κλείσιμο των κρατητηρίων και των στρατοπέδων εξόντωσης των κολασμένων, για να ζήσουν ελεύθερα σε ένα κόσμο που θα χωράει ολες/α/@ ισότιμα.

Είναι δίπλα σε άτομα, που ζουν αποκλεισμένα σε καθεστώτα εξαίρεσης, ως «μη άξια να ζουν», όπως αυτά στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη. Η Πρωτοβουλία είναι αντίθετη με τη στοχοποίηση της όποιας κοινωνικής ομάδας. Αντίθετη  με τον αποκλεισμό και τις επιθέσεις σε ανάπηρα άτομα, σε άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, σε άτομα της LGBTQIΑ+ Κοινότητας, σε sex workers, σε άτομα με HIV, Ρομά, άστεγα, εξαρτημένα από ουσίες, άνεργα, πολιτικά κρατούμενα και σε όποια διαφορετική παρουσία ξεφεύγει από τα δίπολα της στερεοτυπικής νόρμας κανονικοτήτων του νεολίμπεραλ ολοκληρωτικού πατριαρχικού συστήματος..

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η αυτό-οργάνωση ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εξουσίας είναι τα όπλα της…

Περισσότερες πληροφορίες:

Κατερίνα Τριχιά | ablaze.meursault (@) gmail.com

https://filamentzine.tumblr.com/

https://www.facebook.com/filamentzine

Σχόλια