Έχοντας προσθέσει κάποια κομμάτια κι έχοντας ανακαλύψει κάποια άλλα, επέστρεψα για να σου παρουσιάσω και το τελευταίο μέρος των trends που θα κυκλοφορήσουν το φετινό Φθινόπωρο και Χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, χρειάστηκε να αγοράσω μόλις δύο ρούχα και να ανακαλύψω στην ντουλάπα μου (ή την ντουλάπα της μητέρας μου) άλλα δυο ξεχασμένα μικρά διαμαντάκια.

Trend: Big dress energy

Η fashion εκδοχή του womenspreading αποτελεί ένα από τα trend της φετινής σαιζόν.

Τι σημαίνει αυτό; Μεγάλα σε όγκο φορέματα, φτιαγμένα από υλικά όπως τούλι κι οργάντζα είναι στη μόδα. Κάπου εκεί ίσως να βρίσκεται και μια προσπάθεια όποιας τα φοράει να ακουστεί και να δείξει την δύναμη της, σε μια εποχή που ακόμα δεν ακούει τις γυναίκες.

Σε μια εποχή που έχει ανάγκη την ηχηρή παρουσία των γυναικών…

Ωστόσο, στην ελληνική αγορά δεν βρήκα κανένα απολύτως κομμάτι που να ανταποκρίνεται στο εν λόγω trend. Συνεπώς κατέφυγα σε ένα φόρεμα που είχα επιλέξει ξανά για την 50’s εκδοχή του ρεβεγιόν.

Με φόβο λοιπόν ότι καταστρέφω τα vibes της συγκεκριμένης τάσης, (50’s και γυναίκες που θέλουν να ακουστούν είναι δυο έννοιες ασύμβατες) έφτιαξα το παρακάτω outfit:

Φόρεμα με floral pattern και σατέν υφή. Παπούτσια δετά τύπου Oxford με τακούνι. Τσαντάκι μαύρο με τρουκ. Γάντια από δερματίνη. Μακρύ παλτό από συνθετικό δέρμα.

Trend: Βάτες

Σε περίπτωση που γεννήθηκες φίλη μου μετά το 1997 είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις καν που αναφέρομαι. Ωστόσο, αν ψάξεις ίσως βρεις φωτογραφίες της μητέρας σου ή της γιαγιάς σου με σακάκια που φαίνεται να έχουν δώρο τους ώμους. Αυτοί οι ώμοι λοιπόν που είναι δώρο με το σακάκι, είναι οι βάτες.

Οι βάτες πρωτοεμφανίστηκαν στη γυναικεία ένδυση την δεκαετία του 1930, μια περίοδο που οι γυναίκες αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά σε μέχρι τότε ανδροκρατούμενους επαγγελματικούς χώρους.

Για τις επόμενες δεκαετίες (50’s, 60’s, 70’s), μπήκαν στο χρονοντούλαπο, αφού για τις δεκαετίες αυτές η ανδρική σιλουέτα στις γυναίκες και η χειραφέτηση ήταν… “τζιζ κακά” για την κοινωνία.

Και ξαναεμφανίστηκαν στα 80’s, σε μια ακόμα στιγμή-ορόσημο της γυναικείας χειραφέτησης. Η Margaret Thatcher γίνεται η πρώτη γυναίκα  πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Και φέρνει μαζί και τα αυστηρά ταγιερ της με βάτες.

Σύμβολο ισχυρής, δυναμικής κι ανεξάρτητης γυναίκας- ασχέτως με την συντηρητική της ιδεολογία-, ταράζει τα λιμνάζοντα πρότυπα της… “καλής συζύγου και νοικοκυράς που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει.”

Το 2019 οι βάτες επέστρεψαν και πάλι. Προάγγελος μιας ακόμα σημαντικής στιγμής στη γυναικεία χειραφέτηση, wake up call για τις γυναίκες της εποχής ή απλά ένα trend που ήρθε για να φύγει;

Ελπίζοντας το πρώτο, έψαξα στα ντουλάπια της μητέρας μου και βρήκα ένα faux leather παλτό που φαίνεται να ανταποκρίνεται στην τάση.

Παλτό από δερματίνη με βάτες. Μποτάκι με πούλιες. Τσάντα πουγκί.

Trend: Δερμάτινα παντελόνια

Μην φοράτε δερμάτινα ρούχα.

Μ’αυτό το σκεπτικό λοιπόν, επέλεξα ένα παντελόνι από συνθετικό δέρμα για να δοκιμάσω την τάση της σαιζόν. Μια τάση που ελπίζω γρήγορα να ξεπεραστεί καθώς είναι από τις πιο επιρρεπείς σε kitsh παρεμβάσεις.

Μαύρο απλό top. Faux leather παντελόνι. Μποτάκια με πούλιες. Τσάντα πουγκί με snakeskin λεπτομέρεια στη τσέπη. Statement κολιέ και σκουλαρίκια. Faux leather παλτό.

Trend: Φτερά

Ναι πολύ καλά διάβασες. Τα φτερά είναι στη μόδα κι εγώ που σιχαίνομαι καθετί που θυμίζει πτηνό, έψαξα να βρω τι θα βάλω, μόνο και μόνο για σένα φίλη που διαβάζεις αυτό το άρθρο!

Πουλόβερ με φτερά στα μανίκια. Τζιν σε mom’s γραμμή. Λευκά sneakers. Ταμπά τσάντα. Τζάκετ με floral λεπτομέρειες(faux προφανώς) .

Γενικά, η φετινή σεζόν φαίνεται να ανακυκλώνει αρκετά trends περασμένων δεκαετιών.

Το ενθαρρυντικό είναι πως κάποιες από αυτές, ίσως να έχουν ένα πιο βαθύ υπόβαθρο και να μπορέσουν να επηρεάσουν ως ένα βαθμό την αντίληψη όσων τις ακολουθήσουν.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή είναι σχεδόν αδύνατο η μόδα να προκαλέσει ουσιαστικές αλλαγές και να ταράξει τις αντιλήψεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Όμως αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο άρθρο μου.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε…

“Put your coats on and be skeptical over stereotypes”

Σχόλια