Τι μπορεί να πάει στραβά όταν είσαι στη Νέα Υόρκη; Σχεδόν τα πάντα όταν ανήκεις στο αλλόκοτο σύμπαν του Γούντι Άλεν.

Ο αεικίνητος δημιουργός, Γούντι Άλεν, επιστρέφει μετά από ένα φθινόπωρο απουσίας που μας άφησε χωρίς την guilty pleasure ταινία στο θερινό της γειτονιάς με ένα ρυθμικό ρομάτζο για τις αλήθειες της ζωής και του έρωτα.

Γούντι Άλεν

Υπόθεση: Ο εκκεντρικός Γκάτσμπι και η κοπέλα του Άσλι ταξιδεύουν για μια ημέρα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη συνέντευξη που καλέιται να πάρει η Άσλι από το σπουδαίο σκηνοθέτη Ρόναλντ Πάρκερ για τη φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου. Μόνο που η μοίρα και η βροχή έχουν άλλα σχέδια για το ρομαντικό τους ταξίδι.

Συναντά τον εξαιρετικό Τιμοτέ Σαλαμέ, αυτή τη φορά στη πιο ρομαντική εκδοχή του alter ego του, που καταπιέζεται από την καθωσπρέπει και πλούσια οικογένεια του και αναζητά διέξοδο στο πιάνο τη τζαζ που τον έμαθαν να αγαπά αλλά και στην αδυναμία του, το τζόγο.

Δίπλα του, το κορίτσι των ονείρων του, η Άσλι, λαμπερή, χαριτωμένα αφελής, αλλά μη ταιριαστή στην ουσία που αυτός επιθυμεί.

Και κάπου δίπλα, τυχαία και απρόσμενα εμφανίζονται ένας καταθλιπτικός  σκηνοθέτης που είναι απογοητευμένος από την νέα του ταινία, ένας ακαταμάχητος αστέρας του Χόλιγουντ, ένα παράξενο κορίτσι από το παρελθόν, απιστίες, ψέματα, παρεξηγήσεις σε ένα καλοκουρδισμένο και σφιχτοδεμένο παιχνίδι της μοίρας. Η τράπουλα μοιράζεται γρήγορα, αβίαστα, σχεδόν μαγικά.

Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη τα πάντα μπορούν να συμβούν. Συζητήσεις περί έρωτος και ζωής, ραντεβού στα μουσεία, κωμικοτραγικές παρακολουθήσεις, αποκαλύψεις από το παρελθόν και αναπάντεχες γνωριμίες.

Ο Σαλαμέ δεν πέφτει στη παγίδα της νευρωτικής προσωπικότητας που ελλοχεύεται σε κάθε πρωταγωνιστή του Άλεν, αλλά κρατά τον υποκριτικό του χαρακτήρα χωρίς υπερβολές σε ένα ρόλο που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Πειστικά και οριακά εκνευριστική η Έλλα Φάνινγκ, θετική έκπληξη η Σελένα Γκόμεζ, ως  ένα σαγηνευτικά πνεύμα αντιλογίας που διψά για ρομαντισμό.

Με φόντο την αγαπημένη του Νέα Υόρκη, την ονειρική πόλη της υπερβολής με τα χίλια πρόσωπα, ο Γούντι Άλεν ψυχαναλύει τον νεαρό εαυτό του, που δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιο δρόμο θα πάρει, ποιο κορίτσι θα επιλέξει, και πάλλεται ανάμεσα στα θέλω του και εκείνα των γονιών του. Αυτά που γνωρίζει τουλάχιστον. Είναι ή φαίνεσθαι; Όνειρα ή πραγματικότητα;

Με τυπικές δόσεις γουντιαλενικού κλισέ,αστεία και αθεράπευτα ρομαντική «Η βροχερή ημέρα στη Νέα Υόρκη», σου χαρίζει ένα ρομαντικό ταξίδι, βουτηγμένο σε μια βροχή σταγόνων, ιδεών και πνευματικών περιπλανήσεων.

Γιατί, στην τελική δεν είναι τόσο κακό να βρέχει και να μην έχεις ομπρέλα.

Σχόλια