Η γκαλερί Citronne συνεχίζει το θερινό της εκθεσιακό πρόγραμμα με την έκθεση “Αντιστάσεις και αποκλεισμοί”

Με θεματική “ίχνη του χρόνου”, η γκαλερί Citronne, στον Πόρο, εντάσσει στο πρόγραμμά της την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, Αντιστάσεις και αποκλεισμοί.

Αντιστάσεις και αποκλεισμοί

Η Μαίρη Χριστοφίδη γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Managment. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Με τη φωτογραφία ασχολείται από 1977 και από τότε είναι μέλος του φωτογραφικού κύκλου. Έχει πραγματοποίησει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμέτασχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Η πρώτη της δουλεία κυκλόφορησε με τίτλο “Στιγμές” από τις μικρές σειρές του φωτογραφικού κύκλου και φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά περιοδικά και βιβλία. Το 2017 εκδόθηκε το λεύκωμα της με τίτλο “Συγχορδίες”.

Μια φωτογραφία εξ ορισμού φωτίζει και καταγράφει τον χρόνο. Ακινητοποιεί την κίνηση, βουβουβαίνει τον ήχο, στερεοποιεί τη ρευστότητα του γίγνεσθαι -χωρίς, όμως, να χάνει τη ζωντανή σχέση της με την πραγματικότητα που αποτύπωνει.

Οι περισσότερες φωτογραφίες παλίες και νεότερες, επαγγελματικές ή ερασιτεχνίκες , προερχονται από την επιθυμία του ανθρώπου να διατηρηθεί η μνήμη μιας δεδομένης στιγμής. Καθορίζονται από την αντίσταση στον χρόνο, όπου τα πάντα αλλάζουν, σαν να επιχείρουν να τον ακυρώσουν.

Λειτουργούν, λοιπόν, ως τεκμήρια ζωής και εμπειρίας,γι αυτό άλλωστε, ελκύουν και συγκινούν τον θεατή. Δημιουργούν και διατηρούν ίχνη στο χρόνο.

Με αυτό το σκεπτίκο οργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, η οποία εντάσσεται στη φετινή θεματική της γκαλερί Citronne.

Η Μαίρη Χριστοφίδη είναι φωτογράφος με οξεία οπτική αντίληψη και διεισδυτικό βλέμμα. Συγκροτεί ένα προσωπικό φωτογραφικό “ντοκουμέντο”, στο οποίο εντάσσει εικόνες με έντονη αισθητική υπόσταση.

Αντιστάσεις και αποκλεισμοί

Κινείται με ευκολία από την κλασική ασπρόμαυρη στην έγχρωμη φωτογραφία, χωρίς φόβο, με την αντίληψη της ειδικής αισθητικής την οποία εμπνέει ή και επιβάλλει η καθημερινότητα. Χρησιμοποιεί τη φωτογραφική της μηχανή για συλλάβει και να “εκτέλεσει” στιγμές.

Έτσι, η φωτογράφος συγκροτεί και αναπτύσσει ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Κάποτε οι συνθέσεις της αγγίζουν την αφαίρεση και άλλοτε τονίζει το οξύμωρο της φωτογραφικής αποτύπωσης, δηλαδή την ίδια τη φύση της φωτογραφίας, ως απλή αντανάκλαση της πραγματικότητας και όχι ως καθεαυτή προβολή ή ερμηνεία.

Ο Πλάτων Ριβέλλης επιμελητής της έκθεσης, Αντιστάσεις και αποκλεισμοί, αναφέρει πως:

«Φωτογραφία είναι η συνάντηση της μνήμης με μια πραγματικότητα που την επικαλείται. Η Μαίρη Χριστοφίδη δεν εικονογραφεί μηνύματα, ούτε αφηγείται ιστορίες. Επισημαίνει απλώς μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητας της, που προκύπτουν από τη συνάντηση ασήμαντων γεγονότων που επιλέγουν οι αισθήσεις της με τη σημασία που τους αποδίδει η μνήμη της μέσω του φωτογραφικού της κάδρου.

Έτσι, με μικρά επιλεγμένα σπαράγματα χτίζει την προσωπική της χρονική καμπύλη. Η επιτυχία της οφείλεται μεταξύ άλλων στην πριμοδότηση και διαφύλαξη της φωτογραφικής διαδικασίας. Έτσι, το φωτογραφικό αποτέλεσμα διατηρεί την πολυσημία του και την αφαιρετική του δύναμη και η φωτογραφική διαδικασία το μυστήριο που την προκαλεί.»

Η επίσκεψη μου στην έκθεση Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί της γκαλερί citronne θα μείνει στη μνήμη μου για αρκετό καιρό. Είναι μια έκθεση που είναι γεμάτη με ζωντανές εικόνες, οι οποίες παρότι αποτέλουν στιγμιότυπα του φωτογραφικού καρέ της Μαίρης Χριστοφίδη, σε παρασύρουν σε μια διαδικασία σκέψης και συνδιαλαγής με τις δικές σου εικόνες.

Ανεπυφύλακτα, λοιπόν, αγαπητέ αναγνωστη σου προτείνω ένα σύντομο ταξίδι στον Πόρο και μια επίσκεψη στην γκαλερί Citronne!

Η έκθεση “Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί” θα βρίσκεται στην γκαλερί citronne μέχρι τις 8/9/2019.

Σχόλια