Πολλές φορές, αν και έχουμε φάει, νιώθουμε ξανά το αίσθημα της πείνας…

Ωωωπ εδώ κάτι συμβαίνει. Πείνα ονομάζεται το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί.

Τι φταίει, λοιπόν, και δεν σταματάμε να πεινάμε ενώ προηγουμένως έχουμε φάει;

Οι πιο πιθανές αιτίες, είναι εδώ!

1# Αφόρητη πλήξη

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που, ενώ κάνουμε πράγματα και κρατάμε απασχολημένο το μυαλό μας, το στομάχι μας διαμαρτύρεται. Όχι, δεν διαμαρτύρεται γιατί πεινάμε αλλά γιατί στην πραγματικότητα νιώθουμε πλήξη και βαρεμάρα.

Η πλήξη αυτή μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και στο να αλλάξουμε νούμερο στο παντελόνι μας. Έχεις σκεφτεί πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να πεινά ενώ μόλις έχεις φάει;

Σίγουρα οι διαδρομές από τον καναπέ μέχρι την κουζίνα είναι αμέτρητες -υπολογίζω και τις δικές μου- και σίγουρα δεν βοηθούν στο να χάσεις ούτε μία θερμίδα. Κάποιες φορές αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην σε προβληματίζει αλλά είναι σίγουρα ανησυχητική.

Προσπάθησε να κάνεις πράγματα τα οποία θα σου κρατούν το μυαλό απασχολημένο και θα ξεχάσεις το φαγητό (πάντα με μέτρο).

2# Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί, για μένα, το βασικότερο παράγοντα ώστε να σε οδηγεί σχεδόν κάθε μισή ώρα, στο ψυγείο ή την κουζίνα. (Τουλάχιστον καίω και το ένα χιλιοστό αυτών που έχω προηγουμένως φάει.) Πολλοί ειδικοί έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε παχυσαρκία.

Την κατάθλιψη πολλές φορές δεν είμαστε οι ίδιοι ούτε σε θέση να την αντιληφθούμε και να την ξεπεράσουμε. Οι πολύ κοντινοί μας άνθρωποι -μετρημένοι στα δάχτυλα- μπορούν να το αντιληφθούν, να μας χτυπήσουν το κουδουνάκι του κινδύνου και πάλι να τους αγνοήσουμε, καθώς η πείνα μας θα καθοδηγεί κάθε βήμα.

3# Άγχος

Το άγχος μας μπορούμε να το εκφράσουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Η πείνα είναι ένας από αυτούς. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι αυτές που μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν.

Η πείνα εδώ έρχεται σαν μια σκέψη που θέλουμε οπωσδήποτε να ικανοποιήσουμε και η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Άρα, η επαναλαμβανόμενη κίνηση -χέρι, στόμα- μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος μας και να νιώσουμε πιο ήρεμοι.

Οι ηλιόσποροι και το παγωτό έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως τα νούμερο ένα φαγητά που αποβάλλουν το άγχος και όχι άδικα.

4# Έλλειψη ύπνου

Στο στάδιο αυτό η πείνα έρχεται μέσω της έλλειψης σοκολάτας και ζάχαρης.

Έλα το ξέρεις και εσύ ο ίδιος. Όσες φορές έχεις ξενυχτήσει λίγο παραπάνω ή τα ατελείωτα ξενύχτια αποτελούν το καθημερινό σου πρόγραμμα, τα γλυκά δεν λείπουν από το τραπέζι και το στομάχι σου.

Η έλλειψη ύπνου, λοιπόν, προκαλεί έντονη επιθυμία για γλυκά. Ο εγκέφαλος την επιθυμία αυτή την μεταφράζει ως πείνα και το στομάχι σου αρχίζει να τα ζητά απεγνωσμένα.

Οπότε για να το ηρεμήσεις του προσφέρεις την γλυκαντική ουσία που θέλει, μετά όμως από το πέρας της ώρας η πείνα έχει επανέλθει και ο εγκέφαλός σου εκτελεί την λειτουργία ξανά από την αρχή.

Το καλοκαίρι πλησιάζει ξεκίνα να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι.

Το ξέρω ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούμε στο μυαλό και τον οργανισμό μας. Προσπάθησε όμως να ελέγχεις τις ποσότητες που τρως και πάνω απ’ όλα δημιούργησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

#Το καλοκαίρι έφτασε

Και αν δεν μπορείς να κόψεις το φαγητό τσέκαρε εδώ τις 10 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου.

Σχόλια