10 υγιεινές τροφές και γιατί να τις βάλεις μόνιμα στην καθημερινότητά σου!

Εν όψιν της άμεσης άφιξης του καλοκαιριού, παρατήρησα τελευταία μια τάση ΟΛΩΝ να ξεκινήσουν γυμναστήριο/δίαιτα/διατροφή και γενικά υγιεινές συνήθειες (και φυσικά δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω! 😛 )

Ο λόγος; Μα βέβαια η έκθεση του σώματός μας στις παραλίες! Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά τα τζόγκινγκ στα κατσάβραχα, τον θερμιδομετρητή να έχει πάρει φωτιά και πολλά άλλα, αποφάσισα να εμβαθύνω στις τροφές εκείνες που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, κάνουν καλό στον οργανισμό και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του. Οι τροφές που παραθέτονται παρακάτω είναι όλων των ειδών!

1. Ψωμί ολικής άλεσης: Πρόσφατα άκουσα ένα μικρό παιδάκι να ρωτάει ένα άλλο, που έτρωγε μαύρο ψωμί το εξής: ‘Αυτό το ψωμί γιατί είναι μαύρο; Είναι χαλασμένο;’

Εμ λοιπόν όχι μόνο δεν είναι χαλασμένο, αλλά και περιέχει φυτικές ίνες που έχουν άμεση σχέση με την μείωση πιθανοτήτων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη. Επιπλέον, το ‘μαύρο ψωμί’ βοηθάει στην καταπολέμηση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

2. Μπανάνα: Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα και ισοδυναμεί με 2 άλλου είδους φρούτα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα καλλίου που βοηθάει τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στην ομαλή λειτουργία του μυϊκού και πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο αυτό που λένε, ότι αν έχεις όρεξη για γλυκό, φάε μια μπανάνα και θα καταπολεμηθεί!

3. Παντζάρια: Τα παντζάρια περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στον μεταβολισμό των οξέων. Το έντονό τους χρώμα προδίδει ότι πρόκειται για μια τροφή με αντικαρκινική δράση.

4. Φακές: Εκτός του ότι είναι εύκολες στο μαγείρεμα, οι φακές περιέχουν σίδηρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που εμποδίζουν τον καρκίνο. Μια μερίδα φακές περιέχει μόλις 115 θερμίδες και καθόλου λίπος. Τελευταίο (και σημαντικότερο; ) δεν περιέχει θείο! (την ουσία που μας προκαλεί αέρια!)

5. Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι γνωστό για τα αντικαρκινικά του οφέλη και συγκεκριμένα (λόγω της ινδολ-3-καρβινόλης) κατά του καρκίνου του μαστού. Εκτός όμως από αυτό, περιέχει διαιτητικές φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες και στην προστασία του στομαχιού. Μια μερίδα έχει μόλις 25 θερμίδες!

6. Καρύδια: Παρόλο που αυτού του είδους οι τροφές φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, τα μονοακόρεστα λιπαρά τους είναι πιο υγιεινά ακόμα και σε σχέση με το κρέας! Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοδειδωτικά, σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς.

7. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης και περιέχει βιταμίνη Ε που κάνει πολύ καλό στο δέρμα. (γι’ αυτό πολλές φορές χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του μακιγιάζ από τις γυναίκες 😉 )

8. Τόνος: Ο τόνος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Δ, σελήνιο και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Βέβαια, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (και ειδικά από παιδιά και εγκύους) μίας και συνήθως είναι κονσερβοποιημένο προϊόν.

9. Μαύρη σοκολάτα: Φυσικά και δεν θα άφηνα αυτή την λίστα χωρίς γλυκάκι! Η υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο οδηγεί στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων.

Επιπλέον, ρίχνει την πίεση του αίματος.

Είναι ενδιαφέρον επίσης να αναφερθεί ότι από έρευνα που έχει διεξαχθεί άτομα που έτρωγαν πέντε κομμάτια μαύρη σοκολάτα την εβδομάδα έτειναν να είναι πιο αδύνατα σε σχέση με αυτά που προσπαθούσαν και αντιστέκονταν στον πειρασμό.

10. Κόκκινο κρασί: Και τέλος το ποτάκι μας! Το οποίο αν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο, έχει συνδεθεί με την μακροζωία και μείωση του κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Αυτές ήταν οι τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Βέβαια και καμιά παρασπονδία δεν βλάπτει αρκεί να τηρείται μέτρο 😉

Σχόλια