Η τελευταία εγκατάσταση της, Yayoi Kusama “εξαλείφει” ένα όλοκληρο διαμέρισμα σε κόκκινα λουλούδια.

Η γιαπωνέζα καλλιτέχνης Yayoi Kusama είναι ένας ζωντανός μύθος χάρις το ιδιότροπο και ιδιαίτερο στιλ των installation που δημιουργεί. Ίσως πιο γνωστή για την δημιουργία των επιβλητικών και ατελείωτων διαστημάτων που αποκαλεί “Mirror Rooms”.

Yayoi Kusama

Μια άλλη πτυχή της καριέρα της περιστρέφεται γύρω από το “Obliteration Room”, στο οποίο οι θεατές “εξαλείφουν” τους κατά αλλά συνιθισμένους εσωτερικούς χώρους με αυτοκόλλητες βούλες.

Η τελευταία της σύνθεση θίγει την έννοια της εξουδετέρωσης με τρόπο λεπτό, ο οποίος αυτομάτως το κάνει φρέσκο. Στη θέση των χρωματιστών κύκλων προηγούμενων συνθέσεων της, αυτή τη φορά επιλέγει να εκθέσει ανθισμένα λουλούδια.

Yayoi Kusama

Η εγκατάσταση της Kusama ονομάζεται “Flower Obsession” και παρουσιάστηκε σ’ ένα διαρυθμιζόμενο διαμέρισμα που δημιουργήθηκε για την έναρκτηρια έκθεση της National Gallery of Victoria Triennial.

Yayoi Kusama

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μοιράστηκαν στους επισκέπτες αυτοκόλλητα λουλουδιών και τους ζήτησαν να τα τοποθετήσουν όπου θέλουν, από τα επίπλα μέχρι το πάτωμα.

Yayoi Kusama

Μέχρι το τέλος της έκθεσης, το διαμέρισμα ήταν τελείως καλυμμένο από κόκκινα λουλούδια, σαν να είχε αποκαταστήσει η φύση έναν εγκαταλειμένο χώρο. Η απόφαση της Kusama να χρησιμοποιήσει λουλούδια μας πηγαίνει πίσω στην αρχή της καριέρας της.

«Μια μέρα, αφού παρατήρησα ένα μοτίβο κόκκινων λουλουδιών στο τραπεζομάντιλο, κοίταξα ψηλά για να δω ότι η οροφή, τα παράθυρα και οι κίονες φαινόταν να είναι λειασμένες με το ίδιο κόκκινο floral μοτίβο, είδα ολόκληρο το δωμάτιο, ολόκληρο το σώμα μου και ολόκληρο το σύμπαν καλυμμένο με κόκκινα λουλούδια και εκείνη τη στιγμή η ψυχή μου εξαλείφθηκε… Αυτό δεν ήταν παρά μια αυταπάτη, αλλά η ίδια η πραγματικότητα».

Σχόλια