Στο «Από Μηχανής Θέατρο» οι προτροπές του ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ έγιναν χοροθέατρο!

Η ομάδα A(r)CT με έναυσμα το έργο του «αιρετικού» ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ «Άκου, ανθρωπάκο» ξεκινά μία χοροθεατρική διαδρομή στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που συχνά νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του αλλά εν τω μεταξύ έχει υποταχθεί.

Μία κραυγή αγωνίας απέναντι στην εικόνα του καθημερινού ανθρώπου που καταρρέει και  ισοπεδώνεται μεταφέρεται πάνω στη σκηνή και μετατρέπεται σε μία κωμική τραγωδία.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης καλλιτέχνες και κινήματα της εποχής του συγγραφέα, όπως ο φουτουρισμός, ο σουρεαλισμός και ο ντανταϊσμός η ομάδα μεταφέρει επί σκηνής αυτόν τον προβληματισμό και εξερευνά τον τρόπο με τον οποίον το σώμα μπορεί να επικοινωνήσει ένα τόσο έντονο και συμπαγές μήνυμα όπως αυτό του βιβλίου. Οι χορευτές απευθύνονται στο κοινό σε τόνο επιτακτικό, θέτοντας ερωτήματα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, προτρέποντας τους θεατές να αναλογιστούν όσα συμβαίνουν γύρω τους και να αντισταθούν σε αυτή τη συνεχόμενη ηθική κατάπτωση. Μια υπενθύμιση για το βασικό γεγονός πως έχουμε απομακρυνθεί από τις απλές, τις μεστές, αλήθειες της ζωής.

Με αφορμή τις 4 τελευταίες παραστάσεις τους, αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο, ρωτήσαμε όλους τους συντελεστές τι είναι αυτό που τελικά πρέπει να κοιτάξουμε για να γίνουμε ΆΝΘΡΩΠΟΙ.

Ελένη Παπαϊωάννου – Χορογράφος

Κοίτα ανθρωπάκο… ψηλά. Σταμάτα να σκύβεις, να υποκύπτεις και να φυλακίζεσαι. Σταμάτα να θυσιάζεις την πολύτιμη ελευθερία σου. Κοίτα, ανθρωπάκο μέσα σου και όχι εκεί που σου υποδεικνύουν. Έτσι μονάχα ανθρωπάκο θα δεις τον πραγματικό σου εαυτό και θα καταφέρεις να ζήσεις σαν Άνθρωπος.”

Μάθε περισσότερα για την Ελένη Παπαϊωάννου εδώ.
Η Ελένη Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα, όπου και είχε την πρώτη της επαφή με το χορό. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School (The Place) και από τότε εργάζεται ως επαγγελματίας performer, χορογράφος και καθηγήτρια χορού.

H Ελένη έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με χορογράφους και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο όπως οι Έλενα Αντωνίου, Μαριέλα Νέστορα, Luca Silvestrini (Protein Dance), Joanna Kalm, Seke Chimutengwende,Livia Rita, Alexis Blake, Sophie Nϋezel, Anders Duckworth και Danie Persson. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας με καταξιωμένους καθηγητές όπως οι David Zambrano, Ernesto Edivaldo, Bruno Caverna, Rick Nodine και Sue MacLennan.

Το 2014 αποφάσισε να ξεκινήσει την ομάδα A(r)CT με σκοπό να προωθήσει το χορό και γενικότερα τις τέχνες σε ασυνήθιστα σημεία και απρόσμενους χώρους. Η ομάδα έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και Αγγλία με ποικίλα έργα. Η ομάδα A(r)CT έχει στόχο να δημιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείμενο, μουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά μας επιθυμούμε να μεταφέρουμε μηνύματα άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας, την κοινωνική και ανθρωπιστική μας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσμο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συμβαίνει μπροστά τους.

Το μανιφέστο μας: https://vimeo.com/93089249

Πάνος Χουντουλίδης Μουσική Σύνθεση & Σχεδιασμός Ήχου

Κοίτα ανθρωπάκο… Για να έρθουμε πιο κοντά στο “φως” θα πρέπει πρώτα να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και τις ατομιστικές νοοτροπίες και τοξικές συμπεριφορές μας. Να έρθουμε κοντά στους συνανθρώπους μας όχι μόνο όταν έχουμε προσωπικό όφελος. Να θαυμάζουμε τους ανθρώπους που πηγαίνουν “ψηλά”, δίχως να έχουμε την ανάγκη να τους τραβήξουμε κάτω. Υπάρχει ελπίδα όταν αρχίσουμε να μοιραζόμαστε πράγματα ουσιαστικά, όταν σταματήσουμε να ψάχνουμε ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση μας,  όταν αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεων και συμπεριφορών μας. Φυλακή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Μάθε περισσότερα για τον Πάνο Χουντουλίδη εδώ
Ο Πάνος ζει στο Λονδίνο όπου και εργάζεται στο σχεδιασμό και επεξεργασία ήχου και σύνθεση μουσικής κυρίως για κινηματογράφο, σωματικό θέατρο και χορό.

Τα τελευταία 2μιση χρόνια είναι σημαντικό μέλος του τμήματος ήχου στην παραγωγή του “DAU” – ένα από τα μεγαλύτερα σε κλίμακα και πιο αμφιλεγόμενα έργα στην ιστορία του κινηματογράφου το οποίο συνδυάζει στοιχεία φιλμ, θεάτρου, επιστήμης, ψυχολογίας, αρχιτεκτονικής και εκαστικών τεχνών. Ύστερα από 10 χρόνια στην παραγωγή, έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2019.

Έχει συνεργαστεί με την καλλιτέχνη/σκηνοθέτη Chan Sze-Wei σχεδιάζοντας τον ήχο για 3 ταινίες μικρού μήκους οι οποίες έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ στην Αμερική, Βραζιλία και Σκωτία.

Επίσης έχει σχεδιάσει τον ήχο και συνθέσει μουσική για την εταιρία χορού “Feet Off The Ground” σε παραστάσεις τους στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της Αγγλίας. Παράλληλα με τη συμμετοχή του σε νέες παραγωγές, ετοιμάζει το προσωπικό του μουσικό άλμπουμ, μέρη του οποίου βρίσκονται και στο νέο έργο “Κοίτα, ανθρωπάκο”.

Μελισσάνθη Σπέη – Επιμέλεια κουστουμιών

Κοίτα ανθρωπάκο… κάποιες φορές έχουμε ανάγκη να αφήσουμε πίσω τα λόγια και να βρούμε μια πιο ενστικτώδη μορφή έκφρασης. Μέσω δημιουργίας ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφραστεί χωρίς περιορισμούς γεμάτος συναίσθημα και ενέργεια.

Μάθε περισσότερα για την Μελισσάνθη Σπέη εδώ
H Μελισσάνθη Σπέη είναι μια Αθηναία Fashion Artist, η οποία έχει επηρεαστεί από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και η δημιουργικότητα της την εμπνέει να κατασκευάσει σύγχρονα και ανάγλυφα ενδύματα.

Μέσα στους στόχους της σαν σχεδιάστρια είναι να χρησιμοποιήσει βιομηχανικά υλικά για να παρουσιάσει ιστορικά και παλιά ενδύματα.

Η Μελισσάνθη έχει αποφοιτήσει με MA Fashion Artefact του London College of Fashion to 2013 και υποψήφια για το βραβείο Avant-Garde στο World of WearableArt 2018 Awards, φιναλίστ στο ITS International Talent Support 2013 στα αξεσουάρ, International Research Award φιναλίστ στο Ancient & Modern Prize 2014 και εκπροσώπευσε την Ελλάδα σε μια φωτογραφική έκθεση κατά την προεδρία της ΕΕ στην Μάλτα στην εβδομάδας μόδας της Μάλτας τον Μάιο του 2017.

Έχει επίσης λάβει μέρος στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2018, Μπιενάλε Μόδας του Άρνεμ 2013 ‘Fetishism in Fashion’ και FETISHISM: Obsessions in Fashion & Design’ στο Μουσείο Τράπχολτ το 2016 και τις δύο εκθέσεις έχει επιμεληθεί η διάσημη Lidewij Edelkoort. Η δουλειά της έχει αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό και το φολκλόρ.

Μιχάλης Σαγάνης – Performer

“Κοίτα ανθρωπάκο… νομίζεις πως είσαι Άνθρωπος, νομίζεις πως είσαι ελεύθερος, νομίζεις πως έχεις τον έλεγχο. Η αλήθεια είναι πως είσαι υποχείριο όμως, υποχείριο της ίδιας σου της αλαζονείας, που δε σε αφήνει να δεις την αλήθεια, ότι είσαι τελικά ένας Ανθρωπάκος.”

Μάθε περισσότερα για τον Μιχάλη Σαγάνη εδώ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία μου κινούσαν το ενδιαφέρον οι παραστατικές τέχνες και πολύ αργότερα συμμετείχα σε μια ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου παράλληλα με τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσα από το θέατρο γνώρισα το χορό που με κέρδισε. Πλέον είμαι σπουδαστής στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού “Ακτίνα”. Παράλληλα παρακολουθώ σεμινάρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού. Ως χορευτής έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες όπως η Ελένη Παπαϊωάννου, Ηώς Αντωνοπούλου, Μαριάννα Λάζαρη ενώ ως ηθοποιός με τον Ορφέα Ζαφειρόπουλο, Πέτρο Σπυρόπουλο κ.α.

Ερικέτη Ανδρεαδάκη – Performer

Κοίτα ανθρωπάκο… τους άλλους γύρω σου. Αδικημένοι, παραπλανημένοι και περιφρονημένοι σαν κι εσένα. Εσένα περιμένουν ανθρωπάκο να δώσεις το χέρι, όσο αδύναμο, αβέβαιο ή φοβισμένο κι αν είναι. Χόρεψε μαζί τους ανάμεσα στα συντρίμμια για να θυμηθείς τι σε κάνει άνθρωπο.”

Δες περισσότερα για την Ερικέτη εδώ
Σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και Σύγχρονο Χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου. Συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία στο London Contemporary Dance School, όπου αποφοίτησα με Master of Arts in Contemporary Dance. Έχω εργαστεί στο Λονδίνο και στην Ελλάδα ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. Ως χορεύτρια έχω συνεργαστεί με χορογράφους όπως τους Robert Clark, Siobhan Davies, Itamar Serussi, Eleesha Drennan (ως μέλος της ομάδας EDge 15), Joanna Kalm, Tom Roden & Anna Williams, Vervain Theatre, Πωλίνα Κρεμαστά (Ομάδα Χορού Creo) και Ελένη Παπαϊωάννου (ArCT). Από το 2017 χορογραφώ και παρουσιάζω τη δική μου δουλειά σε συνεργασία με την ομάδα Ε3 και την ομάδα ΦΕΜ.

Έμυ Αμερικάνου – Performer

Κοίτα ανθρωπάκο… Τους ανθρώπους στα μάτια, μόνο. Κοίτα πως είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή, κανείς πάνω από κανέναν. Κοίτα, όταν πέφτεις να σηκώνεσαι ,μην ρίχνεις κι άλλους μαζί σου στην πτώση κι άσε να σε βοηθήσουν. Βοήθησε. Κοίτα το χαμόγελο, όχι τη μιζέρια, το φθόνο. Κοίτα γύρω σου, μην περνάς απλά το βλέμμα.

Μάθε περισσότερα για την Έμυ Αμερικάνου εδώ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ασχολήθηκα με το χορό από μικρή ηλικία και αποφοίτησα από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ”Ραλλού Μάνου”. Κατά τη διάρκεια της σπουδής μου αλλά και μέχρι σήμερα, παρακολουθώ εργαστήρια και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, σύγχρονου και κλασικού χορού. Υπήρξα ενεργό μέλος του Εκπαιδευτικού Κινητικού Προγράμματος “Σκυτάλη” από την ίδρυσή του και για διάστημα περίπου πέντε ετών. Ως χορεύτρια έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες όπως η Πωλίνα Κρεμαστά, η Αγγελική Στελλάτου, η Μαρία Κολιοπούλου και ως χορεύτρια και χορογράφος με τις Μαριάννα Λάζαρη, Δανάη Μορφονιού, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Ελένη Παπαϊωάννου για έργα όπως τα “Κλόουν |?|” , “Man in bowler hat”, “Walls Between Us”
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1 – 16 Ιουνίου

Σάββατο και Κυριακή 

1,2,8,9 Ιουνίου στις 21:00

15, 16 Ιουνίου στις 18:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 

Κανονικό 10 ευρώ

Φοιτητικό / Ανέργων / ΑμεΑ / Άνω των 65: 8 ευρώ

Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση:

Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Wind, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, Viva Kiosk Σύνταγμα, Yiolenis

Από Μηχανής Θέατρο

www.amtheater.gr
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τκ 10436
Τηλέφωνο: 210 5232097

Ώρες ταμείου και επικοινωνίας: Καθημερινά 9:00 –  22:00
info@amtheater.gr

Επικοινωνία προβολή στα ΜΜΕ:
Έλενα Γρίβα |t. 6977443343|elena_griva@yahoo.com

Σχόλια