Η ψήφος σου μπορεί να κάνει την διαφορά. Μην αφήσεις την τύχη σου στα χέρια των λίγων.

Και καθώς οι μέρες -βασικά οι ώρες- μετράνε αντίστροφα και η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι η ψήφος σου δεν είναι ένας απλός σταυρός.

Με την ψήφο σου μπορείς να βάλεις και εσύ το μικρό σου λιθαράκι για να έρθει επιτέλους η αυτή η πνοή αλλαγή.

Δεν θα σου πω πως θα έπρεπε ήδη να γνωρίζεις τι θα ψηφίσεις γιατί αυτές οι αποφάσεις είναι τελείως προσωπικές και μπορούν να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό. Θα σου πω, όμως, να μην αφεθείς σε ό,τι ακούς αλλά να ψάξεις και να ενημερωθείς, ώστε να αποκτήσεις την δική σου άποψη και να είσαι 100% βέβαιος ότι η ψήφος σου σε αντιπροσωπεύει.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συμμετοχή όλων στις εκλογές είναι υποχρεωτική.

Ξεκινώντας λοιπόν να πηγαίνεις στο εκλογικό κέντρο, think first που λένε και στο χωριό μου.

1# Ψηφίζεις για σένα

Σκέψου μόνο πόσοι αγώνες έχουν γίνει για να έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουμε και να μπορούμε να εκφράζουμε την γνώμη μας ελεύθερα.

Δεν χρειάζεται να ρωτάμε γονείς και παππούδες ή να μας δίνουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια (που δυστυχώς ακόμη και σήμερα συμβαίνει) με αυτόν που θα ψηφίσουμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πηγαίνουμε στις ομιλίες των υποψηφίων να ακούμε αυτά που έχουν να μας πουν και στο τέλος να τα αξιολογήσουμε.

Εννοείται πως μπορούμε να συζητήσουμε και να εκφράσουμε την γνώμη μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε.

Ακόμα και στη περίπτωση -λέω εγώ τώρα- που μας πει η μαμά μας «ψήφισε τον κύριο Τάδε. Θα σε βάλει στο Δημόσιο». Ένα τυχαίο παράδειγμα δίνω έτσι για να γελάσουμε.

Θυμήσου ψηφίζεις για σένα και για το δικό σου μέλλον.

~ Αναδρομή στην Ιστορία1: Μέχρι κάποια χρόνια πριν η αποχή ισοδυναμούσε με στέρηση της ελευθερίας σου. Με λίγα λόγια φυλάκιση. ~

~ Αναδρομή στην Ιστορία2: Οι γυναίκες στην χώρα μας άρχισαν αν έχουν δικαίωμα ψήφου με πλήρη ελευθερία το 1956. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό 63 χρόνια τώρα.~

2# Θυμήσου τα λόγια του Λίνκολν

“Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό.”

Ναι εντάξει, οι αντιρρήσεις μπορεί να είναι πολλές και μεγάλες. Αλλά το ότι μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς έχεις επιτέλους το δικαίωμα την ελεύθερης ψήφου είναι ένα από τα θετικά της δημοκρατίας.

Η ψήφος μας, συνεπώς, αποτελεί το οικοδόμημα της δημοκρατίας, καθώς χωρίς αυτή θα μπορούσες να έχεις εσαεί τον ίδιο πρωθυπουργό (κάνε το εικόνα).

Με την ψήφο μας διαλέγουμε τον εκπρόσωπό μας και τιμάμε το πολίτευμα που ανακάλυψαν οι πρόγονοι μας, τη Δημοκρατία.

3# Δεν ξέρω ποιόν να ψηφίσω

Η κλασική απάντηση όταν ρωτάς κάποιον: «Τι σκέφτεται να ψηφίσεις».

Λύση πρώτη: Ο πολύ καλός μας φίλος, η Google, αποτελεί καλή λύση ώστε να μάθεις τις θέσεις των κομμάτων πάνω σε κάποια βασικά θέματα.

Λύση δεύτερη: Πριν καμιά βδομάδα περίπου, είδα στο facebook ένα τεστ που λεγόταν: «Σε ποιο κόμμα ανήκεις». (Εντάξει το ξέρω πως δεν μπορεί να είναι και πολύ αντικειμενικό, αλλά ίσως είναι μια αρχή.)

Λύση τρίτη: Να θυμάσαι αυτά που έχουν υποσχεθεί στην προεκλογική περίοδο και τι πραγματικά έχουν κάνει πράξη.

Ραντεβού στις κάλπες!

Σχόλια