To TEDxNKUA 2019 έκανε το παρθενικό του ταξίδι χαρίζοντάς μας ατέρμονη γνώση!

Η γνώση είναι μια ευρεία έννοια, που δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια. Υπάρχει παντού γύρω μας με διαφορετικές μορφές και μπορούμε να την αποκτήσουμε είτε μέσω της εκπαίδευσης, είτε εμπειρικά. Έχοντας αυτά στο μυαλό τους οι διοργανωτές του TEDxNKUA 2019 διάλεξαν το θέμα «ΟΙΔΑ».

Κάθε ομιλία ήταν διαφορετική, αλλά όλες είχαν ένα κοινό θέμα τη γνώση. Είτε αυτή προέρχεται από κάποιο ταλέντο, είτε αυτή αποκτείται μέσω της συνεχής εξέλιξης, είτε μέσω της καθοδήγησης. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Λίγα λόγια για τους παρουσιαστές…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Εδώ στη δουλειά, με την συν-host του υπέροχου @tedxnkua, την @alexandraousta !!!!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Makalias (@dimitrismakalias) στις

Ο παρουσιαστής έχει την ικανότητα να δημιοργεί ένα όμορφο συναίσθημα μεταξύ του ίδιου και του κοινού. Στην περίπτωση αυτή, θέλει να μας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι…κατάκτησης της γνώσεις.

Τα παραπάνω λόγια είναι κάτι περισσότερο από αλήθεια και αυτό το φανταστικό δίδυμο μας το απέδειξε συνοδεύοντάς μας σ’ αυτό το ταξίδι. Οι Αλεξάνδρα Ούστα και Δημήτρης Μακαλιάς θα μου μείνουν αξέχαστοι, αφού ήταν πραγματικά εξαιρετικοί επεμβαίνοντας, όπου χρειάζεται με τις πιο αστείες ατάκες!

TEDxNKUA 2019 | Session 1: Ability

Μιχάλης Παούρης

Πώς είναι άραγε να είσαι ένα παιδί θαύμα; Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα… Για τη ζωή του μας μίλησε ο σολίστ Μιχάλης Παούρης και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Ο κα Παούρης από τα πέντε του ήθελε να μάθει να παίζει μπουζούκι. Σε ηλικία 11 ετών άρχισε να παίζει επαγγελματικά. Όνειρό του, όμως, ήταν να δει το μπουζούκι σε μια κλασική ορχήστρα και τα κατάφερε παίζοντας με πολύ γνωστούς κιθαρίστες και όχι μόνο!

Εξιστορώντας τη ζωή του, τόνισε τη σημασία να εντοπίζουν οι γονείς -και όχι μόνο- τις ικανότητες που έχουν τα παιδιά τους και να πιστεύουν σε αυτές, ακόμη και αν κανείς άλλος δεν πιστεύει!

«Όσο μαζεύεις γνώση, μαζεύεις φως, αλλά κάποιοι θέλουν να το φρενάρουν.»


Αναστάσιος Μπονάκης

O Αναστάσιος Μπανάκης, νευρολόγος, μας μίλησε για τον τρόπο που οι μνήμες μας επηρεάζουν τα όνειρα μας και πολλές φορές και την πραγματικότητα.

Στην ομιλία του, τόνισε τη διαφορά του ονείρου και της πραγματικότητας και μας ανέφερε τη διαδικασία με την οποία δημιουργείται μια συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά λαμβάνει χώρα στον ύπνο μας.

Συγκεκριμένα, οι ακούσιες συμπεριφορές, γίνονται εκούσιες μνήμες και έπειτα γίνονται συμπεριφορές, όταν εμείς κοιμόμαστε, αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται τόσες ώρες.

Το σίγουρο είναι ότι για τον κάθε άνθρωπο είναι πολύ διαφορετικά και πολλές φορές μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό!

«Τα όνειρα δεν πρέπει να τα θυμόμαστε.»

Πέτρος Ψυλλός

Ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Πέτρος Ψυλλός μας μίλησε για τη σημαντικότητα της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας.

Τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει παντού γύρω μας και μέσα από τη χρήση της μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή μας. Ο Πέτρος Ψυλλός μας μίλησε για τα πολλά διαφορετικά project του, ωστόσο η «ΜΑΤΙΑ» είναι ένα από τα σημαντικότερα.

Πρόκειται, βλέπεις, για μια συσκευή, η οποία συνδέεται με τη μέση ή τον αυχένα ενός ανθρώπου και περιγράφει τον περιβάλλοντα χώρο μιλώντας στο άτομο που τη φοράει.

Πόσο άραγε θα μπορούσε μια τέτοια συσκευή να βοηθήσει κάποιον τυφλό; Η απάντηση είναι πολύ!

Αγγελική Μητροπούλου

Η Αγγελική Μητροπούλου μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με κινητικά προβλήματα και για το γεγονός ότι υπάρχει ημιμάθεια.

Μάλιστα, αυτή η ημιμάθεια προκαλεί πολλά προβλήματα και σε συνδυασμό με την μη αποδοχή του διαφορετικού, περιθωριοποιεί ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Θέτοντάς μας την ερώτηση:

«Ποιοί χώροι είναι πραγματικά προσβάσιμοι;»

Μας έβαλε σε πολλές σκέψεις για τον τρόπο που έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε σε κάθε τι είναι διαφορετικό.

Νίκος Ζήκος

Ένα τυχαίο ταξίδι στη Rwanda του άλλαξε τη ζωή. Άραγε, τι μπορεί να κρύβει ένα παιδικό πρόσωπο; Μιλώντας μας για την ιστορία της Rwanda και όλες τις αντιθέσεις που την χαρακτηρίζουν, όπως το γεγονός ότι ενώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου πλαστικές σακούλες, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι εκατομμύρια, μας έδειξε τι μπορεί να κρύβει ένα πορτρέτο.

Αυτό που ήθελε ο ίδιος να αποτυπώσει είναι ιστορίες και τα πορτρέτα έχουν αυτή τη δύναμη. Δεν θα σου πω κάτι περισσότερο… Η εικόνα μιλά από μόνη της!

Τέσσερα Κοριτσάκια

Οι Κρίστελ Καπερώνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη και Χριστίνα Χριστοδούλου ήταν εκεί για να υπερασπίσουν τέσσερα κορίτσια που μίλησαν για τη φρίκη του πολέμου, τον έρωτα και την ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χρήστος Καρασαββίδης σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός, έγραψε και σκηνοθέτησε τα «Τέσσερα Κοριτσάκια» εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο του Πικάσο και ειλικρινά μας ανατρίχιασε.

Σελίδες: 1 2 3

Σχόλια

1 2 3