Η αρρώστια της νιότης… γιατί οι νέοι είναι ικανοί για όλα…

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου στο Tempus Verum-Εν Αθήναις που επιστρέφει μετά από 2,5 χρόνια ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ.

Λίγα λόγια

Γραμμένο το 1926 από τον Φέρντιναντ Μπρούκνερ, σε μια περίοδο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λίγο πριν την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος, ένα έργο που απεικονίζει τα σημάδια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην ψυχοσύνθεση των νέων του τότε, μέσα από μια ομάδα φοιτητών ιατρικής.  

Ένα ψυχογράφημα μιας νεολαίας που αιμορραγεί, ποτισμένη από την ηθική κρίση της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, που έρχεται να φωτίσει το «πώς μια νεολαία που έρχεται από έναν πόλεμο οδεύει προς έναν δεύτερο».

Μια ομάδα μπερδεμένων φοιτητών ιατρικής -όχι τυχαία επιλογή- που υποφέρουν από την παράνοια της ιδιοφυούς σκέψης που τους ωθεί στα άκρα. Η έπαρση, η αλαζονεία της νιότης που όλα τα μπορεί και η κατάρρευση των ηθικών αξιών, σε μια περίοδο αβεβαιότητας, αποτελούν τον προθάλαμο της εθνικοσοσιαλιστικής ιδέας.

Νέοι που βρίσκονται σε απελπισία, υποκινούμενοι από την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας τους, εκτροχιάζονται, αδυνατώντας να αποτάξουν την εξαθλίωση.

Η αρρώστια της νιότης στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Η παγίδα της παντοδυναμίας

 Παιχνίδια σκέψης, σεξουαλική ασυδοσία και επικίνδυνοι πειραματισμοί με μη αναστρέψιμη κατάληξη, στους οποίους βυθίζονται οι χαρακτήρες στην προσπάθεια να βρουν τον εαυτό τους. Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και ταυτόχρονα τόσο εύπλαστοι και τόσο αδύναμοι να ξεφύγουν από την καταστρεπτική τους πορεία.

Η αρρώστια της νιότης στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Μια άδοξη εσωτερική επανάσταση που φέρνει στην επιφάνεια την ανθρώπινη σκληρότητα και τον απόλυτο ξεπεσμό σε έναν κόσμο που οδηγείται στην κατάπτωση.

Η παράσταση

Ο Δημήτρης Λάλος σε ρόλο σκηνοθέτη, μετά από βαθιά μελέτη και τέσσερις σχεδιασμούς, φέρνει επί σκηνής την καθαρή ουσία του διαχρονικού αριστουργήματος του Μπρούκνερ για να εξηγήσει τα αίτια που τροφοδοτούν τις ακρότητες.

Ένα έργο ρεαλιστικό και σύγχρονο που αναβιώνει σε μια νεότερη εποχή κρίσης των αξιών και αγγίζει την σημερινή νεολαία και κάθε νεολαία που διαθέτει το πλεονέκτημα της γνώσης του παρελθόντος.

Μια εξαιρετική παράσταση με δυνατή σκηνοθεσία και πειστικές ερμηνείες από νέους ηθοποιούς που προκαλούν ανατριχίλα, προβληματίζοντάς μας για τα ανθρώπινα όρια και την ατομική βούληση.

Η επιλογή των ηθοποιών στοχευμένη. Επτά ηθοποιοί φρέσκοι, με όρεξη και δημιουργικότητα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποδώσουν τους χαρακτήρες του έργου, η διαφορετικότητα των οποίων φωτίζεται ευκρινώς.

Χαρακτήρες στους οποίους έχει δοθεί το απαιτούμενο βάθος και ξεδιπλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου με ταπεινότητα, καταφέρνοντας να παίξουν με την συναίσθηση του κοινού και τελικώς να το κερδίσουν.

Μια παράσταση-διδαχή που καταφέρνει να περάσει τα μηνύματά της και κανείς δεν πρέπει να χάσει !


Η αρρώστια της νιότης στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Συντελεστές

Κείμενο: Μπρούκνερ Φέρντιναντ

Μετάφραση-σκηνοθεσία-σκηνικός χώρος: Λάλος Δημήτρης

Πρωταγωνιστές: Αλεξίου Ξένια, Δέδες Τάσος, Εξηνταβελώνη Νατάσα, Καπερώνη Κρίστελ, Μαριάνου Χριστίνα, Τριανταφυλλίδης Γιώργος, Χανικιάν Ουσίκ

Φωτογραφίες: Πανταζάρας Νίκος

Φωτισμοί: Μαθιέλης Περικλής

Προβολή και επικοινωνία: Σωτηρίου Βάσω-We will


Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 06/03/2019 Εως: 08/05/2019

Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Τοποθεσία:

Tempus Verum – Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι

Eισιτήρια:

Προπώληση από 10 €
15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)

Προπώληση:

viva.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 21 0342 5170

Σχετικά άρθρα:

Σχόλια