Η ονομασία της μπύρας προέρχεται από το ιδιόμορφο και πρωτότυπο κεραμικό της Σίφνου.

Τι είναι, όμως, ο φλάρος από τον οποίο πήρα το όνομά της η FLAROS beer;

Εύλογη απορία, να σας κατατοπίσω λοιπόν σχετικώς: φλάρος είναι η κεραμική καμινάδα που δεσπόζει στη σκεπή κάθε σιφνέικου σπιτιού και αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής αγγειοπλαστικής παράδοσης. Το όνομα του το οφείλει στους καθολικούς καλόγερους που κατέκλυσαν τις Κυκλάδες την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας και ονομάζονταν frar (αδελφός).

Η λαογραφία λέει ότι ήταν ψηλοί και καλυμμένοι με μαύρο ράσο από το κεφάλι μέχρι τα πόδια και γι’ αυτό οι ντόπιοι ευφάνταστα και περιπαικτικά τους παρομοίασαν με τις μαυροκαπνισμένες καμινάδες τους. Το frar εξαιτίας της παραφθοράς μετατράπηκε σε φλάρος και όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Ζυθοποιός σημαίνει φως!

Ο οικοζυθοποιός με καταγωγή από την Σίφνο, Όθωνας Θεοφάνους που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα μας τονίζει τα εξής: ”Μαυροκαπνίζουμε τα καζάνια μας σαν τους κυκλαδίτικους φλάρους για να φτιάξουμε μπίρες γεμάτες γεύση και άρωμα. Μπίρες που γίνονται με το μεράκι του οικοζυθοποιού και την κουλτούρα της μικροζυθοποίησης. Γιατί για εμάς ζυθοποιός σημαίνει φως.

Οι ετικέτες της FLAROS beer.

Flaros Session Ale (4.7%)

Ευκολόπιωτη και ξεδιψαστική pale ale με χρυσόξανθο χρώμα και αρώματα mango, papaya και blueberry. Ελαφρύ προς μέτριο το σώμα της και γεύσεις που μπλέκουν τα δημητριακά με τροπικά φρούτα και κωνοφόρα. Πικρική επίγευση με αίσθηση φρεσκάδας.

Flaros IPA (5.7%)

American IPA με ισορροπημένη ενανθράκωση, αρώματα κίτρου, γκρεϊπφρουτ και mango. Γεμάτη στο σώμα με γεύσεις ροδάκινου, κίτρου και τροπικών φρούτων κυρίως mango και passion fruit. Στρογγυλεμένη πικρική επίγευση και ανεπανάληπτη φρουτώδης αίσθηση που μένει για ώρα στο στόμα.

Flaros Amber (5.2 %)

Κεχριμπαρένια Amber Ale με αρώματα φρούτων του δάσους και εσπεριδοειδών. Μέτριο σώμα με γεύση μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και τροπικών καρπών. Στην επίγευση μπλέκονται αρμονικά οι νότες καραμέλας με την αίσθηση passion fruit.

Flaros Wheat (4.4%)

Αναζωογονητική και χαμηλόβαθμη σε αλκοόλ American Wheat Ale με ανοιχτόξανθο χρώμα και βελούδινη υφή. Το σώμα της είναι μέτριο και οι γεύσεις που μπλέκουν στο στόμα είναι νότες ψωμιού με ώριμα φρούτα. Η επίγευση είναι γλυκόπικρη με τη φρουτένια αίσθηση φρεσκάδας να μένει στο στόμα για πολλή ώρα.

Tο μεράκι του οικοζυθοποιού!

Μέσα από μία ομιλία του στο TEDxAUAthens ο Όθωνας Θεοφάνους μας αναφέρει ότι ” Όντας εδώ σαν ένας απλός ονειροπόλος που έκανε το χομπι του εμπορικό προιόν, ξορκίζω κάθε ενδοιασμό σας για όλα αυτά που ονειρεύεστε και εσείς. Γιατί αυτό έχει χαθεί στα χρόνια που διάγουμε. Το όνειρο για το μέλλον και η πίστη στους εαυτούς μας.”

Ο Όθωνας Θεοφάνους είναι ο ζυθοποιός και εμπνευστής της Flaros beer.

Σχόλια