Μ’ αρέσει να ταξιδεύω σε πόλεις που είναι βγαλμένες μέσα από παραμύθια…

Ναι! Εκείνα τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Με τα τεράστια κάστρα και τα παραμυθένια σπίτια και κάπου εκεί νιώθεις ότι θα ξεπροβάλλουν οι ήρωες των παραμυθιών. Μια τέτοια πόλη υπάρχει στην Ολλανδία και θα την ανακαλύψεις με ένα ταξίδι στην Ουτρέχτη.

Δεν γινόταν να λείπει ένα travel guide από την Ουτρέχτη. Λένε ότι η Ουτρέχτη μοιάζει με το Άμστερνταμ. Ωστόσο, η πόλη, που απέχει λιγότερο από μία ώρα από την πρωτεύουσα, έχει διατηρήσει τόσα χρόνια τη δική της ταυτότητα. Τα κανάλια της μοιάζουν μεν με εκείνα του Άμστερνταμ, ωστόσο δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα σε όλη την Ολλανδία.

Σχεδόν όλες οι πόλεις εκτός από το Ρότερνταμ διατηρούν μια παρόμοια ταυτότητα. Τα κτίρια, δίχως εκτεταμένες παρεμβάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, διατηρούν την εσωτερική ολλανδική προσωπικότητά τους, ωστόσο και πάλι η μικρότερη κλίμακα τα κάνει να μοιάζουν πιο οικεία, πιο απτά, αν μπορούμε να το πούμε αυτό.

 “Travel makes one modest. You see what a tiny place you occupy in the world.” – Gustav Flaubert

Βέβαια, η Ουτρέχτη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Άμστερνταμ… Δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία και η καθημερινότητά της από τον μαζικό και πολλές φορές επιθετικό τουρισμό της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Τεράστια γκρουπ τουριστών, που συνήθως στην Ολλανδία έχουν μια διάθεση πιο έξαλλη απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συνωστίζονται, ενώ η ζωή εκεί μοιάζει να διατηρεί τους παραδοσιακούς ρυθμούς της χώρας, που είναι απλοί, καθημερινοί και ήσυχοι.

Η Ουτρέχτη είναι μία πόλη που αποτελείται από ήσυχες αγορές, προσβάσιμους πεζόδρομους, αιφνίδια μικρά πάρτι σε μαγαζιά και δρόμους και μαγευτικά καφέ. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι τα απειλητικά ποδήλατα, ένα φαινόμενο που κυριαρχεί σ’ όλη την Ολλανδία.

Όπως λέει και ο σοφός λαός: Ο Ολλανδός είναι ο καλύτερος οδηγός, όμως, είναι ο χειρότερος ποδηλάτης.

Ταξίδι στην Ουτρέχτη: Μουσεία

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι κάθε πόλη της Ολλανδίας έχει τη δική της πολιτισμική κληρονομιά. Η Ουτρέχτη δε γινόταν να λείπει απ’ αυτές. Για να αναφέρουμε μερικά σημαντικά μουσεία: το Centraal Museum, που αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό, το σιδηροδρομικό Μουσείο, το Μουσείο Speelklok και το Μουσείο Catharijneconvent.

Υπάρχει, επιπλέον, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αβορίγινων. Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη αφιερωμένο σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης. Τέλος, λάτρεψα το Μουσείο Miffy, όπου θα ανακαλύψετε μια σειρά μικροσκοπικών κόσμων. Εν αγνοία πολλών, το Miffy (Nijntje) είναι ένας ολλανδικός χαρακτήρας, που δημιουργήθηκε, για μια σειρά από εικονογραφημένα βιβλία.

ταξίδι στην Ουτρέχτη

Το Κάστρο De Haar

To Κάστρο de Haar βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ουτρέχτη στην Haarzuilens και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες επτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι ένα παραμυθένιο κάστρο με μια πολύ un-ολλανδική χλιδή.

Υπάρχει ένα κάστρο σε αυτή την περιοχή από τον 14ο αιώνα και αυτό που βλέπετε τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκατάσταση του κάστρου, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1800. Μεσαιωνική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την πολυτέλεια του 19ου αιώνα.

Dom Tower (Domtoren)

Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Dom Tower, το οποίο δεν πρέπει να χάσεις στο ταξίδι στην Ουτρέχτη. Το Dom Tower είναι η υψηλότερη εκκλησία στην Ολλανδία, με το καμπαναριό του 14ου αιώνα να είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ολλανδία. Εκεί έχεις την ευκαιρία να ανεβείς τα 465 σκαλιά και να δεις μια καταπληκτική θέα, που σίγουρα αξίζει τον κόπο.

ταξίδι στην Ουτρέχτη

Jaarbeurs

Η Ουτρέχτη είναι το σπίτι με τα μεγαλύτερα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα της χώρας. Το Jaarbeurs βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σταθμό των τρένων και δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

“The journey not the arrival matters.” –T.S. Eliot

Τα καλύτερα εστιατόρια που πρέπει να δοκιμάσεις στο ταξίδι στην Ουτρέχτη:

Περπάτησε και βρες ό,τι λαχταράς, καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Κατευθύνσου προς την Drieharingstraat, ένα από τα πιο γραφικά δρομάκια της Ουτρέχτης, και δες όλες τις επιλογές, που έχεις εκεί. Μία από αυτές είναι το Vintage Tapasbar, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα για τάπας και κρασί.

Η Oudegracht είναι μια άλλη ζωντανή περιοχή και εκεί υπάρχουν πολλά εστιατόρια κατά μήκος του καναλιού που έχουν υπαίθριο καθιστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μην χάσεις το εκπληκτικό Winkel van Sinkel, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό κτίριο και είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που προσφέρει μουσική, χορό, φαγητό και ποτό. Τέλος, για το πιο trendy χάμπουργκερ στην πόλη, κατευθύνσου προς το Meneer Smakers!

Σχόλια