Αν θες να πας για τσίπουρα στα Εξάρχεια με την παρέα σου, έχουμε να σου προτείνουμε 10 τσιπουράδικα σε γνωστούς δρόμους της περιοχής

Εξάρχεια, αγαπημένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα συναντήσεις, από το πρωί ως το βράδυ, τόσο φοιτητές και μαθητές όσο καλλιτέχνες, ηθοποιούς, διανοούμενους και άλλους. Γύρω από την πλατεία Εξαρχείων είναι διασκορπισμένα πολλά bars, café, παραδοσιακά καφενεία ή ταβέρνες. Αρκεί μία βόλτα με τα πόδια για να τα ανακαλύψεις!

Ξεκίνα από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην καρδιά των Εξαρχείων. Κατηφορίζοντάς την θα βρεις :

1. Τζερεμές

Στην Εμμανουήλ Μπενάκη 67.

Το όνομά του είναι τουρκικής προέλευσης και έχει διπλή σημασία. Υποδηλώνει τον τεμπέλη, το νωθρό και άχρηστο άνθρωπο ή υποδηλώνει το πρόστιμο που καταβάλλει κάποιος για να αποκαταστήσει μια ζημιά, τα χρωστούμενα.

Η διακόσμηση στον Τζερεμέ είναι παραδοσιακή με παλιές συσκευασίες προϊόντων να βρίσκονται στους τοίχους, με σιδερένια τραπεζάκια και ξύλινες ή σιδερένιες καρέκλες. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Από το πρωί ως το βράδυ, θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να γεμίζουν τα τραπέζια. Το τσίπουρό σου μπορούν να συνοδεύσουν νόστιμοι μεζέδες μαγειρεμένοι στον φούρνο! Είναι το χαρακτηριστικό του μαγαζιού! Δεν χρησιμοποιείται καθόλου το τηγάνι στον Τζερεμέ.

Οι τιμές είναι χαμηλές.

Τζερεμές

2. Τρίχορδο

Στην Εμμανουήλ Μπενάκη 60.

Ένα μεζεδοπωλείο που δημιουργήθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2016. Ανοίγει το απόγευμα ως αργά τα μεσάνυχτα. Πολλές φορές την εβδομάδα φιλοξενεί στη σκηνή του μουσικούς με διάθεση ρεμπέτικη, έντεχνη, λαϊκή ή εμπνευσμένη από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η είσοδος σε κάθε live είναι 2 ευρώ ανά άτομο.

Η διακόσμηση είναι παραδοσιακή χαρούμενη με ξύλινα έπιπλα και ζωντανό χρώμα στους τοίχους. Μαζί με το τσίπουρό σου δοκίμασε τους φθηνούς ελληνικούς μεζέδες που προσφέρει το Τρίχορδο σε προσιτές τιμές! 

3. Το Πέρασμα

Βρίσκεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη 40.

Θα το ξεχωρίσεις από τις ξύλινες καρέκλες και τα τραπεζάκια που είναι στρωμένα με τα παραδοσιακά καρό τραπεζομάντηλα. Στους τοίχους τριγύρω βρίσκονται κρεμασμένες πολλές φωτογραφίες. Το τσίπουρο ρέει άφθονο και το Πέρασμα σου προτείνει να το συνδυάσεις με ψαράκια, πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες και πολλούς άλλους μεζέδες! Οι άνθρωποι εκεί είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Είναι από τα πιο οικονομικά μεζεδοπωλεία των Εξαρχείων. 

Αν ατύχησες επειδή δεν υπάρχει κενό τραπέζι ή θες να βρεις κάτι διαφορετικό, πήγαινε στην οδό Ανδρέα Μεταξά. Το ένα μαγαζί απέναντι από το άλλο, με καρέκλες και τραπεζάκια μέχρι έξω, θα τραβήξουν σίγουρα το ενδιαφέρον σου. Διάλεξε ανάμεσα στα:

4. Κιούμπρικ

Συνεργατικό καφενείο-μπαρ στην Ανδρέα Μεταξά 12.

Άνοιξε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Στις κολώνες της εισόδου του θα χαζέψεις σίγουρα τα εμπνευσμένα από ταινίες του Κιούμπρικ graffiti, που δημιουργούν ένα κινηματογραφικό τοπίο. Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι λιτή. Θα δεις ενδιαφέροντα κάδρα στους τοίχους και παντού έχει βιβλία. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και οι άνθρωποι του «Κιούμπρικ» πολύ φιλικοί. 

5. Μεταξά 2

Ορίζει το δρόμο και τον αριθμό που βρίσκεται (Ανδρέα Μεταξά 2).

Ένα μικρό καφενείο, χωρίς κάποια φανταχτερή πινακίδα ή κάτι άλλο που φωνάζει «έλα!», γεμίζει καθημερινά με κόσμο. Όμως αν έχεις τύχη, θα βρεις κάποιο πτυσσόμενο τραπεζάκι να ανοίξεις και σκαμπό να κάτσεις, όπου χωρέσεις. Η κουζίνα είναι γεμάτη εκπλήξεις ό,τι κι αν προτιμάς να συνοδεύσει το τσίπουρό σου! Έχει και πολλά vegan πιάτα. Θα χρειαστεί να ξοδέψεις πολύ λίγα χρήματα!

Ά, να ξέρεις ότι πολύ συχνά διοργανώνονται και live συναυλίες! 

6. Folia

Στην Ανδρέα Μεταξά 9.

Βλέπεις το χρωματιστό μαγαζί με τα ξύλινα έπιπλα; Έχει απίθανα έθνικ πιάτα και γεύσεις Μέσης Ανατολής. Είναι το πρώτο μεζεδοπωλείο στην Αθήνα με λιχουδιές από το Αφγανιστάν. Όλες είναι πολύ οικονομικές. Παίζει και ωραία μουσική για να πιείς το τσίπουρό σου! Το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό και φιλικό.

Μια extra πληροφορία: ο ιδιοκτήτης, Ρεζά Γκολαμί, υποστηρίζει καθημερινά τα δικαιώματα των μεταναστών! 

7. Ψήστο

Ανδρέα Μεταξά 9-11.

Άλλο ένα τσιπουράδικο γεμάτο χρώμα στους τοίχους, στις καρέκλες και ένα χαρακτηριστικό graffiti, που απεικονίζει έναν ρεμπέτη με κοτλέ κοστούμι, μπλούζα του Αστέρα Εξαρχείων και κόκκινο μαντήλι στο πρόσωπο. Το «Ψήστο» διοργανώνει συνέχεια βραδιές με ρεμπέτικη μουσική, πολύ τσίπουρο και οικονομικούς μεζέδες!  

8. Μπερεκέτι

Στην Ανδρέα Μεταξά 9 θα βρεις ένα τσιπουράδικο με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, ακόμα και έξω στο πεζοδρόμιο.

Η διακόσμηση είναι λιτή, οι άνθρωποί του πολύ ευγενικοί και το περιβάλλον απόλυτα οικογενειακό και φιλικό. Όταν παραγγείλεις τσίπουρο ή οτιδήποτε άλλο, θα έρθουν στο τραπέζι σου μεζεδάκια χωρίς χρέωση! Αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις και τα καλομαγειρέμενα πιάτα από το μενού. Είναι πολίτικα, με αφθονία αρωμάτων και γεύσεων ( αυτό δηλώνει και το όνομα «Μπερεκέτι»), και πολύ οικονομικά.  

Αλλά και στην οδό Κωλέττη θα βρεις:

9. Καραγκιόζης

Είναι παραδοσιακό καφενείο σε έναν τους πιο επισκέψιμους δρόμους των Εξαρχείων (Κωλέττη 33).

Πολλά βράδια στον «Καραγκιόζη» διοργανώνονται live με ρεμπέτικη, κρητική ή δραμινή μουσική. Αν δεν φτάσεις νωρίς, θα δυσκολευτείς να βρεις κενό τραπέζι. Από την Άνοιξη και στο εξής όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο, γιατί τα τραπέζια απλώνονται στο πεζοδρόμιο. Η διακόσμησή του είναι θεατρικά χαρούμενη με τον Καραγκιόζη του θεάτρου σκιών να πρωταγωνιστεί σε κάθε γωνιά, με πολλά φωτάκια και ένα ιδιαίτερο ασπρόμαυρο δάπεδο.

Σου προσφέρει μαγικούς λουκουμάδες και γευστικά παραδοσιακά γλυκά. Τι; Δεν συνδυάζεις το τσίπουρό σου με γλυκό; Κάνε μια δοκιμή! Είναι πολύ οικονομικά. 

Και στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 50:

10. CHEligas

Είναι από τα παλαιότερα τσιπουράδικα στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Τριχιάς, ο οποίος ήταν ένας εξόριστος αριστερός από την Καρδίτσα, αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο του για την Αθήνα κι έτσι άνοιξε το 1985 το μαγαζί στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Αραχώβης. Σήμερα στο τσιπουράδικο δουλεύει ο γιος του Θανάσης. Ο χώρος διατηρεί τη ρετρό διάθεσή του και η διακόσμηση θυμίζει παραδοσιακό καφενείο. Το περιβάλλον είναι χαλαρό.

Στον «Τσέλιγκα», μαζί με το τσίπουρό σου, μπορείς να παραγγείλεις τόσο βουνίσιους όσο και θαλασσινούς μεζέδες σε προσιτή τιμή! Λειτουργεί τις υπόλοιπες μέρες, μέχρι νωρίς το απόγευμα αλλά κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μέχρι νωρίς τα μεσάνυχτα. Προλαβαίνεις να πιείς όσο τσίπουρο θες! 

Σχόλια