Ο λόγος γίνεται για την Greta Thunberg, μια μαθήτρια από την Σουηδία. Η οποία έχει πάρει την απόφαση να μην παρατήσει τον αγώνα της μέχρι το τέλος.

Η δράση της αφορά την κλιματική αλλαγή και την προστασία του πλανήτη.

Θέλει να ξυπνήσει τους υπεύθυνους ενήλικες που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, τυφλά απασχολημένοι με τα σημαντικά τους οικονομικά θέματα και να τους υπενθυμίσει τις υποσχέσεις τις οποίες έχουν μοιράσει και ξεχάσει πολύ εύκολα.

Μήπως επιτέλους λάβουν μέτρα σήμερα υπέρ της προστασίας του μέλλοντος.

Στις 15 Φεβρουαρίου εκατοντάδες μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 30 πόλεις,  έφυγαν από τις τάξεις τους και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κλιμακούμενη κλιματική κρίση

Η κίνηση αυτής της διαμαρτυρίας εξαπλώθηκε και ένωσε τις φωνές των μαθητών που επιθυμούν να έχουν μέλλον και θέση στο πλανήτη σπίτι τους.

Η Greta αποτέλεσε την έμπνευσή τους και κινητήριος δύναμη. Η οποία ταυτόχρονα διχάζει γονείς και δασκάλους στο τι είναι σωστό και τι όχι.

Τι μπορεί ένα παιδί να διεκδικήσει;

Αυτή η μικρή μαχήτρια από τον Αύγουστο του 18 απουσιάζει κάθε Παρασκευή από το σχολείο και κατασκηνώνει έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ποια είναι η αιτία της διαμαρτυρίας της;

H Greta ήταν μόλις 8 χρονών όταν άκουσε για πρώτη φορά τις αιτίες της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος. Άρχισε να ενδιαφέρεται για κάτι το οποίο, κατά την άποψή της,  είναι το πιο σημαντικό απ΄όλα. Την επιβίωση του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Έμαθε πως η κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα των ανθρώπων, της φαινόταν περίεργο πως είναι δυνατή η ανθρώπινη φύση για κάτι τέτοιο, πόσο εύκολα επιλέγει την αυτοκαταστροφή.

Δε μπορούσε να πιστέψει πως κάτι τόσο σοβαρό που αφορά όλους δε βρισκόταν κάθε μέρα και στιγμή στις οθόνες των ειδήσεων, στις εφημερίδες και στις συζητήσεις του κόσμου. 

Μια πλήρης αδιαφορία και βεβαιότητα πως δε χρειάζεται να κάνει κανείς τίποτα για να επιβραδυνθεί έστω λίγο η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του πλανήτη. 

Τι κάνει τώρα;

Σκοπός της είναι να τραβήξει την προσοχή του κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της διάσωσης του πλανήτη. Ώστε οι πολιτικοί και όλοι οι άνθρωποι, αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως πραγματική κρίση η οποία δεν έχει περιθώριο αναβολής.  Αποτελεί υπαρξιακή απειλή

Επιθυμεί το κράτος της Σουηδίας να συνετιστεί ως προς τις υποσχέσεις που υπέγραψε στη συμφωνία των Παρισίων:

Δηλαδή της σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC), ώστε να μετριαστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων είναι να  περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 ° C.

Σύμφωνα με το παραπάνω, οι πλούσιες χώρες όπως η Σουηδία οφείλουν να μειώσουν σε διάστημα 12 χρόνων, τις εκπομπές των αερίων στο ΜΗΔΕΝ. Ώστε στη συνέχεια,  οι φτωχότερες χώρες να καταφέρουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Αν αυτό που συμβαίνει βρίσκει πλήρης αδιάφορες τις πλούσιες χώρες, που δεν έχουν ανάγκη, πως περιμένουμε αυτές που έχουν, να ενδιαφερθούν και να αλλάξουν.

Η ίδια έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο Άσπεργκερ. Το οποίο τη βοηθάει όπως λέει, να βλέπει τη πραγματικότητα από διαφορετική οπτική γωνία και της κρατά εστιασμένο το ενδιαφέρον της στην προστασία του πλανήτη.

Σε περαστικούς που την απορρίπτουν λέγοντας πως η θέση της βρίσκεται στο σχολείο, τους δείχνει τα βιβλία και τα τετράδια στα χέρια της. Συνεχίζει να διαβάζει αλλά δε βρίσκει και το νόημα.

Πολλοί λένε να γίνει επιστήμονας μόλις μεγαλώσει για να πολεμήσει υπέρ του πλανήτη. Η απάντησή : Υπάρχουν ήδη αρκετοί σημαντικοί επιστήμονες των οποίων τη γνώμη δεν ακούει κανείς. Στο μέλλον θα είναι ήδη αργά να αλλάξει κάτι, το κακό θα έχει ήδη γίνει.

Σήμερα καταναλώνουμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Δεν υπάρχει πολιτική ούτε κανόνες. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μιλά με αριθμούς και στατιστικά με την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας για τα αληθή στοιχεία.

“Βρισκόμαστε στην 6 μαζική εξαφάνιση και κάθε μέρα εξαφανίζονται 200 είδη”

Είναι ζήτημα προσωπικής της ηθικής προς τις επόμενες γενιές να μην κάθεται άπραγος παρατηρητής.

Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί :

Στο TEDxStockholm στις 24 Νοέμβρη 2018

Στη  Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (4 Δεκέμβρη) καθώς έβγαλε λόγο πριν την ολομέλεια (12 Δεκεμβρίου του 2018)

Στη διάσκεψη ανάμεσα στους 25000 μετέχοντες για το Κλίμα COP-24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας

Στις  19 Ιανουαρίου 2019 ταξίδεψε για το Davos 32 ώρες ταξίδι με τρένο για να παρουσιαστεί ενώπιον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου εξήγγειλε πολλές λεκτικές μαχαιριές στους πολιτικούς εκπροσώπους.

 

Σχόλια