Μετά την μεγάλη ταλαιπωρία που νιώσαμε όλοι μας -καθώς το εισιτήριο των μέσων μαζικής μεταφοράς από ένα απλό χαρτί έγινε αναλογικό- έρχεται μια νέα αλλαγή που μας ταράξει ξανά.

Το νέο σχέδιο του ΟΑΣΑ προβλέπει ότι τα εισιτήρια θα έχουν αναλογική χρέωση με βάση την απόσταση που διανύει ο επιβάτης.

Τιιι…;;;;;

Ναι ναι καλά κατάλαβες.

Με το καινούριο σύστημα, θα υπάρχουν αρκετά μικρές χρεώσεις για όσους διανύουν μικρές αποστάσεις και πιο μεγάλες χρεώσεις για όσους θα κυκλοφορούν πέρα από τα όρια του δήμου Αθηναίων.

Για παράδειγμα, κάποιος που χρησιμοποιεί το μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Σύνταγμα πληρώνει το ίδιο κόμιστρο με εκείνον που απλά θα μετακινηθεί για δυο μόνο στάσεις.

Την δεδομένη στιγμή το κόμιστρο είναι στο 1.40€.

Αυτά λοιπόν που ήξερες, ξέχασέ τα! Η χρέωση στο εισιτήριο δεν θα είναι η ίδια. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η απόσταση που θα διανύει κανείς, τόσο μεγαλύτερο αναμένεται να είναι και το κόμιστρο.

Για τον λόγο αυτό, η Αττική θα χωριστεί σε πέντε διαφορετικές ζώνες.

Φαντάσου τι ταραχή θα προκαλέσει όλη αυτή η αλλαγή, αν σκεφτείς τη σύγχυση και την ταλαιπωρία που δημιουργήθηκε για να κατανοήσουμε την προηγούμενη, αυτή από το απλό εισιτήριο στο αναλογικό.

αλλαγή στο εισιτήριο

Τώρα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε 5 διαφορετικά εισιτήρια.

Καλύτερα να μην το σχολιάσω.

Οι ζώνες, λοιπόν, παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Η πρώτη ζώνη θα περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο του Πειραιά και τους κοντινούς δήμους.
  2. Η δεύτερη ζώνη θα περιλαμβάνει τα βόρεια προάστια, όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά αλλά και τα νότια προάστια, όπως η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.
  3. Η τρίτη ζώνη θα περιλαμβάνει τον ανατολικό και τον δυτικό τομέα της Αττικής.
  4. Η τέταρτη ζώνη, το αεροδρόμιο, το οποίο έχει ήδη διαφορετική χρέωση.
  5. Η πέμπτη ζώνη θα περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Και κάπως έτσι, μας ρίχνουν στα χάπια!

Σχόλια