Αγαπάς τις αποδράσεις σε βουνά και επαρχία; Τι θα έλεγες να ανακαλύψεις κι άλλους προορισμούς κάνοντας μία απόδραση στη Φωκίδα;

Όχι η Φωκίδα δεν υπάρχει στη λίστα με τους πιο γνωστούς προορισμούς που θα προγραμματίσει να πάει κάποιος! Ο νομός έχει αρκετά μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται στον χάρτη!(sad) Γι’ αυτό λοιπόν συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη που μπορεί να φτάσει κάποιος που αρέσκεται να παίρνει τα βουνά κάθε φορά που θέλει να αποδράσει! Απόδραση στη Φωκίδα λοιπόν, και…μην τυχόν ξεχάσεις να ντυθείς ζεστά!

1. Δελφοί

απόδραση στη Φωκίδα

Απέχει μόνο λίγες ώρες από την Αθήνα, και αποτελώντας τον ομφαλό της γης, δεν γίνεται να μην έχεις πάει έστω και μία φορά! Όλο τον χρόνο καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν αυτή την τόσο επιβλητική ομορφιά της φύσης που σε συνδυασμό με τα αρχαία που απλώνονται κατά μήκος της καθιστούν την ατμόσφαιρα φορτισμένη από συναισθήματα, μνήμες και γαλήνη ταυτόχρονα.

2. Χρισσό

απόδραση στη Φωκίδα

Μικρό χωριό πολύ κοντά στους Δελφούς και έχοντας λίγους μόνιμους κατοίκους αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, επίσης για να έρθει σε επαφή με τη φύση και την ηρεμία της, αλλά και για να γευτεί τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές!

3. Άμφισσα

απόδραση στη Φωκίδα

Πρωτεύουσα του νομού Φωκίδος και βρισκόμενη ανάμεσα στα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού, γνωστή για τον ελαιώνα που την περιτριγυρίζει, αλλά και για το κάστρο της που απελευθερώθηκε πρώτο κατά την Επανάσταση του 1821. Η παλαιότερη ονομασία της είναι “Σάλωνα”.

Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί για να περιπλανηθεί στους δρόμους της, στα στενά δρομάκια που οδηγούν στο κάστρο, αλλά και στη Χάρμαινα. Η συνοικία της Χάρμαινας είναι γνωστή από παλαιότερα, λόγω των βυρσοδεψείων που υπήρχαν στην περιοχή όπου και επεξεργάζονταν δέρματα. Επίσης, είναι γνωστή και για το “Στοιχειό της Χάρμαινας” έναν θρύλο που αναβιώνει ακόμα και σήμερα κάθε χρόνο το Σάββατο της Αποκριάς καθιστώντας το πλέον έθιμο.

4. Λιδορίκι

απόδραση στη Φωκίδα

Μικρή κωμόπολη της ορεινής Φωκίδας που μπροστά της απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου με ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη και πίσω της στέκει η οροσειρά της Γκιώνας.

Έχοντας στις μνήμες της βαθιά ιστορία από την ελληνική Επανάσταση και έχοντας πληγεί, σήμερα προσφέρει πραγματική γαλήνη στους λίγους πλέον μόνιμους κατοίκους της, αλλά και στους επισκέπτες που συχνά την επιλέγουν για την απόδρασή τους.

Μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς με τις τουριστικές επιλογές που προσφέρει, όπως αρχαίες οχυρώσεις και επιγραφές, υπολείμματα βυζαντινών κάστρων, αναρριχητικά πεδία και πολλά ακόμα!

 

5. Πολύδροσος ή Σουβάλα

απόδραση στη Φωκίδα

Η Πολύδροσος ή Σουβάλα, όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού και αναπτύσσεται διαρκώς τουριστικά. Σαν αποτέλεσμα είναι να έχει διαρκώς επισκέπτες λάτρεις της φύσης και του βουνού που δεν χάνουν χρόνο και οργανώνουν αποδράσεις, συνδυάζοντας βουνό, πεζοπορία, καλό φαγητό αλλά και διασκέδαση!

6. Αγόριανη ή Επτάλοφος

απόδραση στη Φωκίδα

Γεμάτη πράσινο με έλατα, πλατάνια, βελανιδιές, καταρράκτη που όλα μαζί συνθέτουν ένα τόσο όμορφο και γαλήνιο φυσικό τοπίο στον Παρνασσό. Προσφέροντας πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις του βουνού, κερδίζει διαρκώς μια νέα θέση στην καρδιά κάθε απαιτητικού επισκέπτη, με αποτέλεσμα να αποτελεί νούμερο ένα προορισμό στη λίστα αποδράσεών τους!

7. Αθανάσιος Διάκος

απόδραση στη Φωκίδα

Ο Αθανάσιος Διάκος, έχοντας πάρει το όνομά του από τον ήρωα της Επανάστασης του 1821, είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της ορεινής Φωκίδας στους πρόποδες των Βαρδουσίων μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια και βελανιδιές.

Επίσης ιδανικό μέρος για εξόρμηση στη φύση, αλλά και διαμονή που κάθε…βουνίσιος θα αγαπήσει θέλοντας να επαναλαμβάνει συνεχώς τις επισκέψεις του στο μέρος όλες τις εποχές, μιας και η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου θα τον αποζημιώσει!

8. Βάργιανη

απόδραση στη Φωκίδα

Οικισμός στον Παρνασσό με λίγους μόνιμους κατοίκους που προσφέρεται σαν προορισμός για απόδραση στη Φωκίδα για όλους εκείνους που αναζητούν έναν διαφορετικό προορισμό κοντά στη φύση για ηρεμία και οξυγόνο!

9. Γραβιά

απόδραση στη Φωκίδα

Γνωστή ιστορική περιοχή για το Χάνι της, αλλά και το μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Αποτελεί έναν ακόμα ιδανικό προορισμό για απόδραση στη Φωκίδα, μιας και βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, προσφέροντας καλές επιλογές για διαμονή για κάθε επίδοξο επισκέπτη!


Πηγή φωτογραφιών: trekearth.com, fi.wikipedia.org, el.wikipedia.org, greece-is.com, photolidorikiblogspot.com, wondergreece.gr, gtp.gr, greekguide.com, kathimerini.gr, fysiolatris.gr, 2steps.gr, b-cause.gr, mapio.net

Δες εδώ 15 παραθαλάσσιους θησαυρούς για απόδραση στη Φωκίδα! Αξίζει να τους επισκεφτείς κι ας μην έχουμε καλοκαίρι! 😉

Σχόλια