Στις 18 Νοεμβρίου του 2018 ήταν τα γενέθλια του Mickey Mouse! Το ανθρωπόμορφο ποντικάκι έγινε 90 χρονών! Θέλεις να θυμηθούμε μαζί τα παιδικά μας χρόνια;

Θυμάσαι τότε που ξυπνούσαμε νωρίς το πρωί για να προλάβουμε να δούμε όλα τα κινούμενα σχέδια ή που με λαχτάρα διαβάζαμε τα κόμικς μονομιάς για να μάθουμε τι θα γίνει στη συνέχεια; Σίγουρα δεν έχεις διαγράψει τίποτα από τη μνήμη σου, γι’ αυτό κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να μη θυμηθούμε τα γενέθλια του Mickey Mouse!

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές των κινουμένων σχεδίων και των κόμικς ήταν αναμφίβολα ο Mickey Mouse!

Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1928 στην ταινία μικρού μήκους “Steamboat Willie”. Ο δημιουργός του, Walter Elias “Walt” Disney του έδωσε φωνή και ψυχή.

Ήταν το πρώτο καρτούν με ήχο και έγινε η βάση στη βιομηχανία του αμερικανικού animation.

Ο Walt Disney γεννήθηκε στο Chicago. Όταν ήταν 14 χρόνων ξεκίνησε να σπουδάζει ζωγραφική στο ινστιτούτο τέχνης του Kansas City. Στην ηλικία των 20 εργάστηκε σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο. Και το 1923 μαζί με τον αδερφό του, Roy Disney, ίδρυσε το Disney Brothers Cartoon Studio, γνωστό σε όλους σήμερα ως “The Walt Disney Company”.

7+1 animation που πρέπει να δεις εκτός από Μιγιαζάκι και Disney!

Η Disney είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Κάποιοι την θεωρούν σύμβολο της αμερικανικής δημιουργικότητας, ενώ κάποιοι άλλοι σύμβολο του αμερικανικού πολιτιστικού ιμπεριαλισμού.

Πώς δημιουργήθηκε ο Mickey Mouse;

Δημιουργήθηκε από τον Walt Disney και από τον animator Ub Iwerks. Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, όταν η αντίπαλη εταιρεία Universal Studios προσέλκυσε πολλούς παλιούς συνεργάτες του Disney και μπήκε δυναμικά στο ‘’παιχνίδι’’ των καρτούν. Τότε ο Disney και ο Iwerks έπρεπε να δουλέψουν σκληρά.

Μέσα σε 3 μήνες εμπνεύστηκαν τον Mickey Mouse. Το όνομα του το έδωσε η εικαστική καλλιτέχνης και μελλοντική κυρία Disney, Lilian Bounds. Θεώρησε το αρχικό όνομα Mortimer πολύ πομπώδες, γι’ αυτό αντιπρότεινε το “Mickey”.

Στα σκίτσα του Ub ο Mickey ήταν απλός στο σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν μεγάλα στρογγυλά, ο κορμός του είχε σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δυο μεγάλες κίτρινες πατούσες. Έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι είχε χέρια, αλλά με τέσσερα δάχτυλα. Ήταν αρκετά μικρόσωμος για να έχει παραπάνω. Και φορούσε δυο ολόλευκα γάντια.

Don’t Be Curly και The Bug: Δύο animation για τη διαφορετικότητα

Διαμένει στην ομώνυμη πόλη Mickey City. Δουλεύει σαν ντετέκτιβ και λύνει διάφορες αστυνομικές υποθέσεις. Σε όλες τις περιπέτειες είναι μαζί του η Minnie Mouse. Καλύτερός του φίλος είναι ο αδέξιος και γκαφατζής σκύλος, ο Goofy. Ο Pluto είναι το αγαπημένο του κατοικίδιο.

Ένας εργαζόμενος της Disney είπε:

“Ο Ub σχεδίασε την εξωτερική εμφάνιση του Mickey αλλά ο Walt του έδωσε την ψυχή του.”

Ο Walt Disney είναι η φωνή πίσω από τον Mickey Mouse. Και ο Mickey Mouse το πρώτο καρτούν με συγχρονισμένο ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι κριτικές για την ταινία “Steamboat Willie” ήταν σαφώς εγκωμιαστικές.

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, εμφανίστηκε ως ο πρώτος ήρωας κινουμένων σχεδίων σε έντυπη μορφή. Πολλοί εκδότες έδειξαν ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα έφθασε μετά από πολλά χρόνια από τις εκδόσεις Τερζόπουλου, μόλις το 1966.

Ο Mickey Mouse απέκτησε δικό του αστέρι στο Walk of Fame στο Hollywood. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα όσκαρ. Είναι πια διάσημος, εικονίζεται σε μπλουζάκια, ρολόγια, αυτοκόλλητα, μολύβια, παίρνει μορφή και γίνεται παιχνίδι.

My Stuffed Granny & Zero: 2 animation για την αισιοδοξία και την ελπίδα 

Σχόλια