Η διαφορετικότητα πάντα αντιμετωπίζονταν και δυστυχώς καθώς φαίνεται για πολλά ακόμη χρόνια θα αντιμετωπίζεται σαν μια ανίατη ασθένεια.

Πόσο δύσκολο είναι να μείνει ο εαυτός σου σε μια κοινωνία η οποία προστάζει την ομογενοποίηση του κοινωνικού συνόλου; Πόσο εύκολα οι επιθυμίες μας προσαρμόζονται στα κοινωνικά πρέπει;

Τα παρακάτω animation μας δείχνουν με τον βέλτιστο τρόπο πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαφορετικός σε μια κοινωνία ομοίων, σε μια κοινωνία που απορρίπτει όποιον διαφέρει. Η διαφορετικότητα κατατάσσεται εδώ και αρκετές δεκαετίες στα μείζονα κοινωνικά θέματα προς επίλυση.


Don’t be curly

Μια σγουρομάλλα προσπαθεί απεγνωσμένα να μοιάσει στις φίλες της. Ισιώνει τα μαλλιά της με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, όμως η διαφορετικότητα υπερισχύει. Άλλωστε αυτή καθορίζει το άτομο και τον κάνει ξεχωριστό μέσα σε μια κοινωνία που ακολουθεί πιστά τα πρότυπα της μόδας.

Η σκηνοθεσία ανήκει στην Veronika Jelinkova.

 

Τhe Bug

O δημιουργός του animation Γιάννης Λιόλιος, σπουδαστής στο τμήμα κινηματογράφου του Α.Π.Θ θίγει το θέμα της διαφορετικότητας δίνοντας ένα όχι ανθρώπινο παράδειγμα αλλά χρησιμοποιώντας την κοινωνία των εντόμων.

Ένα έντομο ύστερα από ένα ατύχημα αλλάζει χρώμα καταλήγοντας να είναι κοινωνικά μη αποδεκτό. Άλλωστε πολλές φορές αυτό που μετράει στην κοινωνία για να γίνεις αποδεκτός είναι μόνο το θεαθήναι.

Σχόλια